Εσύ πόσο Ποτάμι είσαι;

Το Ποτάμι λέει «Θέλω την Ελλάδα αλλιώς». Γράψε τρία έως πέντε ονόματα που σηματοδοτούν αυτό το «αλλιώς»;
Σοσιαλισμός. Κομμουνισμός. Κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Δικτατορία του Προλεταριάτου. Αταξική κοινωνία.

Πριν κάποια χρόνια, είχε βγει μια διαφημιστική καμπάνια μιας εταιρίας κινητής τηλεφωνίας με σύνθημα “θέλω…” και ακολουθούσε κάτι σαν “άμεση επικοινωνία”, “γρήγορο ίντερνετ” κοκ, με την εταιρία να είναι θεωρητικά κάτι σαν το τζίνι που θα έκανε πράξη την επιθυμία του κάθε πελάτη. Θυμάμαι τότε το Λαϊκό Στρώμα να τρολάρει λέγοντας πως θέλει “σοσιαλισμό” ή εναλλακτικά “δικτατορία του προλεταριάτου” και ως ύστατη παραχώρηση να τυπώσει μπλουζάκια με ίδιο λογότυπο και το σύνθημα “θέλω δημοκρατική δικτατορία του προλεταριάτου και της αγροτιάς” -ένα παλιό σύνθημα των Μπολσεβίκων πριν την Οχτωβριανή Επανάσταση.

Το τελευταίο είναι παλλαϊκή ανάγκη και διαχρονικό ζητούμενο, αλλά δεν παίζει να γίνει πράξη στα κοντά -πόσο μάλλον από κάποιο μονοπώλιο. Ούτως ή άλλως ο στόχος ήταν το αγνό κι άδολο τρολάρισμα. Κανείς μας δεν μπορούσε να φανταστεί τότε πως θα γινόταν όντως πολιτικό σύνθημα από τους μάνατζερ του Σταύρου Θεοδωράκη: Θέλω Ποτάμι…

Το τελευταίο Ποταμίσιο κατόρθωμα είναι ένα ερωτηματολόγιο με 19 υπαρξιακά ερωτήματα για τις εκλογές του 19′, υπό το γενικό τίτλο “θέλουμε την Ελλάδα αλλιώς”, που θυμίζει λίγο το καραμανλικό καλτ σύνθημα “υπάρχει καλύτερη Ελλάδα και την θέλουμε”, στην κατηγορία “θέλω να γίνω υποψήφιος”. Ομολογώ πως δεν είμαι άριστος ούτε έχω πολιτικές φιλοδοξίες που να υπερβαίνουν τη δημοκρατική δικτατορία του προλεταριάτου και της αγροτιάς, φτάνοντας ως μια πιθανή υποψηφιότητα. Άφησα όμως για λίγο πίσω την προσωπική μου μιζέρια και τις ιδεολογικές μου προκαταλήψεις (μαζί πάνε αυτά) και σκέφτηκα να δοκιμάσω την τύχη μου στην πράξη με το ερωτηματολόγιο.

Έχουμε και λέμε…

Πολιτικά τι θα έλεγες ότι είσαι:
Φιλελεύθερος
Κεντροαριστερός
Κεντροδεξιός
Κεντρώος
Οικολόγος
Τίποτε από τα παραπάνω

Πολιτικά θα έλεγα πως εντυπωσιάζομαι από την ευρεία γκάμα επιλογών που δίνει το ερώτημα, καλύπτοντας τις 50 αποχρώσεις της σοσιαλφιλελεύθερης κεντροαριστεράς-ακροδεξιάς. Αλλά θα πάω με το “τίποτε από τα παραπάνω”, που όλως τυχαίως αντιστοιχεί στα “δύο άκρα” και το τσουβάλιασμα της θεωρίας τους.

Αν στις εθνικές εκλογές είχες διπλή ψήφο, ποιο άλλο κόμμα εκτός από το Ποτάμι θα επέλεγες;

Και το Λάντα μου να χαλούσε, πάλι Λάντα θα έπαιρνα. Αλλιώς ποδήλατο-παγωτατζίδικο, όπως ο κυρ-Σταύρος.

Σε ποια θέματα διαφωνείς απολύτως με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;

Στο ότι δε συνεργάζεται με το Ποτάμι να το σώσει από τον γκρεμό. Και ότι είναι λακέδες της αστικής τάξης.

Σε ποια θέματα διαφωνείς απολύτως με τη ΝΔ;

Στο ότι δε συνεργάζεται με το Ποτάμι να το σώσει από τον γκρεμό. Και ότι είναι λακέδες της αστικής τάξης.

Σκάκι, τάβλι, ρουλέτα ή επιτραπέζια;

Επιτραπέζια. Αλλά η Σοβιετική Ένωση ήταν ίσως η μόνη χώρα που μετέδιδε τηλεοπτικά κορυφαίες σκακιστικές αναμετρήσεις. Κι ο πολυεθνικός λαός της ο μόνος που μπορούσε να τις παρακολουθήσει. Όχι όπως τώρα, που βάζουν χρόνο για να μη βαριέται ο τηλεθεατής.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου παιδικός ήρωας και ποιο βιβλίο θυμάσαι από τα νεανικά σου χρόνια;

Ο Στάλιν. Η δεξιά παρέκκλιση στο ΠΚΚ (μπ).

Ποιο είναι το μότο της ζωής σου και ποιο τραγούδι σου έρχεται συχνότερα στα χείλη;

Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά. Και η μελοποίησή του από το Γ. Σαρρή.

Ταξιδεύεις με το τρένο από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Ποιο ιστορικό πρόσωπο θα ήθελες να κάθεται δίπλα σου και γιατί; 

Ο Λένιν. Να μου πει την ιστορία με το σφραγισμένο βαγόνι και πώς τον έβγαλαν οι αντίπαλοί του “πράκτορα των Γερμανών”.

Με ποιόν έλληνα πολιτικό θα έβγαινες ραντεβού, ποιόν θα απέφευγες και ποιόν θα έκανες φίλο; 

Με την Αλέκα Παπαρήγα, γιατί λέει κάθε φορά ενδιαφέροντα πράγματα. Θα απέφευγα το Μιχαλολιάκο και το δώρο-κούπα που θα μου έκανε. Θα απέφευγα επίσης κάποιον που βάζει τόνο στο “ποιον”, όταν είναι αντωνυμία και όχι ουσιαστικό (το ποιόν).

Σε ποιο μέρος θα πήγαινες ένα φίλο σου που έρχεται για πρώτη φορά την Ελλάδα; Και ποιο μέρος θα τον απέτρεπες να επισκεφθεί;

Θα τον πήγαινα στον Περισσό και στην Αχαρνών να δει τη νέα ΚΟΑ, για την οποία όλοι λένε τα καλύτερα. Θα τον απέτρεπα να πάει στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης -σε συγκεκριμένα σημεία της- γιατί βρωμάει Ποταμίσιο χιπστερισμό. Θα έλεγα τρεις φορές “Εξάρχεια, Εξάρχεια, Εξάρχεια” και θα έλυνα σαν ξόρκι το άβατο.

Ποιο πιστεύεις ότι είναι το επάγγελμα του μέλλοντος στην Ελλάδα και ποιο στην υπόλοιπη Ευρώπη;

Ψυχίατρος και στα δύο. Εγγυημένη πελατεία και λεφτά. Ή μάλλον life-coach, για να είμαι εντός γραμμής (Ποταμιού). Εναλλακτικά real-estate και δουλειές με Air-BNB.

Αν έφευγες από εκεί που ζεις, σε ποιο μέρος της Ελλάδας ή του εξωτερικού θα επέλεγες να μείνεις και γιατί;

Στο Βίτσι και στο Γράμμο ή κάπου μακριά από την Αθήνα. Αλλά θα μου έλειπε η θάλασσα. Και μετά η Αθήνα. Από εξωτερικό στη ΛΔ της Κορέας, για να μη μου λένε “γιατί δεν πας να ζήσεις στη Βόρεια Κορέα;”

Έχεις ασχοληθεί στο παρελθόν με τα κοινά; Πότε, που και πώς;

Υποψήφιος με την Πανσπουδαστική πιάνει; Αφισοκόλληση κι εξορμήσεις στην ΚΝΕ; Πορείες και απεργίες; Αλληλεγγύη σε απεργούς και μετανάστες; Μετράει μόνο η πολιτική καριέρα; Αλήθεια, στο Ποτάμι έχετε ασχοληθεί ποτέ με οτιδήποτε πολιτικό πλην της καριέρας;

Το Ποτάμι λέει «Θέλω την Ελλάδα αλλιώς». Γράψε τρία έως πέντε ονόματα που σηματοδοτούν αυτό το «αλλιώς»;

Σοσιαλισμός. Κομμουνισμός. Κοινωνικοποίηση των μέσωνν παραγωγής. Δικτατορία του Προλεταριάτου. Αταξική κοινωνία.

Ποιον ξένο πολιτικό θα ήθελες να μπορείς να ψηφίσεις; Και ποιον δεν θα ψήφιζες ποτέ; 

Θα ήθελα να μπορώ να ψηφίσω το Λένιν. Αλλά δε θα ήμασταν στην ίδια ΚΟΒΑ/ίδιο σοβιέτ και δε θα τον ψήφιζα ποτέ. Παρεμπιπτόντως, ποιος από τους ξένους ήρωες που έχετε στο Ποτάμι (Γιούνκερ, Μοσκοβισί, Λαγκάρντ, Ντέισελμπλουμ) έχει αναδειχθεί με εκλογές στο πόστο του στην ΕΕ;

Ποιες από τις θέσεις ή τα συνθήματα που έχει το Ποτάμι σε εκφράζει περισσότερο;

Το καφάσι. Το προεκλογικό “έχουμε πρόγραμμα αλλά θα σας το πούμε μετά τις εκλογές”. Και η εξαγγελία του Σταύρου πως θα αποσυρθεί από την πολιτική, αν δεν πιάσει 10%.

Αν γινόσουν ξαφνικά πρωθυπουργός ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα άλλαζες στη χώρα;

Θα καταργούσα τα καφάσια. Και μετά το ΠΟΤΑΜΙ, αφού θα είχε επιτελέσει τον ιστορικό του ρόλο. Ή έστω τις μπάλες για τις πιλάτες, για να μην μπορούν να συνεδριάζουν τα μέλη του.

Αν γινόσουν ξαφνικά δήμαρχος ποιο θα ήταν το πρώτο που θα άλλαζες στην πόλη σου;

Θα πω στην τύχη το καφάσι. Η ανεργία που λέει ο Πελετίδης και οι άλλοι είναι πιο σημαντικό θέμα, αλλά ντεμοντέ. Στην τελική άνοιξε μια σταρτ-απ επιχείρηση, μην κάθεσαι…

Έχεις 280 χαρακτήρες για να πείσεις κάποιον να σε ψηφίσει. Τι θα του έλεγες. 

Η πάλη των τάξεων παραμένει ιστορικά αδικαίωτη, ενώ η διεθνής καπιταλιστική μεθοδολογία, σαμποτάρει την πρωτοβουλία της κολχόζνικης ιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας σεχταρισμός που αποπροσανατολίζει τις μάζες και τις αφήνει σε ένα τέλμα ιδεολογικής σύγχυσης με ανεπανόρθωτες συνέπειες, ανεπανόρθωτες συνέπειες επαναλαμβάνω, στην ανάπτυξη του κινήματος της εργατικής τάξης και της αποδέσμευσής της από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά.

Calculating…

Ελπίζω να πέρασα. Σε ποια περιφέρεια να μπω υποψήφιος; Πότε ξεκινάμε προεκλογική καμπάνια;

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: