Κοινωνική διαστρωμάτωση by Σταϊκούρας – Μεσαία τάξη με 450 ευρώ το μήνα

Ο υπουργός οικονομικών ανακαλύπτει μεσαία τάξη στους μισθωτούς κάτω από τον κατώτατο, φέρνοντας στο νου μια παλιότερη δήλωση του Τσακαλώτου που δε διαφέρει και πολύ στην ουσία του “ορισμού”.

Κάποτε, προ κρίσης, υπήρχε η χιλιοσυζητημένη “γενιά των 700 ευρώ”, που πλέον φαντάζουν άπιαστο όνειρο για μεγάλο τμήμα νέων κυρίως εργαζομένων. Όσοι υπερτυχεροί βρίσκονται πάνω από αυτό το ποσό πάντως, μπορούν να θεωρούν εαυτούς τους, αν όχι πλούσιους, τουλάχιστον, προνομιούχους. Διότι όχι απλά ανήκουν στη περιλάλητη μεσαία τάξη, τα όρια της οποίας είναι πιο ελαστικά κι από τα σύνορα των Εξαρχείων στα τηλεοπτικά δελτία, αλλά στο ανώτερο άκρο της. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει ως συμπέρασμα από τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος όρισε ως εξής τη μεσαία τάξη:

«Ως μεσαία τάξη χαρακτηρίζονται τα νοικοκυριά με ένα άτομο που εισοδηματικά κινούνται μεταξύ 6.294 και 16.783 ευρώ, με δύο άτομα μεταξύ 8.901 και 23.735 ευρώ, και με τρία άτομα μεταξύ 10.901 και 29.069 ευρώ».

6.294 ευρώ το χρόνο για κάποιον που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα σημαίνει 450 ευρώ το μήνα. Τώρα αν με αυτό το ποσό μετά βίας καλύπτει το ενοίκιό του δεν απασχολεί κανέναν, ποιος του είπε να φύγει από τους γονείς του πριν ανοίξει σπιτικό με έτερο μέλος της μεσαίας τάξης, ώστε να διαθέτουν μαζί το ιλιγγιώδες ποσό των 900 ευρώ το μήνα; Ο Σταϊκούρας βέβαια είναι επιστήμων και δε μιλάει στον αέρα, αλλά επικαλείται τις προσεγγίσεις του ΟΟΣΑ, αυτού του φιλεργατικού οργανισμού που δεκαετίες τώρα έχει στο επίκεντρό του τις ανάγκες των εργαζομένων και κανένα συμφέρον δεν έχει να παρουσιάζει οποιονδήποτε πάνω από το όριο επιβίωσης ως “μεσαία τάξη”.

Τώρα βέβαια κάποιοι θα πούνε “μα τι περιμένατε, αυτή είναι η δεξιά”. Πράγματι, αυτή είναι, “περιέργως” ωστόσο οι απόψεις της για την κοινωνική διαστρωμάτωση παρουσιάζουν εκπληκτικές ομοιότητες με εκείνες της “αριστεράς”. Ήταν περίπου τέτοια εποχή όταν πριν δυο χρόνια, ο υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μας έδινε το δικό του ορισμό περί μεσαίων στρωμάτων: “Μαμά, μπαμπάς και παιδιά με εισόδημα από 6.000 έως 12.000 ευρώ θα πάρουν 700 ευρώ και ανάμεσα σε 12.000 – 18.000 ευρώ θα πάρουν 500 ευρώ μέρισμα. Αρα, θεωρώ ότι δεν είναι μόνο ένα μέρισμα για τους φτωχότερους των φτωχών, πιάνει πια και ένα μεγάλο κομμάτι των μεσαίων τάξεων, γιατί εισόδημα 12.000 – 18.000 ευρώ δεν είναι στο κατώτερο μέρος.”

Χοντρικά δηλαδή μια οικογένεια με 800-900 μηνιαίο εισόδημα, δηλαδή ακόμα και στα 400 ευρώ έκαστος των γονέων, χαρακτηριζόταν από τον Τσακαλώτο – που παίζει Μαρξ και Λένιν στα δάχτυλα, μην ξεχνιόμαστε – ως “κομμάτι των μεσαίων τάξεων”. Δε γίνεται όμως να μη βλέπετε το χάσμα μεταξύ του ανάλγητου τρόπου με τον οποίο τοποθετήθηκε ο Σταϊκούρας και τη φιλεύσπλαχνη ευαισθησία με την οποία ανέλυσε το ζήτημα ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Αμφότεροι εξάλλου έκαναν τόσα πολλά για να ενισχύσουν αυτή τη μεσαία τάξη των 450-900 ευρώ κι ακόμα περισσότερο για τα ακόμα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Τι, όχι;

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: