Μην παραχαράσσετε την ιστορία – Έκανε και η Δεξιά Αντίσταση…

Άλλωστε και τα Τάγματα Ασφαλείας “αντιστασιακές οργανώσεις” βαφτίστηκαν μεταπολεμικά…

Ο Μητσοτάκης είπε ότι δεν πρέπει να σκαλίζει πληγές, ούτε όμως (μιας και το έκανε) να μονοπωλεί την Εθνική Αντίσταση, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι Έλληνες.  Και ο Άδωνις επέστησε την προσοχή μας για μη διαφύγει της προσοχής μας αυτή η σημαντική στιγμή.

 

Όταν λέμε όλοι; Εννοούμε πχ και αυτούς που πολέμησαν στα Τάγματα Ασφαλείας και στο πλευρό των Γερμανών; Γιατί όχι; Εξάλλου κι αυτά βαφτίστηκαν “Αντιστασιακές Οργανώσεις” από τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις και τα μέλη τους πήραν και αντίστοιχες συντάξεις από το κράτος, σε αντίθεση με τους κανονικούς αντιστασιακούς που άργησαν μερικές δεκαετίες να αναγνωριστούν. Άλλος αντιστάθηκε στους φασίστες κατακτητές, άλλος αντιστάθηκε στο πλευρό τους στον κομμουνισμό, ο,τι μπορεί ο καθένας, μικρή λεπτομέρεια…

Από τη στιγμή που απευθυνόταν στο ΣΥΡΙΖΑ, το σωστό ρήμα δε θα ήταν μη μονοπωλείτε την Εθνική Αντίσταση, αλλά πιθανότατα μην την καπηλεύεστε, το ΕΑΜ δεν είναι για τα δόντια σας. Αλλά η ΝΔ παίζει άλλο παιχνίδι γιατί κάπως πρέπει να τονίσει τις χαώδεις κι αγεφύρωτες διαφορές της με τη Νατοϊκή Αριστερά.

Δηλαδή τι θέλετε να πείτε; Δεν υπήρχαν Δεξιοί που έκαναν Αντίσταση; Σαφέστατα και υπήρξαν. Υπήρχαν πχ βασιλικοί που συμμετείχαν στο ΕΑΜ, Εαμίτες που έγιναν στην πορεία Δεξιοί και απλός κόσμος που έδρασε εκτός ΕΑΜ και πήρε μέρος σε αντιστασιακές δράσεις.

Υπάρχουν όμως ο Κώστας Πρέκας και η Υπολοχαγός Νατάσσα που μας τις πλάσαραν για χρόνια ως την κινηματογραφική εκδοχή της πραγματικής ιστορίας. Και εκτός από τον απλό κόσμο ή τις εξαιρέσεις στον κανόνα υπάρχει η Δεξιά ως παράταξη και βασικά όλος ο αστικός πολιτικός κόσμος, στο σύνολό του, που χαρακτηρίζεται από τις δικές του πράξεις.

 

Όπως θα έλεγε άλλωστε και ο Γεώργιος Παπανδρέου, σφάζουν οι Γερμανοί, σφάζουν και οι αντάρτες. Και στη μέση οι φιλήσυχοι αστοί πολιτικοί που έκαναν Αντίσταση από το Κάιρο ενάντια στα “δύο άκρα”, όταν δε συνεργάζονταν κατευθείαν με τους ναζί κατακτητές…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: