Η διεθνιστική διάσταση της ψήφου στο ΚΚΕ

Η δράση του ΚΚΕ και του εργατικού – λαϊκού κινήματος πέρασε τα εθνικά μας σύνορα, χωρίς να διαστρεβλώνεται από τους «φακούς» των ξένων πρακτορείων, δίνοντας κουράγιο στους εργάτες, στους κομμουνιστές άλλων χωρών, που παλεύουν σε πιο δυσμενείς συνθήκες με το κεφάλαιο, τα κόμματά του και τον οπορτουνισμό.

Χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο, από τη Ρωσία έως την Αυστραλία κι από την Ινδία έως τις ΗΠΑ, θα «γκουγκλάρουν» αύριο το βράδυ στη γλώσσα τους «Ελλάδα, εκλογές, ΚΚΕ». Θα θελήσουν να μάθουν εάν το θετικό, ενθαρρυντικό βήμα που έγινε στις 21 Μάη με την ενίσχυση του ΚΚΕ θα συνεχιστεί, παρά τον καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο που θα ισχύσει την 25η Ιούνη.

Ηδη στο πλευρό του ΚΚΕ, με μηνύματά τους, έχουν ταχθεί δεκάδες Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα απ’ όλο τον κόσμο, που υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει για τη διεθνή πάλη η εκλογική άνοδος του ΚΚΕ. Πολλά από αυτά τα μηνύματα δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη περίοδο στον «Ριζοσπάστη», αναδεικνύοντας τη διεθνή διάσταση της πάλης του ΚΚΕ. Αξίζει, όμως, να συνοψίσουμε.

«Βράχος» διεθνιστικής αλληλεγγύης στους λαούς που αγωνίζονται

«Κοινός τόπος» της συμπάθειας και εκτίμησης που δείχνουν οι κομμουνιστές – καθώς και πολλοί εργαζόμενοι από άλλες χώρες – στο ΚΚΕ είναι το γεγονός πως το Κόμμα μας ακούραστα όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει τους αγώνες των λαών σε όλο τον κόσμο για τα εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματά τους, ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, για την υπόθεση της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης.

Δεκάδες είναι οι ανακοινώσεις που έχει εκδώσει το ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια, αλλά και οι δημόσιες παρεμβάσεις του, οι τοποθετήσεις του π.χ. στο Ευρωκοινοβούλιο στο πλευρό των εργαζομένων που ξεσηκώνονται, πρόσφατα στη Γαλλία, ή πιο πριν στο Καζακστάν, στο Σουδάν, ή στην Ινδία, στις ΗΠΑ κ.α.

Δεν υπήρξε λαϊκός αγώνας που το ΚΚΕ να μην εκδήλωσε με διάφορους τρόπους την αλληλεγγύη του. Είναι χαρακτηριστική από αυτήν την άποψη η παρουσία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στις πρόσφατες μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία. Ακόμη το ΚΚΕ:

  • Υπερασπίστηκε με σθένος την Κούβα και τον λαό της, απαιτώντας μαχητικά την άρση του αποκλεισμού της από τις ΗΠΑ.
  • Στάθηκε στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού και καταδίκασε την ισραηλινή βαρβαρότητα, απαιτώντας την αναγνώριση κυρίαρχου και ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, τασσόμενο ενάντια στη στρατιωτική συνεργασία της χώρας μας με το Ισραήλ.
  • Στάθηκε με συνέπεια στο πλευρό του κυπριακού λαού, υπογραμμίζοντας πως το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής, στηρίζοντας τον αγώνα του για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, ένα και όχι δύο κράτη, με μία και μόνη κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.
  • Αντιπάλεψε τον εθνικισμό, που καλλιεργούν οι αστικές τάξεις Ελλάδας – Τουρκίας και πρωτοστάτησε στην εκδήλωση αλληλεγγύης με τον σεισμόπληκτο τουρκικό λαό, συντονίζει τη δράση του με το ΚΚ Τουρκίας για την κοινή πάλη των δύο λαών.
«Πυλώνας» αλληλεγγύης στους κομμουνιστές και αγωνιστές που διώκονται

Το ΚΚΕ έκανε δεκάδες παρεμβάσεις, αξιοποιώντας όλα τα «όπλα» με τα οποία το έχει «οπλίσει» ο ελληνικός λαός, για να στηρίξει Κομμουνιστικά Κόμματα, κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές που διώκονται στις χώρες τους. Ετσι, π.χ. έκανε παρεμβάσεις ενάντια στις αντιδημοκρατικές – αντικομμουνιστικές διώξεις σε πρεσβείες όπως της Ουκρανίας, της Πολωνίας, του Καζακστάν, πρόσφατα της Βενεζουέλας, καταδικάζοντας διώξεις και ενέργειες σε βάρος των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών. Εστειλε δικηγόρους σε δίκες, όποτε του ζητήθηκε, επισκέφτηκε πολιτικούς κρατούμενους σε φυλακές εκφράζοντας αλληλεγγύη, οργάνωσε ή συμμετείχε σε ανάλογες αποστολές αλληλεγγύης.Οχι τυχαία, στελέχη του, όπως π.χ. ο βουλευτής του Γ. Λαμπρούλης, έχουν στοχοποιηθεί από αντιδραστικές οργανώσεις, όπως η ουκρανική «Μιροτβόρετς», γιατί συμμετείχε σε κομματική αποστολή αλληλεγγύης με τον λαό του Ντονμπάς και συνολικότερα της Ουκρανίας.

Σταθερά ενάντια σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους

Το ΚΚΕ στάθηκε με συνέπεια ενάντια σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, π.χ. στη Συρία, στη Λιβύη, στο Καζακστάν, στη Βενεζουέλα, στην Ουκρανία, στο Σουδάν κ.α. Αποκάλυψε τις αιτίες αυτών των επεμβάσεων και πολέμων και τάχθηκε ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Γαλλίας κ.ο.κ. Ανέδειξε πως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να στηρίξουν τους σχεδιασμούς καμίας αστικής τάξης ή ιμπεριαλιστικού σχηματισμού, αλλά έχουν συμφέρον από τη δική τους αυτοτελή παρέμβαση στις εξελίξεις.

Το ΚΚΕ τάχθηκε ενάντια στη μετατροπή της Ελλάδας σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση – εφαλτήριο νέων πολέμων και ανέπτυξε πρωτοπόρα δράση μπλοκάροντας συμβολικά λιμάνια, σιδηροδρόμους, στρατιωτικές βάσεις ενάντια στην αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία. Είναι χαρακτηριστικό πως για αυτή του τη δράση μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ οδηγήθηκαν στα δικαστήρια. Καμία, όμως, δίωξη δεν μπορεί να κλονίσει τη θέληση των κομμουνιστών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Το ΚΚΕ συντονίζει την πάλη του ενάντια στο ΝΑΤΟ με άλλα κόμματα. Ετσι π.χ. το 2022 μεγάλη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχε στη Μαδρίτη στη διαδήλωση κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, μαζί με το ΚΚ Εργαζομένων της Ισπανίας, ενώ αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχε σε αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις που έκανε το ΚΚ Τουρκίας σε 5 μεγάλες τουρκικές πόλεις.

«Πηγή» έμπνευσης των εργατικών – λαϊκών αγώνων

Για όλα τα παραπάνω και για τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες που συγκλόνισαν τη χώρα μας την προηγούμενη περίοδο, όπως ήταν το έγκλημα στα Τέμπη, ή τους μεγάλους απεργιακούς αγώνες στην Ελλάδα, βασικές τοποθετήσεις και άρθρα στελεχών του ΚΚΕ δόθηκαν σε άλλες γλώσσες, αποτελώντας «πηγή» έμπνευσης και αγωνιστικής ανάτασης και για κομμουνιστές άλλων χωρών.

Το Κόμμα μας έχει αυτήν τη στιγμή ξενόγλωσσες ιστοσελίδες του σε 11 γλώσσες (Αγγλικά, Ρωσικά, Ισπανικά, Αραβικά, Αλβανικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Πορτογαλικά, Βουλγαρικά και Τουρκικά). Βεβαίως, σήμερα δεν έχουν τη δυνατότητα όλες να ενημερώνονται με την ταχύτητα που θα θέλαμε, ωστόσο οι περισσότερες και ειδικά οι 4 πρώτες που αναφέρουμε παραπάνω, ενημερώνονται τακτικά. Είναι χαρακτηριστικό πως από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2019 έγιναν πάνω από 800 αναρτήσεις στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα του ΚΚΕ.

Ετσι, η δράση του ΚΚΕ και του εργατικού – λαϊκού κινήματος πέρασε τα εθνικά μας σύνορα, χωρίς να διαστρεβλώνεται από τους «φακούς» των ξένων πρακτορείων, δίνοντας κουράγιο στους εργάτες, στους κομμουνιστές άλλων χωρών, που παλεύουν σε πιο δυσμενείς συνθήκες με το κεφάλαιο, τα κόμματά του και τον οπορτουνισμό.

Για την ανασυγκρότηση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος

Η διεθνοποίηση της πάλης απαιτεί την επαναστατική ανασυγκρότηση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος και το ΚΚΕ εργάζεται διαρκώς και σε πολλά επίπεδα γι’ αυτήν την υπόθεση.

Ετσι, το ΚΚΕ εργάστηκε για τη συνέχιση των Διεθνών Συναντήσεων των ΚΚ, την προώθηση κοινών δράσεων στη βάση κοινών αποφάσεων και για τον συντονισμό των ενεργειών. Παρά την πανδημία που επέβαλε δυσκολίες στην οργάνωση των αεροπορικών ταξιδιών, οι Διεθνείς Συναντήσεις άντεξαν, όπως έδειξε και η επιτυχημένη Διεθνής Συνάντηση στην Αβάνα της Κούβας, τον περασμένο Οκτώβρη, ενώ ετοιμάζεται η επόμενη τον φετινό Οκτώβρη στη Σμύρνη της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο των Διεθνών Συναντήσεων των ΚΚ και με την ευθύνη του ΚΚΕ λειτουργεί ο κοινός διαδικτυακός τόπος των ΚΚ (www.solidnet.org), με ενσωματωμένο σύστημα γρήγορης αμοιβαίας πληροφόρησης των ΚΚ. Επιπλέον, το ΚΚΕ παλεύει για να ξεπεραστεί η ιδεολογικοπολιτική κρίση στο κομμουνιστικό κίνημα, να γίνουν βήματα στη διαμόρφωση κοινής επαναστατικής στρατηγικής σε διεθνές επίπεδο, για τη συγκρότηση ενός διεθνούς κομμουνιστικού πόλου.

Με περισσότερες δυνάμεις αύριο

Τα παραπάνω αποτελούν μονάχα μια συμπύκνωση της πολύπλευρης διεθνούς δράσης του ΚΚΕ, που απαιτεί σοβαρά οικονομικά μέσα για να στηριχθεί. Είναι στο χέρι των εργαζομένων και της νεολαίας της χώρας να τη δυναμώσουν ακόμη περισσότερο!

Στις 25 Ιούνη με την ψήφο τους θα δώσουν τη δυνατότητα στο ΚΚΕ να έχει περισσότερα εφόδια και δυνατότητες για να την προωθήσει.

  • Κάθε ψήφος στο ΚΚΕ είναι «βόλι» στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, στη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτούς, στο πλευρό των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.
  • Κάθε ψήφος στο ΚΚΕ είναι ένα «χέρι βοήθειας», έμπρακτης αλληλεγγύης στους λαούς που αγωνίζονται, στο παγκόσμιο εργατικό και λαϊκό κίνημα.
  • Κάθε ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει συμβολή για την αναγκαία ανασυγκρότηση του παγκόσμιου εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος.

 

Ελισαίος Βαγενάς
μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ
Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου 24-25 Ιούνη 2023
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: