Φταίει η άτιμη η κοινωνία

Φταίει όντως η κοινωνία κι ο εργαζόμενος λαός, που βλέπει απαθής τους εφοπλιστές και την κυβέρνηση να καταστρέφουν τον περιβάλλον, και να τον εμπαίζουν, αντί να ξεσηκωθεί για να ανατρέψει την εξουσία τους.

Ποιος φταίει για την πετρελαιοκηλίδα που απλώνεται στον Αργοσαρωνικό, μολύνοντας τη θάλασσα και τις παραλίες της Σαλαμίνας και της Αττικής;

Μη φταίνε οι εφοπλιστές, που κάνουν τις δουλειές τους -είτε πρόκειται για επιβατηγά είτε για εμπορικά πλοία- με σαπάκια, για να τους έρχεται πιο οικονομικά;
Μήπως φταίει η κυβέρνηση κι ο κρατικός μηχανισμός που ασκούν πλημμελείς έως ανύπαρκτους ελέγχους;
Αν πιστεύετε ότι η ευθύνη βαραίνει εφοπλιστές και κυβερνώντες, χάσατε. Στην πραγματικότητα, φταίει η (άτιμη η) κοινωνία.

Τάδε έφη ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης -που είναι μάλιστα από τα ιδρυτικά στελέχη των Οικολόγων Πράσινων. Και το δικαιολόγησε λέγοντας πως αν η κυβέρνηση συγκροτούσε δημόσιο οργανισμό για την προστασία ακτών και θαλασσών από πετρελαιοκηλίδων, θα τους έλεγαν κρατιστές…
Δεν εξήγησε όμως αν ήταν ο… αντικρατισμός που ώθησε τις υπαρκτές αρχές και το λιμενικό να δώσουν την έγκριση και το αξιόπλοο στο 45 ετών δεξαμενόπλοιο “Αγία Ζώνη ΙΙ”, που βυθίστηκε στο Σαρωνικό, όπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα που έφερε στη δημοσιότητα ο 902.

Επέρριψε ευθύνες σε ένα “σκληρό λόμπι που εμποδίζει τις επενδύσεις για την προστασία των ακτών”. Το πρόβλημα δηλαδή, για τον αναπληρωτή υπουργό, δεν είναι τα μονοπώλια κι η καταστροφική τους δράση αλλά ότι δε στρέφουν τα κεφάλαιά τους στην “πράσινη ανάπτυξη”.

Μία μέρα αργότερα, υποστήριξε πως τα λεγόμενά του απομονώθηκαν και διαστρεβλώθηκαν. Αλλά επανήλθε για να πει ότι δεν έχει πολιτική ευθύνη η κυβέρνηση και αναρωτήθηκε αν υπάρχει πολιτική ευθύνη για τον τυφώνα Ίρμα.
Λες και τα δεξαμενόπλοια που ναυαγούν και οι ανύπαρκτοι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι κάποιο φυσικό φαινόμενο, όπως ο τυφώνας. Λες κι η αντιμετώπιση των συνεπειών του τυφώνα ήταν ίδια πχ στην Κούβα και στη Φλόριντα των ΗΠΑ, που άφησαν τον πληθυσμό της Πολιτείας αβοήθητο, να εγκαταλείπει μαζικά την περιοχή του και να ψάχνει καταφύγιο.

Από μια άποψη, πάντως, έχει δίκιο ο Τσιρώνης. Φταίει όντως η κοινωνία, όχι ολόκληρη, αλλά τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που ακούει απαθής τον Κουρουμπλή -το συνάδελφο του Τσιρώνη- να καλεί προκλητικά τους λουόμενους να συνεχίσουν κανονικά τα μπάνια τους και το πετρελαιόλουτρό τους.

Φταίει όντως η κοινωνία κι ο εργαζόμενος λαός, που δεν ξεσηκώνεται για να διώξει μια ώρα αρχύτερα την κυβέρνηση, τους εφοπλιστές και την εξουσία τους, που καμώνονται τις αθώες περιστερές, όσο δε βλέπουν πχ μαυρισμένους γλάρους (ή κορμοράνους) κι εμείς τηρούμε σιγή ιχθύος -όπως στο παραπάνω σκίτσο του Ι. Βάη.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: