Σοσιαλισμός – Κομμουνισμός. Οικονομία εξοικονόμησης πόρων και ενέργειας. Η νέα κοινωνία (7)

Τα πρέπει και τα δεν πρέπει της νέας κοινωνίας. Η σχέση της με την ενσωματωμένη αχρήστευση, τους Πιραχά, με την γραμμή παραγωγής και με την εντροπία.

Το παρόν, τα προηγούμενα και τα επόμενα άρθρα εξετάζουν την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας στις πρώην σοσιαλιστικές δημοκρατίες και αν με βάση αυτού του τύπου τις οικονομίες θα ήταν δυνατή η εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας καθώς και ο μηδενισμός των εκπομπών ρύπων σε μια νέου τύπου κοινωνία. 

Σημαντική βοήθεια στην συγγραφή των άρθρων μου προσέφερε το ντοκιμαντέρ της Cosima Dannoritzer “The Light Bulb Conspiracy”.  Το ντοκιμαντέρ μιλάει για την προγραμματισμένη αχρήστευση των προϊόντων, τα υπερβολικά σκουπίδια που δημιουργούν και για τα κέρδη των εταιρειών που χτίζονται πάνω σε όλα αυτά. Θα πρέπει λοιπόν τα προϊόντα να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Μια άλλη λύση, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, είναι η απο-ανάπτυξη και όχι η υπο-ανάπτυξη δηλαδή ο άνθρωπος θα πρέπει να καταναλώνει μόνο αυτά που χρειάζεται. Θα πρέπει επίσης να μιμηθεί τον ενάρετο κύκλο της φύσης η οποία δεν παράγει σκουπίδια αλλά θρεπτικά συστατικά για άλλους οργανισμούς. Η νέα κοινωνία θα πρέπει να εξοικονομήσει πόρους και ενέργεια.

Μια δεύτερη βοήθεια είχα από τους Πιραχά μια φυλή βαθιά μέσα στο δάσος της βροχής του Αμαζονίου. Αυτή η φυλή είναι πιο πίσω, βάση της θεωρίας του ιστορικού υλισμού, από τις υπόλοιπες πρωτόγονες φυλές. Είναι ίσως η τελευταία πρωτόγονη κομμουνιστική κοινωνία που έχει απομείνει. Για αυτούς η έννοια του πλούτου, χαρακτηριστικό των υπόλοιπων κοινωνιών που γνωρίζουν να μετράνε, δεν έχει κανένα νόημα. Η κοινωνία τους είναι αταξική. Δεν υπάρχουν αρχηγοί, μάγοι και τελετές ενηλικίωσης όπου θα διαφοροποιήσουν το παιδί από τον ενήλικα.

Οι Πιραχά ζουν μια ευτυχισμένη ζωή σύμφωνα με τον Νταν Έβερετ, τον άνθρωπο που έζησε μαζί τους. Οι Πιραχά κυνηγούν, συλλέγουν τρόφιμα – φάρμακα από το δάσος και τα δίνουν στις γυναίκες του χωριού για να τα μοιράσουν σε κάθε μέλος με τον πιο δίκαιο και βέλτιστο τρόπο. Η νέα κοινωνία θα πρέπει να ακολουθήσει ένα οικονομικό μοντέλο κεντρικού σχεδιασμού στον μη εργάσιμο βίο.

Η τρίτη βοήθεια σχετίζεται με τον τρόπο λειτουργίας της γραμμής παραγωγής. Η γραμμή παραγωγής εμφανίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα πριν από περίπου 110 χρόνια στα εργοστάσια της Φορντ (μοντέλο Τ).  Η καινοτομία έγκειται στο γεγονός ότι τα προϊόντα κινούνται με μια αλυσίδα ή με έναν ταινιόδρομο. Οι άνθρωποι βρίσκονται δίπλα σε αυτό το κινούμενο ποτάμι και προσθέτουν εξαρτήματα στο προϊόν. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι βρίσκονται σε ένα σταθερό σημείο και κάνουν μικρές επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Στην πορεία όλα αυτά βελτιώνονται και οι άνθρωποι αντικαθίστανται από ρομποτικούς βραχίονες (ρομποτικά χέρια). Στην νέα κοινωνία άνθρωποι, υλικά και μηχανές μετακινούνταν σε μικρές αποστάσεις.

Τέλος χρήσιμα ήταν και τα άρθρα για την εντροπία. Τα άρθρα αυτά μιλάνε για καταστροφή του σταθερού κεφαλαίου η οποία σχετίζεται με υλικά όπως μέταλλα, ορυκτά, καύσιμα τα οποία μετατρέπονται σε καταναλωτικά αγαθά και μετά από μια βραχυχρόνια χρήση πετιούνται στα σκουπίδια. Τα απορρίμματα  δεν είναι δυνατόν να ανακτηθούν μέσω της ανακύκλωσης. Αυτά σε συνδυασμό με την συρρίκνωση της εργατικής δύναμης λόγω της συνεχιζόμενης αυτοματοποίησης οδηγούν σε μείωση του κέρδους του κεφαλαιοκράτη. Η νέα κοινωνία θα πρέπει να αποφεύγει την χρήση του ορυκτού πλούτου.

Μπορείτε να βρείτε παρακάτω κάποια άρθρα και βίντεο:

Για την προγραμματισμένη ή ενσωματωμένη αχρήστευση μπορείτε να βρείτε άρθρα εδώ.
Για τους Πιραχά κάποια σχετικά άρθρα εδώ.
Για την γραμμή παραγωγής ένα βίντεο του BBC εδώ.
Για την εντροπία θα βρείτε άρθρα εδώ.

Δείτε τα προηγούμενα σχετικά άρθρα εδώ και όλα τα άρθρα εδώ.

Στην συνέχεια: Εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας – συμπεράσματα

Στάθης  Γεωργούλης
Δ’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: