Κάλεσμα πρώην μελών και φίλων του Αριστερού Ρεύματος και της ΛΑΕ για τη στήριξη του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη

“Παραμένει λοιπόν η απόφασή μας, παρά τις τυχόν ενστάσεις σε επιμέρους ζητήματα και στηρίζουμε ενεργά το ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη, εκτιμώντας ότι αυτό αποτελεί μονόδρομο για κάθε συνεπή αριστερό στη χώρα μας.”

Οσες/οι υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο, είμαστε πρώην μέλη και φίλοι του Αριστερού Ρεύματος και της ΛΑΕ, που αποχωρήσαμε από τις συγκεκριμένες οργανώσεις σταδιακά, διαφωνώντας μεταξύ άλλων και με την απόφαση για συνεργασία με το ΜέΡΑ25 στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Στις επικείμενες ευρωεκλογές, επιλέγουμε να στηρίξουμε τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, όπως έχουν κάνει ήδη πολλοί από εμάς στις τελευταίες βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές και καλούμε τους συναγωνιστές, συντρόφους και φίλους να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας αυτό.

Εχοντας συνεχή και συνεπή πορεία, πολλοί από εμάς από τα χρόνια της χούντας ακόμη, συμμετείχαμε σε όλους τους αγώνες, όπου η Αριστερά, το εργατικό και τα κοινωνικά κινήματα μας καλούσαν. Στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, μέσα από τις γραμμές του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαμε στους αντιμνημονιακούς αγώνες ενάντια στο 1ο και 2ο μνημόνιο, ζήσαμε την εσωκομματική αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο οκτάμηνο του 2015 και αγωνιστήκαμε για να μην υπογραφεί το 3ο μνημόνιο στη χώρα μας. Αποχωρήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την ψήφισή του και συμμετείχαμε στην ίδρυση της ΛΑΕ, επιλέγοντας να παραμείνουμε σταθεροί στις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς για αντίσταση και πάλη ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, με ορίζοντα τον σοσιαλισμό.

Στη συνέχεια, βιώσαμε τη φθίνουσα πορεία της ΛΑΕ και τη συντριπτική ήττα της στις εκλογές του 2019, αντιπροτείνοντας τότε την αυτόνομη συνέχεια του Αριστερού Ρεύματος ως κόμματος.

Στον αντίποδα και σε εκείνο το χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα μετά το 2ο Συνέδριο και τη συγκρότηση των νέων οργάνων, εντάθηκαν, με ευθύνες μέρους της ηγεσίας του, η αποδυνάμωση και αδρανοποίηση του Αριστερού Ρεύματος και των οργανώσεών του πανελλαδικά και η γρήγορη υποκατάστασή του από τη ΛΑΕ.

Εχοντας, λοιπόν, την αρνητική εμπειρία από τη ΛΑΕ και τα προβλήματα της συνεργασίας με μικρότερα σχήματα, δεν επιλέξαμε να εμπλακούμε σε ατελέσφορες και χωρίς προοπτική πολιτικές διεργασίες με τη στήριξη οποιουδήποτε άλλου σχήματος της εκτός ΚΚΕ Ριζοσπαστικής – Μαχητικής – Ανυπότακτης ή όπως και αν την ονομάσουμε Αριστεράς, παρά την εκτίμησή μας σε αρκετά από τα στελέχη της, θεωρώντας ότι η στήριξη σε μια ακόμη τέτοιου τύπου «ενωτική προσπάθεια» θα είχε την ίδια αρνητική κατάληξη με όλες τις προηγούμενες. Μια ματιά άλλωστε στο ιστορικό γίγνεσθαι αυτών των πολιτικών κινήσεων και σχημάτων από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, με τις αλλεπάλληλες διασπάσεις και οβιδιακές μεταμορφώσεις τους, που οδήγησαν ακόμη και στην ενσωμάτωση στο σύστημα κάποιων από αυτές, σε συνδυασμό με την ελάχιστη κοινωνική τους παρέμβαση και εκλογική τους παρουσία, δείχνει και το μέγεθος, όπως πιστεύουμε, των αδυναμιών και των αδιεξόδων αυτού του χώρου.

Επιλέξαμε και στηρίξαμε ενεργά το ΚΚΕ.

Δικαιώθηκε αυτή μας η επιλογή εκ του αποτελέσματος, αφού ο κόσμος της αριστεράς, και όχι μόνο, αύξησε κατά 50% το εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ και επιβράβευσε αντίστοιχα τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες και τους αγώνες των κομμουνιστών.

Παραμένει λοιπόν η απόφασή μας, παρά τις τυχόν ενστάσεις σε επιμέρους ζητήματα και στηρίζουμε ενεργά το ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη, εκτιμώντας ότι αυτό αποτελεί μονόδρομο για κάθε συνεπή αριστερό στη χώρα μας.

Πόσο μάλλον όταν μετά τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις και την πλήρη επικράτηση της ανάλγητης και νεοφιλελεύθερης ΝΔ, σε συνδυασμό με την καθίζηση και διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, την επιστροφή στη Βουλή των νεοναζί, τη συνέχιση και ενίσχυση του ακροδεξιού χώρου και την επιβράβευση από το εκλογικό σώμα της προσωποπαγούς Πλεύσης Ελευθερίας, η συντηρητική στροφή της ελληνικής κοινωνίας, που ακολουθεί τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη, κινδυνεύει να αποκτήσει στρατηγικά χαρακτηριστικά, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την Αριστερά, τους εργαζόμενους και τα ασθενέστερα στρώματα στη χώρα μας.

Μόνο μια δυνατή φωνή μέσα και κυρίως έξω από τη Βουλή μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα. Εκεί, στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων και της ταξικής πάλης, μπορεί να σφυρηλατηθεί και η ενότητα, έξω από αγκυλώσεις και εμμονές που χαρακτηρίζουν πολλές φορές τους αριστερούς.

Στο πεδίο της αντιμετώπισης της ακρίβειας, της ανεργίας και της ανέχειας, του ξεπουλήματος της λαϊκής περιουσίας, του περιορισμού των δικαιωμάτων, των ιδιωτικοποιήσεων, της κλιματικής κρίσης και των πολέμων. Για την κατάργηση της λιτότητας και όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων.

Την υπεράσπιση των δυνάμεων της εργασίας και του αγροτικού κόσμου, τη γενναία αύξηση μισθών και συντάξεων, την υπεράσπιση του ΕΣΥ και της Κοινωνικής Πρόνοιας, της δημόσιας Παιδείας, ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, την άμεση ανάκτηση από το Δημόσιο όλων των υπηρεσιών και δομών παροχής των κοινωνικών αγαθών και των επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα.

Στην πάλη για την ειρήνη, ενάντια στους πολεμοκάπηλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που στηρίζουν καθεστώτα όπως αυτό των νεοναζί του Ζελένσκι, που πρέπει να ηττηθούν. Να σταματήσει λοιπόν άμεσα ο πόλεμος στην Ουκρανία, στη μαρτυρική γη της Παλαιστίνης, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Για την απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων από τη χώρα μας, την έξοδο από το ΝΑΤΟ, τη ρήξη και την έξοδο από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση και τόσα άλλα που αποτελούν το πεδίο δράσης των δυνάμεων της ταξικής Αριστεράς. Αυτή η κατεύθυνση έχει ενδιαφέρον για μας και σ’ αυτά τα πλαίσια δηλώνουμε παρόντες.

Οσοι και όσες συνεπώς συνυπογράφουμε το παρόν κείμενο, θέλουμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι δεν έχουμε σκοπό να δημιουργήσουμε μια ακόμη πολιτική κίνηση ή φορέα, στα πλαίσια του πολύμορφου παζλ του αριστερού χώρου, που μόλις πιο πάνω εξορκίσαμε.

Ούτε να αποτελέσουμε μια οργανωμένη δύναμη που θα δρα κάτω από τις εντολές οποιουδήποτε προσώπου ή κόμματος. Επιλέγουμε τον ανένταχτο χώρο, προτιμώντας να προχωράμε ελεύθερα, με βάση τη συνείδηση, τις ιδέες και τα οράματά μας, θεωρώντας ότι από αυτή μας την θέση μπορούμε να αποτελέσουμε έναν χρήσιμο κρίκο για την ενότητα και τη συνεργασία στη δράση, των δυνάμεων της ταξικής Αριστεράς. Με την επιλογή μας άλλωστε να συμπαραταχθούμε με το ΚΚΕ, επιλογή που αποτελεί και τον συνδετικό ιστό μεταξύ μας, θεωρούμε ότι κάνουμε ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Καλούμε λοιπόν κάθε σύντροφο και συντρόφισσα που συμφωνεί γενικά με τις παραπάνω απόψεις, κάθε έντιμο συναγωνιστή/στρια που μέχρι πρόσφατα ακολουθούσε τον ΣΥΡΙΖΑ βιώνοντας την αδιέξοδη πορεία και τη θλιβερή του κατάληξη και που παρά την απογοήτευσή του κρατάει ζωντανή την αριστερή του συνείδηση, κάθε ανένταχτο αριστερό/ή, να συμπαραταχθεί μαζί μας και να συμμετάσχει στις πρωτοβουλίες μας, για την ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και στους δρόμους του αγώνα την επόμενη μέρα, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των κομμάτων της.

1. Αμιράλης Λευτέρης, Φυσικοθεραπευτής, Γλυφάδα

2. Ασμάνης Στράτος, Φυσικοθεραπευτής, Συνδικαλιστής του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Αθήνα

3. Βαϊσμένος Γιώργος, πρώην συντονιστής του Αριστερού Ρεύματος και της ΛΑΕ Χαϊδαρίου

4. Βασταρδής Δημήτρης, Αθήνα

5. Βλάχος Ηλίας, Συνταξιούχος Πληροφορικής, πρώην Γραμματέας ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ανατ. Αττικής, Αριστερό Ρεύμα, Αρτέμιδα

6. Γεωργιοπούλου Ελενα, Συνταξιούχος, Παγκράτι

7. Δημητρακοπούλου Κωνσταντίνα, Πολιτικός Μηχανικός, Παπάγου

8. Εφραιμίδης Ηρακλής, Πολιτικός Μηχανικός, Χολαργός

9. Ζυγούνας Γιώργος, Συνταξιούχος εκπαιδευτικός, πρώην υποψήφιος δήμαρχος Διονύσου Αττικής, Αριστερό Ρεύμα

10. Ιωακείμ Δημήτρης, Πολιτικός Μηχανικός, Πόρτο Ράφτη

11. Καβάλλα Φανή, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Χολαργός

12. Κακλαμανάκης Θόδωρος, Εκπαιδευτικός, πρώην μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Αττικής, Αριστερό Ρεύμα

13. Καραδελόγλου Πάκης, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Περιστέρι

14. Καραμάνος Θεοδόσης, Αγρότης Αργολίδα

15. Καραμπίκας Ηλίας, Λογιστής, Αρτα

16. Καρανικόλας Γρηγόρης του Σπυρίδωνα, Μεσολόγγι

17. Καραχάλιος Δημήτρης, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Ηλιούπολη

18. Καρπατσέλης Βαγγέλης, Χολαργός

19. Κατίκας Παναγιώτης, Αρχιτέκτων Μηχανικός, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ, Αθήνα

20. Κατσάμπης Κώστας, οικονομολόγος, Αθήνα

21. Κατσικέα Ράνια, Αθήνα

22. Καψάλας Γιώργος, Συνταξιούχος Ιδιωτικός Υπάλληλος, Αρτα

23. Λαμπρόπουλος Βασίλης του Λάμπρου, Χημικός, πρώην μέλος της ΕΓ της ΚΕ του Αριστερού Ρεύματος, Βούλα

24. Λαμπρόπουλος Νίκος, Οικονομολόγος, Ν. Ιωνία

25. Λιβάνιος Βασίλης, Πολιτικός Μηχανικός, Χανιά

26. Λούκας Νίκος του Κων/νου, Γλυφάδα

27. Μόσχοβος Θόδωρος, Ειδικός Εξωσωματικής Κυκλοφορίας – Υγεία, πρώην γραμματέας του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και Αριστερού Ρεύματος, Ηράκλειο Κρήτης

28. Μουλιανίτης Βασίλης, Διδάκτορας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πρώην σχολικός σύμβουλος, Αρτα

29. Νουτσόπουλος Κώστας, Πρώην περιφερειακός σύμβουλος της Περιφέρειας Ηπείρου και πρώην υποψήφιος βουλευτής της ΛΑΕ, Ιωάννινα

30. Οικονόμου Γεώργιος, Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός, Ναύπλιο

31. Παπαδημητρίου Δήμητρα, Χημικός Μηχανικός, Βούλα

32. Παπαδόπουλος Θόδωρος, Δημόσιος υπάλληλος, πρώην μέλος ΕΓ της ΚΕ του Αριστερού Ρεύματος

33. Παπαλουκάς Κώστας, Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός, Αθήνα

34. Πεσλής Μπάμπης, Πτηνοτρόφος, μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αρτας, πρώην γραμματέας Αριστερού Ρεύματος Νομού Αρτας

35. Πριμικήρης Αναστάσιος, Πολιτικός Επιστήμων, πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρώμη

36. Πριμικήρης Βασίλης, Ιατρός Αναισθησιολόγος, πρώην μέλος της ΕΓ της ΚΕ του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ και του Αριστερού Ρεύματος και μέλος του ΠΣ της ΛΑΕ, Αθήνα

37. Προδρόμου Τάκης, Τυπογράφος, πρώην μέλος του Αριστερού Ρεύματος και της ΛΑΕ Αιγάλεω

38. Σέρβου Αγγελική του Δημητρίου, Γλυφάδα

39. Σέρμπος Θανάσης, Επόπτης Δημόσιας Υγείας στο ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο»

40. Σιδέρη Γεωργία (Γώγα), Συνταξιούχος Ιδιωτική Υπάλληλος

41. Σιδέρης Παναγιώτης, Συνταξιούχος Δημόσιος Υπάλληλος, πρώην γραμματέας της ΝΕ του ΣΥΝ Ανατολικής Αττικής, Αριστερό Ρεύμα

42. Σουβλέλης Θωμάς, Αιγάλεω, πρώην μέλος της ΚΕ του Αριστερού Ρεύματος

43. Σουλιώτης Παναγιώτης του Αντρέα, Μεσολόγγι

44. Τζώρτζη Ευγενία, Συνταξιούχος ΔΕΗ, Ναύπλιο

45. Τρομβούκης Κλέαρχος, Πολιτικός Μηχανικός, Μαρούσι

46. Τσίκος Γιώργος, Συνταξιούχος ΔΕΗ, Αρτα

47. Τσίκου Ελένη, Μαθηματικός, Αρτα

48. Φρούσιος Γιώργος, Αγρότης, Θήβα

49. Χαραλαμπίδου Κούλα, Πρώην δημοτική σύμβουλος με την παράταξη «Φυσάει Κόντρα» στη Νίκαια

50. Χαραλαμπόπουλος Χαράλαμπος του Λάμπρου, Συνταξιούχος, Μεσολόγγι

51. Χριστόπουλος Κωνσταντίνος του Παναγιώτη, Αιτωλικό

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: