«Στο Πολυτεχνείο μίλησε ο λαός. Ανίκητος δεν είναι ο ιμπεριαλισμός!» – Η ΚΝΕ για τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973

Είµαστε περήφανοι, γιατί το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σήκωσαν ψηλά τη σηµαία της σύγκρουσης µε τη στρατιωτική δικτατορία. Το ΚΚΕ στάθηκε αντάξιο της αγωνιστικής “κληρονοµιάς” και ιστορίας του. Ανασυγκρότησε τις παράνοµες Οργανώσεις του, το 1968 ίδρυσε την ΚΝΕ, έδωσε πνοή και κουράγιο στον λαό και την πάλη του.

«Στο Πολυτεχνείο μίλησε ο λαός. Ανίκητος δεν είναι ο ιμπεριαλισμός!», τονίζει η ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της για τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«49 χρόνια µετά, τα συνθήµατα του ξεσηκωµού του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης του λαού παραµένουν επίκαιρα και δείχνουν τον δρόµο για ακόµα πιο αποφασιστικούς, µαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες για αξιοπρεπή ζωή µε σύγχρονα δικαιώµατα.

Τώρα ήρθε η ώρα να φανεί η δύναµη του λαού και της νέας γενιάς! Η αγανάκτηση και η οργή µας να γίνει δύναµη ανατροπής της εχθρικής για την πλειοψηφία του λαού πολιτικής, που υλοποιούν µε συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις µέχρι σήµερα ενισχύοντας τα κέρδη των λίγων σε βάρος της ζωής των πολλών.

Δε θα επιλέξουµε στρατόπεδο ληστώνη µόνη µας ελπίδα η πάλη των λαών!

Ο φετινός εορτασµός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και η πορεία προς την Αµερικανική Πρεσβεία αποκτούν ξεχωριστή σηµασία, καθώς οι στιγµές που ζούµε είναι ιδιαίτερα κρίσιµες. Οι ιµπεριαλιστικοί ανταγωνισµοί εκφράζονται µε δολοφονική σφοδρότητα στον ρωσο-ΝΑΤΟϊκό πόλεµο στην Ουκρανία, την ίδια ώρα που προστίθενται νέες εστίες έντασης ανάµεσα στο ευρωατλαντικό (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ) και το υπό διαµόρφωση ευρωασιατικό (Κίνα-Ρωσία) κέντρο. Αποκορύφωµα είναι οι εκατέρωθεν απειλές ΗΠΑ-Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων, η προσάρτηση κατεχόµενων περιοχών από τη Ρωσία, η ενίσχυση της πολύµορφης στρατιωτικής ενίσχυσης του ευρωΝΑΤΟϊκού στρατοπέδου και της αντιδραστικής κυβέρνησης Ζελένσκι µε ψηφίσµατα-πολεµικά παραληρήµατα στην Ευρωβουλή, που υπερψηφίζουν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ κ.ά. Σε αυτές τις συνθήκες γίνεται επιτακτικό το αίτηµα για απεµπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεµο, για να σταµατήσει η ελληνική επικράτεια και οι υποδοµές της χώρας να µετατρέπονται σε “ορµητήρια πολέµου” και πιθανούς “στόχους” σε περίπτωση γενίκευσης του πολέµου.

Η ιστορική πείρα της περιόδου της δικτατορίας 1967-1974 µάς διδάσκει ότι οι ιµπεριαλιστικές συµµαχίες είναι εχθροί των λαών!

-Προστάτεψαν το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η τότε ΕΟΚ (σηµερινή Ευρωπαϊκή Ένωση) τον ελληνικό λαό, το 1967, όταν επιβλήθηκε η Χούντα; Ίσα-ίσα έβαλαν τη σφραγίδα τους στην επιβολή της!

-Προστάτεψαν οι δήθεν “σύµµαχοι” την Κύπρο, όταν η Τουρκία εισέβαλε και κατέλαβε το 37% των εδαφών της; Ίσα-ίσα, το έγκληµα αυτό σε βάρος του κυπριακού λαού πραγµατοποιήθηκε µε τις ευλογίες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και συνεχίζεται ως σήµερα.

-Προστατεύουν σήµερα οι ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ τον ελληνικό λαό; Ίσα-ίσα, δεν αναγνωρίζουν σύνορα στο Αιγαίο, “ταΐζουν” τις απαράδεκτες διεκδικήσεις του τουρκικού κράτους, ακολουθώντας τη γραµµή «βρείτε τα», που σπρώχνει σε επικίνδυνες διευθετήσεις στο Αιγαίο σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωµάτων της χώρας.

Ο Νοέµβρης δείχνει πως σε κάθε “δύσκολο χειµώνα” ο λαός µπορεί να επιβάλει το δίκιο του, µε την οργανωµένη δύναµή του!

Τον Νοέµβρη του 1973 ο λαός βγήκε στο προσκήνιο και σήκωσε το αγωνιστικό του ανάστηµα ενάντια στη Χούντα των συνταγµαταρχών, στα εγχώρια και ξένα στηρίγµατά της, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Τότε κάποιοι έλεγαν «η Χούντα είναι πανίσχυρη», ενώ άλλοι …“συµβούλευαν” τον λαό και τη νεολαία να περιµένουν την παρέµβαση άλλων αστικών κρατών, την «αλλαγή εκ των έσω» κ.ά. Η Ιστορία όµως τους διέψευσε.

Ο λαός, µε τους αγώνες και τις θυσίες του, απέδειξε ότι η δύναµη είναι στην οργάνωση, στη συµπόρευση των νέων µε το εργατικό κίνηµα. Αυτά τρόµαξαν τη Χούντα. Αυτά τροµάζουν πάντα τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, όσους θέλουν τον λαό, τους νέους ανθρώπους “στην αναµονή” και όχι “πρωταγωνιστές” στην πάλη για τη ζωή που έχουν ανάγκη.

Κράτησέ το:

Η Χούντα, η στρατιωτική δικτατορία, που επιβλήθηκε στις 21 Απριλίου 1967, ήταν ένα σάπιο και διεφθαρµένο καθεστώς. Προετοιµάστηκε µε ένταση του αντικοµµουνισµού, γεγονός που αποδεικνύει ότι πάντα ο αντικοµµουνισµός είναι προποµπός αρνητικών εξελίξεων σε βάρος του λαού. Με τη Χούντα, η εξουσία δεν άλλαξε χέρια. Άλλαξε µορφή υπηρετώντας τα ίδια συµφέροντα, των καπιταλιστών και των διεθνών τους συµµάχων, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Η Χούντα από τη µία διεύρυνε τα προνόµια και τη στήριξη στα κέρδη των βιοµηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών και από την άλλη χαντάκωσε το λαϊκό εισόδηµα, έβαλε τους λαϊκούς αγώνες στον “γύψο”. Βασάνιζε, δολοφονούσε, φυλάκιζε, έστελνε εξορία τους κοµµουνιστές και άλλους αγωνιστές.

Είµαστε περήφανοι, γιατί το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σήκωσαν ψηλά τη σηµαία της σύγκρουσης µε τη στρατιωτική δικτατορία. Το ΚΚΕ στάθηκε αντάξιο της αγωνιστικής “κληρονοµιάς” και ιστορίας του. Ανασυγκρότησε τις παράνοµες Οργανώσεις του, το 1968 ίδρυσε την ΚΝΕ, έδωσε πνοή και κουράγιο στον λαό και την πάλη του. Η αλύγιστη στάση των κοµµουνιστών και άλλων αγωνιστών στις εξορίες και τις φυλακές ήταν οι πρώτες σπίθες του αγώνα. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ µπήκαν µπροστά στην οργάνωση των φοιτητών, των µαθητών, των νέων εργαζοµένων. Η δράση τους έδωσε ανατρεπτικό περιεχόµενο στους αγώνες, έπαιξε καταλυτικό και αναντικατάστατο ρόλο στην ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης και στην κορύφωσή της, το 1973, µε τις καταλήψεις στη Νοµική τον Φλεβάρη και στο Πολυτεχνείο τον Νοέµβρη.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, η καταστολή της µε δεκάδες νεκρούς ήταν η αρχή του τέλους της Χούντας. Κάτω από το βάρος της λαϊκής πάλης και µετά το έγκληµα της Κύπρου, το 1974, η Χούντα κατέρρευσε.

Μήνυμα ανάτασης έστειλε η απεργία

Στον δρόμο ο λαός γράφει ιστορία!

Με όπλο την πείρα των αγώνων του χτες, προετοιµάζουµε τις νέες νικηφόρες αναµετρήσεις µε τη δικτατορία του κεφαλαίου! Οι µαζικές κινητοποιήσεις εργαζοµένων σε όλο τον κόσµο αποτελούν ανάσα ελπίδας και αισιοδοξίας. Η πρωτοφανής συµµετοχή στις µεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 9 Νοεµβρίου σε όλη την Ελλάδα δείχνει την τεράστια δύναµη που έχει ο λαός, την ανάγκη να µη χαθεί άλλος χρόνος σε άσφαιρα πυρά, σε λύσεις που ενσωµατώνουν την αγανάκτηση, εκµεταλλεύονται την ελπίδα και την ανάγκη για κάτι διαφορετικό και τις µετατρέπουν σε κυβερνητικές καρέκλες.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ µπορούν να εγγυηθούν ότι η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης θα έχει συνέχεια, διάρκεια και νικηφόρα προοπτική. Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος! Αυτός είναι ο δρόµος και σήµερα: Να δυναµώσουµε παντού την οργάνωση, τη συλλογική διεκδίκηση, την αλληλεγγύη, τους αγώνες µαθητών, φοιτητών, εργαζοµένων ενάντια στον κοινό αντίπαλο: τη δικτατορία του κεφαλαίου. Δε χωράει άλλη αναµονή!»

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: