Κατώτατος μισθός: Αυξήσεις – κοροϊδία που «δεν θίγουν τις αντοχές της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων»

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει με βάση τον κατάπτυστο νόμο «Βρούτση – Αχτσιόγλου», φέρνοντας τον στα επίπεδα του 2012!!!

Στα όρια της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών κερδών και των περιβόητων «αντοχών» της οικονομίας που πάντα «αντέχει» για να μπουκώνει τους επιχειρηματικούς ομίλους και ποτέ τον λαό, κινείται η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης καυχήθηκε στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι από την 1η Απρίλη όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν …το αστρονομικό ποσό των 830 ευρώ τον μήνα, δηλαδή επιπλέον 50 ευρώ στα ψίχουλα που έπαιρναν, ποσό που έχει εξαερωθεί άλλωστε πριν κάνουν το λάβουν από το γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων και ακρίβειας σε καύσιμα, τρόφιμα και άλλα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει με βάση τον κατάπτυστο νόμο «Βρούτση – Αχτσιόγλου», φέρνοντας τον στα επίπεδα του 2012!!! Άλλωστε όπως ο ίδιος παραδέχτηκε κυνικά -στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα προς το κεφάλαιο- οι αυξήσεις στον κατώτερο μισθό «δεν θίγουν τις αντοχές της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων». 

Ο πρωθυπουργός είχε το θράσος να βαφτίσει «ανακούφιση» των εργαζομένων την διατήρηση στο ακέραιο των αντεργατικών νόμων που διαιωνίζουν την επίθεση στους μισθούς των εργαζομένων. Ενώ κλιμακώνοντας το ρεσιτάλ εμπαιγμού και εξαπάτησης ισχυρίστηκε ότι οι αυξήσεις αυτές θα συμπαρασύρουν 18 επιδόματα προς τα πάνω και ότι «ξεπαγώνουν» οι τριετίες μετά από 12 χρόνια.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για «μούφα» «ξεπάγωμα» των τριετιών, γιατί την ίδια στιγμή αφαιρούνται οι τριετίες δεδουλευμένης προϋπηρεσίας για όσους π.χ. πήραν τον πρώτο μισθό από το 2012 και μετά. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα έπρεπε να παίρνουν 10% αύξηση επί του κατώτατου μισθού για κάθε τρία χρόνια δουλειάς από τότε μέχρι σήμερα. Έτσι με βάση ότι ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 830 ευρώ, αυτοί θα έπρεπε να πάρουν επιπλέον 250 ευρώ κάθε μήνα, ενσωματώνοντας το ανώτατο που δικαιούται ένας μισθωτός, δηλαδή τρεις τριετίες!

Η κυβέρνηση, όμως, διαγράφει για λογαριασμό των εργοδοτών όλα αυτά τα χρόνια προϋπηρεσίας, μηδενίζει το «κοντέρ» και βάζει χιλιάδες εργαζόμενους να μετράνε τριετίες από το 2024, περιμένοντας την πρώτη αύξηση το 2027! Αντί δηλαδή να δώσει – ως όφειλε – αυτά τα 250 ευρώ τον μήνα, πετάει ένα ξεροκόμματο 50 ευρώ αύξηση και απαιτεί να της πουν και «ευχαριστώ»…

Μάλιστα συνεχίζοντας το ρεσιτάλ προκλητικότητας και εξαπάτησης ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι η αύξηση δίνεται από την 1η Απρίλη για να ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, οι οποίοι άγονται και φέρονται με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων με πολλές διαφορετικές μορφές απασχόλησης, ενώ ακόμα και η κλαδική συλλογική σύμβαση δεν εφαρμόζεται για χιλιάδες εργαζόμενους.

Η απάντηση σ’ αυτήν την πρόκληση δεν μπορεί να είναι άλλη από τον αγώνα για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ, κατάργηση του αντεργατικού νόμου Βρούτση – Αχτσιόγλου και καθολική επαναφορά των τριετιών, ενσωματώνοντας όλα τα χρόνια από το 2012 μέχρι σήμερα, με σταθμό την πανελλαδική, πανεργατική απεργία στις 17 Απρίλη.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: