«…Γαλέτες παξιμάδια μας ετρατάρανε…»

Μπορεί η ΕΕ να αποφάσισε τον στρατηγικό στόχο, γενικότερα το πλαίσιο και τα δεδομένα της επιχείρησης «Aspides», μπορεί να αποφάσισε την έναρξή της στις 19/2/24, αλλά από τα πλοία της, το «Υδρα» παραμένει στη Σαλαμίνα και το γερμανικό ακόμα είναι στη Σούδα…

Μεγαλώνει η διάρκεια του …«εις τάξιν απάρσεως», για το «Υδρα». Το πλήρωμα και οι οικογένειές τους παίρνουν μια παραπάνω ανάσα. Μπορεί η ΕΕ να αποφάσισε τον στρατηγικό στόχο, γενικότερα το πλαίσιο και τα δεδομένα της επιχείρησης «Aspides», μπορεί να αποφάσισε την έναρξή της στις 19/2/24, αλλά από τα πλοία της, το «Υδρα» παραμένει στη Σαλαμίνα και το γερμανικό ακόμα είναι στη Σούδα…

Δεν είναι μόνο η επικινδυνότητα της επιχείρησης! Ηδη άρχισαν να εμφανίζονται δημοσιογραφικές πληροφορίες και προβληματισμοί ως προς το επίπεδο διοικητικής μέριμνας που μπορεί να παρασχεθεί στα πλοία, τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό τους. Το θέατρο επιχειρήσεων που καθόρισε η ΕΕ είναι τεράστιο. Πολλά τα μίλια που έχουν να διανύσουν πλοία και πληρώματα. Χώρες της περιοχής όπως η Σαουδική Αραβία, το Ομάν, τα Εμιράτα κ.ά. θα διαθέσουν άραγε λιμάνια για υποστήριξη των πολεμικών της ΕΕ; `Η μήπως το «σκέφτονται» γιατί οι αντιθέσεις που κυριαρχούν ανάμεσα σε συμφέροντα και χώρες, μιας περιοχής που φλέγεται, είναι τεράστιες;

Κοτζάμ Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και καθεμία από τις χώρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση δεν λύνουν τέτοια προβλήματα για τα συμμαχικά τους πολεμικά πλοία; Η Γαλλία π.χ. έχει βάση στην περιοχή. Οι ΗΠΑ διαθέτουν ολόκληρη στρατιωτική διοίκηση με στρατό και στόλους πλοίων και αεροσκαφών.

Από ελληνικής πλευράς, αυτές τις μέρες αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό επισκέπτεται την Ινδία. Εκεί που υποσχέθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης να στείλει πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, ήδη από τον περασμένο Αύγουστο! Εκεί στην Ινδία που μαζί με το Ισραήλ έχουν σχέδια για προστασία του διαδρόμου διακίνησης εμπορίου (Ινδίας – Μ. Ανατολής) αντίπαλου του Κινεζικού. Αλλά εκεί στην ίδια περιοχή, είναι και η άλλη «φίλη» της χώρας μας, η Σαουδική Αραβία. Αυτήν που της έχει παραχωρήσει εδώ και πάνω από δυο χρόνια τώρα μια ολόκληρη συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων «Patriot» με μια εκατοστή στελέχη για προστασία …της ARAMCO! Δεν μπορεί, μια βοήθεια θα την δώσουν στις φρεγάτες! Υπάρχει όμως και εμπειρία, από παλιά. Τότε στην πρώτη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ κατά της «πειρατείας» στην Αραβική Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό. Τότε μάλιστα ήταν Ελληνας ο «τακτικός» (εν πλω) διοικητής της δύναμης των ευρωενωσιακών πολεμικών!

Δυσκολίες εμφανίζονται, λοιπόν, πριν ξεκινήσουν τα πλοία! Και καλά, για τα μηχανήματα θα βρουν λύσεις οι αρμόδιοι! Οι συνθήκες ζωής των στελεχών τόσο εν πλω, όσο και εν όρμω, θα εξασφαλίζονται; Στον νου έρχονται παλιές καταστάσεις και εμπειρίες. Σε τυχόν έκτακτες συνθήκες… μη βρεθεί στην ανάγκη το πλήρωμα και «αλλά παλαιά», να το ρίξουνε στη «γαλέτα», στο κακο-ζυμωμένο ψωμί και την… κρεμμυδόσουπα!

Η περίπτωση μας θυμίζει το ζακυνθινό τραγούδι του προ-προηγούμενου αιώνα «Σ’ ένα παπόρο μέσα… μας εμπαρκάρανε, γαλέτες παξιμάδια… μας ετρατάρανε… στην Κέρκυρα μας πάνε…».

Ολοι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, απόστρατοι, μανάδες, πατεράδες και αδέρφια των πληρωμάτων στις φρεγάτες, βροντοφωνάζουμε: Να μη λύσει κάβους καμιά φρεγάτα με πορεία εκτός συνόρων!

Γιάννης Ντουνιαδάκης
Υποναύαρχος ε.α. ΠΝ

Αναδημοσιεύεται από τον σημερινό Ριζοσπάστη

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: