ΛΑΣΥ Αθήνας: Στο θέμα της σχολικής στέγης, η διοίκηση του Δήμου παίρνει κάτω από τη βάση

Αν υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός διαμορφώνει μια τραγική πραγματικότητα για την επόμενη χρονιά. Το σχέδιο του Δήμου να χρησιμοποιήσει για το σκοπό αυτό βιβλιοθήκες, βοηθητικές αίθουσες, αλλά και τις μοναδικές ισόγειες αίθουσες σε σχολεία, καταγγέλλεται από Συλλόγους Εκπαιδευτικών, Διευθυντές, Συλλόγους Διδασκόντων κλπ.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Μάρτη 2021, ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης τα εξής:

« Το θέμα της σχολικής στέγης είναι ένα χαρακτηριστικό ζήτημα που φανερώνει την πολιτική αντίληψη της δημοτικής Αρχής και της Κυβέρνησης, καθώς αποδεικνύει ότι αντιμετωπίζουν τις ανάγκες αυτές με τη λογική του λιγότερο δυνατού κόστους.

Την ώρα που δίνονται εκατομμύρια για “μεγάλους”, στο συγκεκριμένο θέμα ακούμε ότι ο Δήμος “δεν βρίσκει”, “δεν μπορεί”, “δυσκολεύεται” και σήμερα μάλιστα ακούστηκε από τη διοίκηση του Δήμου το επιχείρημα ότι “αναλάβαμε τώρα”, τη στιγμή που έχετε κλείσει ενάμισι χρόνο θητείας και πολλοί Αντιδήμαρχοι ήταν στη διοίκηση του Δήμου και σε προηγούμενες θητείες.

Ο τρόπος που επιχειρεί ο Δήμος Αθηναίων να υλοποιήσει ένα κοινωνικό δικαίωμα όπως είναι η δίχρονη προσχολική αγωγή, με τεράστια καθυστέρηση, είναι μια διαδικασία που αντί να λύσει ένα κοινωνικό ζήτημα θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα. Προσωρινοί οικίσκοι μπορούν να καλύψουν ορισμένες ανάγκες μέχρι να κατασκευαστούν μόνιμες εγκαταστάσεις, όμως η χρήση βοηθητικών χώρων για τη στέγαση νηπιαγωγείων που σχεδιάζει η διοίκηση του Δήμου τελικά θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της μορφωτικής διαδικασίας σε αυτά τα σχολεία. Σε μια εποχή μάλιστα που αναδείχθηκε η ανάγκη να μειωθούν τα παιδιά ανά τμήμα και να υπάρξουν περισσότεροι χώροι, ανεξάρτητα από το αν θα συνεχιστεί ή όχι η πανδημία.

Για παράδειγμα ο Δήμος σχεδιάζει να προσθέσει άλλα 40-50 παιδιά σε ένα χώρο όπως αυτό που στεγάζεται το 8ο & 106ο Δημοτικό Σχολείο, μαζί με το 9ο Ειδικό Σχολείο και το 132ο Νηπιαγωγείο και είναι ήδη 600 παιδιά. Ακόμα και σε περίπτωση σεισμού, σε έναν τέτοιο χώρο τι δυνατότητα εκκένωσης θα υπάρχει;

Είναι προφανές ότι αν υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός διαμορφώνει μια τραγική πραγματικότητα για την επόμενη χρονιά. Το σχέδιο του Δήμου να χρησιμοποιήσει για το σκοπό αυτό βιβλιοθήκες, βοηθητικές αίθουσες, αλλά και τις μοναδικές ισόγειες αίθουσες σε σχολεία, καταγγέλλεται από Συλλόγους Εκπαιδευτικών, Διευθυντές, Συλλόγους Διδασκόντων κλπ. Η δημοτική Αρχή θα πρέπει να λάβει μέτρα ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί στην ώρα της η δίχρονη προσχολική αγωγή το Σεπτέμβρη, χωρίς αυτές τις μεθόδους.

Ακόμα, το οικόπεδο της οδού Ευρυδάμαντος 17 στον Άγιο Σώστη, χώρος δεσμευμένος από το 1979 για την ανέγερση σχολείου, σήμερα κινδυνεύει να χαρακτηριστεί οικοδομήσιμο με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευσή του. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τις μεγάλες ευθύνες των Κυβερνήσεων και των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου στο θέμα της σχολικής στέγης, που οδηγούν στο σημείο να χάνουμε οικόπεδα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Είναι ανάγκη λοιπόν το συγκεκριμένο οικόπεδο να μην γίνει οικοδομήσιμο, να αρθεί και να επανεπιβληθεί εκ νέου η απαλλοτρίωση, να ενταχθεί στον προϋπολογισμό και να προχωρήσει η διαδικασία της εκτέλεσης της απαλλοτρίωσης με προοπτική την κατασκευή σχολείου. »

Αθήνα, 10/03/2021

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: