ΟΧΙ στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια! – Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα την Πέμπτη 11 Γενάρη

Στην Αθήνα το αγωνιστικό ραντεβού είναι στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στην Καμάρα.

Σε αγωνιστικό αναβρασμό με Γενικές Συνελεύσεις βρίσκονται σήμερα και αύριο εκατοντάδες φοιτητικοί σύλλογοι, που οργανώνουν την αγωνιστική τους απάντηση προκειμένου να αντικρούσουν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με πρώτο σταθμό τα συλλαλητήρια στις 11 Γενάρη.

Στην Αθήνα το αγωνιστικό ραντεβού είναι στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στην Καμάρα.

Ακόμα, συλλαλητήρια έχουν ήδη προγραμματιστεί σε: Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Φλώρινα, Κοζάνη, Ιωάννινα, Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Πάτρα, Καλαμάτα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Ρόδο.

Οι φοιτητές είναι αποφασισμένοι να βάλουν φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης και το ξεκαθαρίζουν σε κάθε τόνο: «Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο! Θέλουμε πτυχία με αξία – δωρεάν σπουδές», δηλώνουν, δείχνοντας αποφασισμένοι να βγουν μπροστά στον αγώνα για να υψωθεί τείχος αντίστασης απέναντι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Με ανακοινώσεις και υλικά οι φοιτητικοί σύλλογοι αποκρούουν την προπαγάνδα της κυβέρνησης και δίνουν απαντήσεις για το τι σημαίνει η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, διεκδικώντας «πτυχία με αξία, όχι με τιμή» και παρουσιάζοντας την Ανώτατη Εκπαίδευση που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση σαν «σούπερ μάρκετ σχολών». Παραθέτουν μάλιστα και έναν ενδεικτικό τιμοκατάλογο των δυσθεώρητων διδάκτρων των ιδιωτικών πανεπιστημίων της Κύπρου, με την Ιατρική να φτάνει στα 120.000 ευρώ, την Οδοντιατρική στα 95.000 ευρώ, τη Νομική στα 45.192 ευρώ, την Ψυχολογία στα 35.520 ευρώ, και ανταπαντούν: «Μία είναι η επιλογή: Δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους!».

Θυμίζουμε ότι 115 Φοιτητικοί Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα έχουν ήδη συνυπογράψει κοινή απόφαση ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, στην πανελλαδική συνάντηση συντονισμού που είχαν τον Δεκέμβρη, και τώρα συνεχίζουν με Γενικές Συνελεύσεις, με τα συλλαλητήρια της Πέμπτης και καταλήψεις σχολών, σε συντονισμό με εργατικά σωματεία και άλλους πανεπιστημιακούς φορείς, για κλιμάκωση του αγώνα.

Συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 11 Γενάρη αποφάσισε επίσης η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τη 1 μ.μ., αποφασίζοντας παράλληλα να οργανώσει δύο συσκέψεις σε Βόρεια και Νότια Ελλάδα για την καλύτερη οργάνωση της αγωνιστικής της απάντησης και να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις που αποφασίζουν οι φοιτητές, δίνοντας συνέχεια και κλιμάκωση στον αγώνα.

Αγωνιστικό κάλεσμα στα συλλαλητήρια ενάντια στα «μη κρατικά» πανεπιστήμια έχει απευθύνει και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Θα μας ξαναβρείτε απέναντι! Καλούμε όλα τα σχολεία, Λύκεια, ΕΠΑΛ και Γυμνάσια σε ξεσηκωμό! Οι αλλαγές μάς αφορούν όλους και όλες χωρίς διακρίσεις! Ολες τις τάξεις, όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες!».

Στήριξη στις κινητοποιήσεις δηλώνει και η ΟΛΜΕ με ομόφωνη απόφασή της, καλώντας τους εκπαιδευτικούς σε μαζική συμμετοχή την Πέμπτη στις 12.00 στα Προπύλαια και σε όλες τις κινητοποιήσεις ανά τη χώρα, και κηρύσσοντας 3ωρη στάση εργασίας από 11.00 έως 14.00 για την Πέμπτη. Στην Αθήνα, αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει η ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής και η Β’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας, καθώς και οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Σωκράτης», «Ρόζα Ιμβριώτη», «Μ. Παπαμαυρος», «Ν. Πλουμπίδης», Χαϊδαρίου, «Γ. Σεφέρης», Αγίων Αναργύρων, «Παρθενώνας», «Βάρναλης», «Αριστοτέλης», «Κ. Σωτηρίου» και «Η. Κωνσταντοπούλου».

Αγωνιστικό «παρών» δηλώνουν και οι γονείς, με την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής να σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «το νομοσχέδιο αυτό δεν έρχεται να λύσει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της Εκπαίδευσης που βασανίζουν χιλιάδες μαθητές και εμάς ως γονείς τους. Δεν θα αναβαθμίσει την Ανώτατη Εκπαίδευση. Δεν θα απαλλάξει εμάς ως γονείς από το τεράστιο κόστος που επωμιζόμαστε για να στηρίξουμε τα παιδιά μας στην προσπάθειά τους να εισαχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Αντίθετα: Θα δημιουργήσει μία τεράστια αγορά όπου ο καθένας θα ψωνίζει με ό,τι έχει, δημιουργώντας τεράστιες ανισότητες ανάμεσα στους σημερινούς μαθητές και υποψήφιους φοιτητές».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: