Στο όνομα της… «φορολογικής δικαιοσύνης»

Τώρα, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση εξαπολύει πόλεμο στους φτωχότερους ελεύθερους επαγγελματίες, με ένα νέο – πολύ μεγαλύτερο – χαράτσι πάνω στο χαράτσι.

Εξόντωση…

Την τελευταία φορά που ξεκίνησε από κάποια κυβέρνηση «σταυροφορία» κατά της φοροδιαφυγής, δηλαδή την περίοδο πριν τα μνημόνια, αυτό που ήρθε ήταν φοροεπιδρομή ενάντια στα λαϊκά στρώματα. Μαζί με τη μείωση του αφορολόγητου και την εισφορά αλληλεγγύης για τους μισθωτούς, τον ΕΝΦΙΑ και τις αυξήσεις του ΦΠΑ, είχαμε επίθεση στα εισοδήματα των μικροεπαγγελματιών, με την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, όλα για την «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής». Σαν αποτέλεσμα, επί κυβερνήσεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ γέμισαν με αυτοαπασχολούμενους οι λίστες των οφειλετών, αλλά και των πλειστηριασμών σπιτιών και μαγαζιών. Την ίδια περίοδο, φόρτωσαν στην πλάτη επαγγελματιών και μισθωτών τα ματωμένα πλεονάσματα και τα απανωτά ρεκόρ φορολογικών εσόδων, ενώ οι επιχειρηματικοί κολοσσοί πληρώνουν μόλις το 5% των φόρων, απολαμβάνοντας κάθε είδους φοροαπαλλαγές. Τώρα, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση εξαπολύει πόλεμο στους φτωχότερους ελεύθερους επαγγελματίες, με ένα νέο – πολύ μεγαλύτερο – χαράτσι πάνω στο χαράτσι. Βάζει φορολογική επιβάρυνση πάνω από 2.300 ευρώ τον χρόνο για έναν αυτοαπασχολούμενο, ανεξαρτήτως εισοδήματος, με πάνω από 9 χρόνια στη δουλειά. Την ίδια ώρα, επιχειρηματίες με μεγαλύτερα εισοδήματα, που «δηλώνουν» πάνω από το πλαφόν, θα πάρουν και «χαρτζιλίκι» με τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος, παρότι μπορεί να «κρύβουν» δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

…και εξαιρέσεις

Το εξωφρενικό είναι μάλιστα ότι όλα τα παραπάνω γίνονται στο όνομα της …«φορολογικής δικαιοσύνης», από την οποία όμως εξαιρούνται οι (πανταχού) «παρόντες» επιχειρηματικοί όμιλοι. Οπως για παράδειγμα οι εφοπλιστές, που θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν πάνω από 50 φοροαπαλλαγές συνταγματικά κατοχυρωμένες, ενώ πληρώνουν εθελοντικά κάτι αστεία …πουρμπουάρ για φόρους, με αποφάσεις της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Εξαιρούνται επίσης οι τραπεζίτες, που μετά από μερικές «ανακεφαλαιοποιήσεις» με τα χρήματα του ελληνικού λαού, δεν αισθάνονταν πολύ καλά και γι’ αυτό απολαμβάνουν τους «αναβαλλόμενους φόρους», την ώρα που τα κέρδη τους (της τάξης του 1 δισ. ευρώ) από το γδάρσιμο του λαού και τους πλειστηριασμούς πέφτουν «στο χέρι». Εξαιρούνται ακόμα οι διάφοροι μέτοχοι, που σύμφωνα με όσα γράφει ο προϋπολογισμός, θα πάρουν για του χρόνου μια μικρή …απαλλαγή 50 εκατομμυρίων ευρώ! Εξαιρούνται τέλος οι βιομήχανοι και οι κατασκευαστικοί, ενεργειακοί και άλλοι όμιλοι, που θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν φοροασυλία και τεράστια προνόμια για τις «εμβληματικές» επενδύσεις τους στο πλαίσιο των αναπτυξιακών νόμων. Ολοι αυτοί προβλέπεται να πληρώσουν του χρόνου ακόμη λιγότερους φόρους, την ώρα που για αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες «χτυπάει η καμπάνα» πρόσθετων βαρών πάνω από 2 δισ. ευρώ! Να τελειώσει λοιπόν η κοροϊδία: Πρόκειται για ένα ακόμα μέτρο εξόντωσης αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, απέναντι στο οποίο έχουν μια μόνο επιλογή: Οργανωμένα να αντιπαλέψουν τη νέα φοροεπιδρομή, να απαιτήσουν να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο.

Από την στήλη “Από…μέρα σε…μέρα” του σημερινού Ριζοσπάστη

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: