ΠΑΣΟΚ – Μια αναδρομή στα… «ωραία χρόνια» ενός συστημικού κόμματος

Ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή στον «βίο και την πολιτεία» του συγκεκριμένου κόμματος, για να θυμηθούν οι παλιότεροι αλλά κυρίως να γνωρίσουν οι νέοι που σήμερα είναι ανυποψίαστοι για το τι πραγματικά εστί ΠΑΣΟΚ…

Δηλώνει ότι είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να κάνει «εποικοδομητική» και «αξιόπιστη» αντιπολίτευση στην επόμενη κυβέρνηση. Δηλώνει ότι θα είναι «ο κύριος αντίπαλος της ΝΔ και του Μητσοτάκη στην επόμενη Βουλή». Και ζητά την ψήφο από όσους δεν θέλουν να υπάρχει μία «ανεξέλεγκτη δεξιά». Αυτό είναι το κυρίαρχο αφήγημα του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, και θα μπορούσε να είναι κυριολεκτικά το ανέκδοτο της προεκλογικής περιόδου…

Οταν μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ, μιλάμε για το κόμμα που η πορεία του είναι μακρά και με περγαμηνές άκρως αντιλαϊκές και επικίνδυνες. Το ΠΑΣΟΚ δεν εφάρμοσε μόνο ως κυβέρνηση την πολιτική που τώρα λέει ότι θα «αντιπολιτευτεί». Δεν συγκυβέρνησε μόνο με τη «δεξιά», που τώρα τη βαφτίζει ξανά «αντίπαλό» του. Αλλά, επιπλέον, ως αντιπολίτευση την τετραετία 2019 – 2023 ήταν ο καλύτερος σύμμαχος της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στο ξεδίπλωμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει ότι κορυφαία στελέχη του συζητούσαν ανοιχτά το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσουν «χωρίς τον Μητσοτάκη», αλλά με ίδια κι απαράλλακτη την πολιτική της ΝΔ!

Ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή στον «βίο και την πολιτεία» του συγκεκριμένου κόμματος, για να θυμηθούν οι παλιότεροι αλλά κυρίως να γνωρίσουν οι νέοι που σήμερα είναι ανυποψίαστοι για το τι πραγματικά εστί ΠΑΣΟΚ.

Γιαννίτσης – ΜΑΤ και «ευχαριστούμε τους Αμερικάνους»

Το ΠΑΣΟΚ από το 1993 έως το 2004 και από το 2009 έως το 2015 κυβερνούσε ή βρέθηκε σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Τη δεκαετία του 1990 και του 2000 ήταν το ΠΑΣΟΚ που ως κυβέρνηση διέπρεψε στην κλιμάκωση της πολιτικής ενάντια στον λαό. Και, πραγματικά, το μενού είχε απ’ όλα…

Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

– Τα «ωραία» χρόνια του ΠΑΣΟΚ είχαν άγρια καταστολή. Τον Φεβρουάριο του 1997, με εντολή της κυβέρνησης Σημίτη, τα ΜΑΤ ξεφούσκωσαν τα λάστιχα των τρακτέρ που βρίσκονταν σταθμευμένα στην Εθνική Οδό στις Μικροθήβες, στο πλαίσιο των μεγάλων κινητοποιήσεων των αγροτών, που πάλευαν να σώσουν το βιος τους. Το 1997 – 1998 το ΠΑΣΟΚ με τα ΜΑΤ προχωρά σε άγρια καταστολή ενάντια στους μαθητές που με τις μεγαλειώδεις τους κινητοποιήσεις διεκδικούσαν την απόσυρση τότε του νόμου Αρσένη, ενός νόμου που επέβαλλε τη γενίκευση των φροντιστηρίων, της λεγόμενης παραπαιδείας, που εκτινάσσει το κόστος για τη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών. Με βάση αυτόν τον νόμο, ένας μαθητής έπρεπε να δώσει για δύο χρόνια πανελλαδικές εξετάσεις σε 14 μαθήματα! Τόσο ωραία χρόνια…

– Το ΠΑΣΟΚ το 2001 επιχείρησε με τον νόμο Γιαννίτση να ανατρέψει συθέμελα την τότε κατάσταση στην Κοινωνική Ασφάλιση. Κάτι που τελικά «περπάτησε» αρκετά χρόνια μετά, από τις συγκυβερνήσεις με τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. ή τη ΔΗΜΑΡ, των μνημονιακών χρόνων, στις οποίες συμμετείχε. Ο νόμος Γιαννίτση μπλοκαρίστηκε από μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις, στις οποίες πρωτοστάτησε το ΚΚΕ.

– Το μενού της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ περιλάμβανε εμπλοκή σε ΝΑΤΟικούς πολέμους. Στη Γιουγκοσλαβία το 1999, στο Ιράκ το 2003, στο Αφγανιστάν το 2001 και εσχάτως το 2011 στη Λιβύη… Από την Ελλάδα περνούσαν και τότε κομβόι με ΝΑΤΟικά οχήματα, από εδώ ξεκινούσαν μαχητικά για να βομβαρδίσουν, ενώ είναι τα χρόνια κατά τα οποία ξεκίνησε και εντάθηκε η αποστολή προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων, σε ΝΑΤΟικές αποστολές μέσα στη φωτιά του πολέμου. Τόσο ωραία χρόνια…

– Η εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ είχε από τη μία πλευρά τη συμμετοχή της Ελλάδας στους πολέμους και από την άλλη το «τρέξιμο» αρνητικών εξελίξεων στα Ελληνοτουρκικά. Υστερα από το θερμό επεισόδιο στα Ιμια το 1996, με την κατάληψη μιας ελληνικής βραχονησίδας από Τούρκους στρατιώτες και τους 3 νεκρούς αξιωματικούς του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ακολούθησε η οδηγία των ΗΠΑ «όχι πλοία, όχι σημαίες, όχι στρατιώτες» στα Ιμια. Δηλαδή η περιοχή «γκριζαρίστηκε».

Μάλιστα ήταν τότε που ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σημίτης, είπε το περίφημο «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ» από το βήμα της Βουλής! Το «γκριζάρισμα» των Ιμίων ακολούθησε η Συμφωνία της Μαδρίτης, το 1997, στο πλαίσιο Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, όπου στο κείμενο αναγνωρίζονται οι τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο… Δεν είναι τυχαίο ότι αστοί αναλυτές αναφέρονται στη συγκεκριμένη συμφωνία ως «τη συμφωνία που γκρίζαρε το Αιγαίο»… Φυσικά, αυτήν τη συμφωνία δεν την αναθεώρησε ούτε την αμφισβήτησε καμία επόμενη κυβέρνηση, αφού ήταν μια συμφωνία που υπογράφηκε με αμερικανοΝΑΤΟικό «σπρώξιμο»…

Τόσο ωραία ΝΑΤΟικά χρόνια με το ΠΑΣΟΚ…

Τα «ωραία χρόνια» των μνημονίων…

Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα του 1ου μνημονίου. Το κόμμα του «μαζί τα φάγαμε». Το κόμμα που πρωτοστάτησε στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Το κόμμα της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Το κόμμα που μαζικά εγκατέλειψαν εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα το 2012, καταδικάζοντας την πολιτική του. Είναι το κόμμα που έχει ψηφίσει και τα 3 μνημόνια και σήμερα κομπάζει ότι «έσωσε τη χώρα», ότι επιτέλεσε πατριωτικό καθήκον!

Αλλά και το πώς αντιλαμβάνεται το ΠΑΣΟΚ τον ρόλο της «αντιπολίτευσης» το έχει ζήσει στο πετσί του ο λαός μας διαχρονικά.

Ας δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά τι έχει κάνει διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση.

– Το 2012, πριν τις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, ο τότε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έλεγε: «Και εμείς εδώ είμαστε εποικοδομητική αντιπολίτευση». Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με αυτό που λέει σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης. Μετά τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση συμφώνησε να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ του Σαμαρά. Το τι ακολούθησε το γνωρίζουμε όλοι. Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε με τη ΝΔ το 2ο μνημόνιο (αφού είχε φέρει το 1ο μνημόνιο) και σε μια νύχτα οι εργαζόμενοι έχασαν σχεδόν το μισό τους εισόδημα, κόπηκαν συντάξεις, θεσπίστηκαν φόροι και πολλά ακόμα που τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν μέχρι σήμερα. Εχει κανείς αμφιβολία ότι ακριβώς τα ίδια θα κάνει και τώρα μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ; Ηδη άλλωστε το πρόγραμμά τους είναι κοινό και περιλαμβάνει 350 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, μεταξύ τους και την ένταση των πλειστηριασμών…

– Το 2015, το ΠΑΣΟΚ και πάλι αναδείχθηκε σε αντιπολίτευση. Τότε έπαιζε πολύ το μότο της …«υπεύθυνης αντιπολίτευσης». Ολοι θυμόμαστε πόσο μεγάλο …αγώνα έδωσε τότε το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση για να επιβεβαιώσει την «υπευθυνότητά του». Και έτσι – ως αντιπολίτευση – ψήφισε μαζί με τη ΝΔ και το 3ο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το 1ο και το 2ο που παρέμειναν σε ισχύ. Με αυτό το μνημόνιο, του οποίου οι δεκάδες εφαρμοστικοί νόμοι ισχύουν και σήμερα, 8 χρόνια μετά, το ΠΑΣΟΚ επιτέλεσε τον αντιλαϊκό του ρόλο.

…και της «εποικοδομητικής αντιπολίτευσης»

Το 2019, και πάλι το ΠΑΣΟΚ ήταν αντιπολίτευση, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι γνωστό ότι ψήφισε το 70% των νόμων της ΝΔ και μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισε το 50%, δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι είχαν συγκροτήσει μια ιδιότυπη «συγκυβέρνηση».

Παραθέτουμε ορισμένα από τα πλέον χαρακτηριστικά αντιλαϊκά νομοσχέδια που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ από το 2019 μέχρι το 2023.

– Ψήφισε όλα τα «αναπτυξιακά» νομοσχέδια του Αδωνι Γεωργιάδη, με τα δεκάδες κίνητρα και προνόμια (φορολογικά και πολεοδομικά) στους επιχειρηματικούς ομίλους για να επενδύσουν.

– Ψήφισε αυξήσεις στα διόδια για τον αυτοκινητόδρομο της κεντρικής Ελλάδας.

– Ψήφισε ό,τι νόμο αφορούσε την ενίσχυση της κερδοφορίας των εφοπλιστών.

– Ψήφισε πολλά άρθρα του νόμου – πλαίσιο της Κεραμέως για τα πανεπιστήμια.

– Ψήφισε όλα τα νομοσχέδια που αφορούσαν την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

– Ψήφισε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25 και την Ελ. Λύση ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ, την Οδηγία της ΕΕ που αφορούσε το γενικευμένο φακέλωμα των πάντων, στο όνομα μάλιστα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

– Ψήφισε μαζί με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, που ανάμεσα σε πολλά άλλα πέταξε στον δρόμο εκατοντάδες αθλητές και δεκάδες σωματεία από τον Αγιο Κοσμά.

– Ψήφισε μαζί με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ τη μονιμοποίηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην Ενέργεια, όπως υπαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι οι φόροι που εκτινάσσουν τους λογαριασμούς των λαϊκών νοικοκυριών, την ακρίβεια στα τρόφιμα και το κόστος μετακίνησης…

– Ψήφισε στο Ευρωκοινοβούλιο, μαζί με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, τη μαζική αύξηση αποστολής όπλων από τις χώρες της ΕΕ προς το καθεστώς Ζελένσκι της Ουκρανίας.

– Ψήφισε μαζί με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δίνοντας «πράσινο φως» στην περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» του πολέμου.

– Ψήφισε στο Ευρωκοινοβούλιο, μαζί με τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελ. Λύση, ότι είναι ευλογία για την ευρωπαϊκή δημοκρατία η λειτουργία των λόμπι και η ικανότητά τους να διαμορφώνουν τις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ. Και αυτό μόλις λίγες μέρες μετά το σκάνδαλο Qatargate, στο οποίο εμπλεκόταν ευρωβουλευτής του.

– Εν μέσω πανδημίας και ενώ ασθενείς πέθαιναν εκτός ΜΕΘ, ψήφισε τροπολογία της ΝΔ στη λογική της αποθέωσης της «ατομικής ευθύνης». Μάλιστα, με την τροπολογία ουσιαστικά δινόταν το «πράσινο φως» στην εργοδοσία για απολύσεις, αναστολές, συνολικά την ένταση της επίθεσης σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με πρόσχημα τον εμβολιασμό και στο όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας!

– Μαζί με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, απέρριπτε τις τροπολογίες του ΚΚΕ για την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, την κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην Ενέργεια, την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης λαϊκής κατοικίας, την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ.

Αντιπολίτευση στον λαό και στα συμφέροντά του

Το ρεσιτάλ συναίνεσης του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει πόσο «μούφα» είναι η «αντιπολίτευση» που λέει ότι θα κάνει, και μάλιστα ο πρόεδρός του, Ν. Ανδρουλάκης, λέει με θράσος ότι «θα συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα»…

Οταν διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν λόγο ύπαρξης να ενσωματώνουν λαϊκά στρώματα, να σπέρνουν την απογοήτευση ώστε να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα…

Και, εκτός βέβαια από την επίσημη αντιλαϊκή πολιτική τους, καλό θα ήταν να μην ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει συνδέσει την ύπαρξή του διαχρονικά με υποθέσεις και σκάνδαλα, όπως εξοπλιστικά, και πολλά ακόμα… Είναι λοιπόν προφανές ότι μετά τη μούφα «προοδευτική κυβέρνηση» του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα υπάρχουν και οι …μούφες των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για «ισχυρή αντιπολίτευση» στη ΝΔ.

Το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει. Είναι ένα κόμμα που έχει κυβερνήσει για πολλά χρόνια σε βάρος του λαού, όπως κυβέρνησαν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό άλλωστε παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν στελεχώσει τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έγιναν υπουργοί από τον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη. Το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει, και τον ίδιο ρόλο θα παίξει και μετά τις εκλογές της 25ης Ιούνη. Και μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ θα παίζουν τον ρόλο της «συστημικής αντιπολίτευσης», όπως ακριβώς τη θέλει το κατεστημένο.

Η λύση δεν βρίσκεται προς τα πίσω, αλλά προς τα μπρος… Και μόνο το ΚΚΕ αποτελεί πραγματικό αντίπαλο στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στη συναίνεση που της προσφέρουν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας.

Φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: