Σεμίνα Διγενή – Από τις 26 Ιούνη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ θα επανέλθουν στις εργοστασιακές τους ρυθμίσεις!

Μακιαβέλι: «Σ’ έναν ηγεμόνα δεν λείπουν ποτέ οι νόμιμοι λόγοι να παραβεί μια υπόσχεση», αλλά και πως «Η υπόσχεση που δόθηκε, ήταν αναγκαιότητα του παρελθόντος. Ο λόγος που δεν κρατήθηκε, αναγκαιότητα του παρόντος»

Στα παραμύθια, στα αστυνομικά μυθιστορήματα και στα θρίλερ, οι πιο ευτυχισμένες, οι πιο ειδυλλιακές, οι πιο ξένοιαστες σκηνές είναι εκείνες λίγο πριν από την επέλαση του δράκου, του ψυχοπαθούς δολοφόνου και των ζόμπι.

Στις προεκλογικές περιόδους συμβαίνει περίπου το ίδιο.

Το σκηνικό μοιάζει ονειρικό και το έδαφος είναι γόνιμο για παραμύθιασμα κατά βούληση!

Στη δική μας περίπτωση και σε τέτοιες περιόδους, πληροφορούμαστε από αυτούς που κυβερνούν ότι ζούμε χρόνια τώρα σε μια χώρα που τρέχει με πολύ γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης, χωρίς κοινωνικές ανισότητες, χωρίς ανεργία, με υψηλούς μισθούς, σ’ ένα κράτος φιλικό στον πολίτη, ευγενείς και σωστούς εργοδότες, ικανοποιημένους εργάτες, καλά σχολεία και νοσοκομεία. Μαθαίνουμε επίσης πως στη «θωρακισμένη» χώρα μας απολαμβάνουμε τα «αγαθά της σταθερότητας» και δεν θα πρέπει να μας τρομάζουν τα σημάδια της νέας καπιταλιστικής κρίσης που βρίσκεται προ των πυλών κι έχει ήδη ταρακουνήσει οικονομίες χωρών, όπως η Γερμανία. Κι όχι μόνον αυτά, τα ακόμη καλύτερα έρχονται, το λαμπρό μέλλον μας απέχει μόνο λίγες μέρες από το – προεκλογικό – σήμερα και αυτό μας το υπόσχονται, μας διαβεβαιώνουν για τον παράδεισο που μας περιμένει, αρκεί βέβαια να στηριχτούμε επάνω τους και να τους ψηφίσουμε.

Πολλά και χοντρά τα ψέματα αυτής της περιόδου, απίθανες οι τερατολογίες, αδιανόητη η πλειοδοσία σε ψεύτικες υποσχέσεις.

Κάποτε ο Χίτλερ έλεγε:

«Αν θέλετε την εύνοια των μαζών, πρέπει να λέτε τα πιο ηλίθια και τα πιο χοντρά ψέματα».

Αυτό συμβαίνει τώρα. Ενα όργιο ψεμάτων, από ξεδιάντροπους Μεσσίες και παραχαράκτες, με φόντο μια διαλυμένη και ταπεινωμένη χώρα, που της έχουν περάσει το φίλτρο που τη δείχνει ευτυχή, σύγχρονη και αναπτυγμένη.

Οι εργαζόμενοι στον «λάκκο των λεόντων»

Θα ακούσουμε ακόμη περισσότερα, πριν από την 26η Ιούνη, που θα παιχτεί η καπιτάλε σκηνή του θρίλερ που ετοιμάζουν. Η σπλάτερ σκηνή που θα εμφανιστούν τα τέρατα!

Την επομένη των εκλογών, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα επιστρέψουν στις εργοστασιακές τους ρυθμίσεις, κάνοντας αυτά ακριβώς που είναι προγραμματισμένα να κάνουν.

  • Τότε είναι που θα πέσουν οι μάσκες των μεγάλων υποσχέσεων.
  • Τότε είναι που θα υλοποιηθούν οι αντιλαϊκές «υποχρεώσεις» της νέας κυβέρνησης και που θα «επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις».
  • Τότε θα κηρυχθεί η γενική επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, με βάση τα πάνω από 350 προαπαιτούμενα του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης.
  • Τότε είναι που δε θα ακούμε πλέον μεγάλα λόγια και υποσχέσεις για ζωή χαρισάμενη, γιατί το μόνο που θα τους νοιάζει θα είναι η «αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων του δημόσιου τομέα». Πώς μεταφράζεται αυτό; Μεταφράζεται σε νέα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη και περικοπές, που θα ματώσουν τους εργαζόμενους, για να αυξηθούν τα κέρδη των «πράσινων» αρπακτικών και των ασφαλιστικών εταιρειών. Μιλάμε για τα νέα χαράτσια σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους, αλλά και για νέα αντιασφαλιστικά μέτρα όταν απαιτηθούν, στο όνομα της «βιωσιμότητας» των Ταμείων.
  • Την επόμενη μέρα της νέας κυβέρνησης, η «μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών», η «προώθηση της εξοικονόμησης Ενέργειας και της πράσινης μετάβασης» (που όμως αφορούν στους επιχειρηματικούς ομίλους) θα συνδέονται άμεσα με την ενεργότερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς. Στην πράξη, αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους μεγαλύτερη ένταση της εκμετάλλευσης, για τους επαγγελματίες ακόμη μεγαλύτερη «πρέσα» προς όφελος των ομίλων, για τους αγρότες επιτάχυνση της πολιτικής που τους ξεκληρίζει, ενώ για όλους μας σημαίνει μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια και «πράσινα» χαράτσια.

Ο κυνισμός, το μεγάλο φαγοπότι κι ο Μακιαβέλι

Οσο για τη «μεγαλύτερη αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, σε συνδυασμό με τη μέγιστη δυνατή εισροή των πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», όλα αυτά σημαίνουν απαλλαγές και προνόμια κάθε είδους για το κεφάλαιο, μαζί με φαγοπότι χωρίς τέλος, με τα δανεικά του Ταμείου. Εννοείται πως ο λογαριασμός στο τέλος θα είναι όλος δικός μας. Κάτι στο οποίο συμφωνούν και συγκλίνουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που, παρά τις προεκλογικές «συγκρούσεις» τους, θα βρεθούν ξανά παρέα, στην ψήφιση βασικών αντιλαϊκών προαπαιτούμενων, από τα εκατοντάδες που περιμένουν στην ουρά για να ψηφιστούν από την επόμενη Βουλή.

  • Μέχρι τότε, όμως, μέχρι την 26η Ιούνη, η υποκρισία κι οι υποσχέσεις δεν θα ‘χουν τέλος. Θα ζούμε στον αστερισμό του «θα». Η αναλγησία και η χυδαιότητα θα είναι απροκάλυπτες.

Το ρεσιτάλ κυνισμού των πολιτικών υπαλλήλων του μεγάλου κεφαλαίου φέρνει στο μυαλό τον Μακιαβέλι, που κάποτε, γύρω στο 1500 μ.Χ., για να στηρίξει τους …χορηγούς του, έλεγε:

«Σ’ έναν ηγεμόνα δεν λείπουν ποτέ οι νόμιμοι λόγοι να παραβεί μια υπόσχεση», αλλά και πως «Η υπόσχεση που δόθηκε, ήταν αναγκαιότητα του παρελθόντος. Ο λόγος που δεν κρατήθηκε, αναγκαιότητα του παρόντος».

  • Οπως έχει αποδειχτεί, δεν μπορεί ούτε η σοσιαλδημοκρατία ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ να ασκήσουν μια πραγματική εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση στην επόμενη εχθρική για τον λαό κυβέρνηση της ΝΔ. Η μόνη δύναμη που μπορεί να απαντήσει άμεσα στις σταθερές του κεφαλαίου, ασκώντας στρατηγική και μαχητική αντιπολίτευση, είναι ένα ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ.

Αυτό μόνο θέλει και μπορεί να ορθώσει ανάστημα στη νέα θύελλα που θα ξεσπάσει με άγρια φοροληστεία, ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων, του νερού, με πάγωμα των μισθών και των τριετιών μέχρι το 2029, σύμφωνα με τις πρόσφατες υποδείξεις της Κομισιόν και άλλα πολλά ακόμη.

Ενα ισχυρό εργατικό – λαϊκό κίνημα, ταγμένο και έτοιμο να υπερασπιστεί ζωή και δικαιώματα.

Μια ζωή που ούτε μετράει ούτε υπολογίζεται ποτέ στο σύστημα της φτώχειας και των κερδών.

Οι ξεριζωμένοι στα ταξίδια του τρόμου

Το σύνθημα που ακούστηκε την Τετάρτη στο Σύνταγμα, με αφορμή το νέο πολύνεκρο ναυάγιο με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες, στα ανοιχτά της Πύλου (που έρχεται να συμπεριληφθεί στην αιματηρή βάρβαρη λίστα δεκάδων ναυαγίων στη Μεσόγειο και το Αιγαίο κάθε χρόνο), τα είπε όλα σε οκτώ λέξεις: «Πνιγμένα παιδιά και ξεριζωμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός». Ενώ το μεγάλο πανό που ξεδιπλώθηκε εκεί, από μέλη της ΚΝΕ, κι έγραφε «Κάναν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών, ναυάγησε το σύστημα της φτώχειας, των κερδών», υπογράμμισε ακόμη πιο απαιτητικά πως ο λαός πρέπει να ορθώσει ανάστημα στην «κανονικότητα» των νεκρών σε Εβρο και Αιγαίο.

Με βάση τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο αριθμός των νεκρών και αγνοούμενων ξεριζωμένων στη Μεσόγειο φτάνει ήδη, στα μισά του έτους 2023, τους 1.037, ενώ πέρυσι ο αριθμός αυτός έφτασε περίπου στους 2.400 ανθρώπους! Στο μεταξύ, το Νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο αγνοεί τη Συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, σηματοδοτώντας την ένταση της καταστολής σε βάρος τους.

Με τους ορατούς και αόρατους φράχτες, τον εγκλωβισμό στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις απελάσεις και τις απαράδεκτες λίστες των λεγόμενων «ασφαλών» χωρών είναι αυτό που δίνει αέρα στα πανιά των εγκληματικών κυκλωμάτων, αποθρασύνει τη δράση των διακινητών και σπρώχνει τους απελπισμένους ανθρώπους στα ταξίδια του τρόμου.

Θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι εισβολές και οι κατοχές κρατών, όλο αυτό το όργιο των πολιτικών διώξεων, της φτώχειας και της πείνας, που οδηγεί τους ανθρώπους να ξενιτεύονται για να βρουν μια καλύτερη μοίρα και να καταλήγουν στον βυθό της Μεσογείου.

Στο δίλημμα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», που είναι επίκαιρο όσο ποτέ, η απάντηση είναι μόνο μία: Οι ζωές των ανθρώπων!

Σεμίνα Διγενή
Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: