Τώρα η κυβέρνηση να τοποθετηθεί: Η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ εξελίσσεται στο μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο που έχουμε γνωρίσει στη χώρα μας;

Ανακοίνωση των Σωματείων εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ για τις εξελίξεις στην επιχείρηση και το μέλλον των εργαζομένων

Να δώσει η κυβέρνηση άμεσα απαντήσεις σχετικά με το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, απαιτούν τα Σωματεία Εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, τα οποία τις τελευταίες μέρες είχαν συναντήσεις με υπηρεσιακά κλιμάκια των συναρμόδιων υπουργείων. Τα Σωματεία τονίζουν πως οι εξελίξεις δείχνουν ότι η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ αποκτά χαρακτηριστικά «μεγάλου πολιτικού σκανδάλου». Στον άμεσο σχεδιασμό των Σωματείων περιλαμβάνονται κοινή συνεδρίαση την Τρίτη 20 Φλεβάρη και Γενικές Συνελεύσεις την Τετάρτη 21 Φλεβάρη.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:

Τώρα η κυβέρνηση να τοποθετηθεί: Η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ εξελίσσεται στο μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο που έχουμε γνωρίσει στη χώρα μας;

Παίρνοντας υπόψη τα όσα μας είπαν τα υπηρεσιακά κλιμάκια των υπουργείων, καλούμε την κυβέρνηση να απαντήσει στους εξής προβληματισμούς:

Εάν γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDING θέλει να κάνει σκραπ τη ΛΑΡΚΟ, για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, για τη διασφάλιση της προοπτικής ανάπτυξης της βαριάς βιομηχανίας, γιατί δεν ακυρώνει τον διαγωνισμό πριν τη μεταβίβαση;

Θα δώσει τη ΛΑΡΚΟ 6 εκατομμύρια για να την κλείσει ο νέος ιδιοκτήτης, να εισπράξει από την καταστροφή της σε σκραπ και την εκποίησή της περιουσία πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ και παράλληλα να έχει στο σεντούκι τον ορυκτό πλούτο, για να τον αξιοποιήσει όποτε θέλει και με τον τρόπο που θέλει;

Σε μια τέτοια σκανδαλώδη – εγκληματική περίπτωση, πώς διασφαλίζει σταθερή εργασία για όλους, έτσι ώστε να διατηρηθούν «οι ισορροπίες στις τοπικές κοινωνίες», όπου οι εργαζόμενοι έχουν επενδύσει τις ζωές τους σε αυτά τα χωριά;

Η αξία της ΛΑΡΚΟ κατά ελάχιστη εκτίμηση:

— Τα μοναδικά μεταλλεύματα νικελίου, κοβαλτίου και το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής σιδηρονικελίου στην ΕΕ, που η αξία χρήσης του είναι αυτή που μπορεί να παράξει μέσα από την εκμετάλλευση των μεταλλευμάτων σιδηρονικέλιο αξίας 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

— Stock ανταλλακτικά αξίας 20 εκατομμυρίων.

— Δύο οικισμοί 400 διαμερισμάτων αξίας 20 εκατομμυρίων.

— Βαρύς κινητός εξοπλισμός αξίας 20 εκατομμυρίων.

— Σιδηροκατασκευές χιλιάδων τόνων, συνολικής αξίας 300 εκατομμυρίων.

Τι μας έλεγαν:

Τον Φλεβάρη του 2020, το σχέδιο και οι νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ ήταν «εκκαθάριση εν λειτουργία, διαγωνισμοί και μεταβίβαση σε νέο ιδιοκτήτη που θα ρίξει κεφάλαια για τη συνέχιση της λειτουργίας της, τον εκσυγχρονισμό της, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας». Μάλιστα οι βουλευτές και οι υπουργοί του νομού μας, για να δικαιολογήσουν την πολιτική της κυβέρνησης, διαλαλούσαν ότι «η περιοχή θα γίνει μικρό Παρίσι, θα έχουν όλοι δουλειά, αλλά ακόμα κι αν δεν απορροφηθούν όλοι, όσοι περισσεύουν θα ενταχθούν σε κοινωνικά προγράμματα που θα εξασφαλίζουν τις ισορροπίες στην τοπική κοινωνία».

Πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σήμερα:

Πέρασαν 4 χρόνια. Τους τελευταίους 18 μήνες έχει σταματήσει εντελώς η παραγωγή, οι εργαζόμενοι ζητάμε υλοποίηση σχεδίου συντήρησης και προετοιμασίας επαναλειτουργίας και μας λένε «δεν υπάρχει, αυτό θα το υλοποιήσει ο νέος ιδιοκτήτης».

Οι εργαζόμενοι έχουμε απολυθεί από τον Αύγουστο του 2022, υπήρξε κλοπή του μόχθου μας, το μόνο εισόδημα που έχουμε σήμερα είναι η κατακρεουργημένη μισθοδοσία από τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Διαγωνισμοί έγιναν. Η κυβέρνηση, με το αντίτιμο των 6 εκατομμυρίων ευρώ (6 ευρώ το στρέμμα), έχει κηρύξει προτιμητέο νέο ιδιοκτήτη της ΛΑΡΚΟ την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDING (Δασκαλάκης) και ο ανταγωνιστής ενδιαφερόμενος CMI (Ιρλανδοί) με ασφαλιστικά έχει «παγώσει» τη διαδικασία μεταβίβασης.

Εκτός άλλης εμπλοκής, η εξέλιξη της μεταβίβασης της ΛΑΡΚΟ σε νέο ιδιοκτήτη θα κριθεί στην απόφαση του ΣτΕ, η οποία μετά από 2 αναβολές και «με επείγον αίτημα επίσπευσης της διαδικασίας» από την κυβέρνηση, μεταφέρθηκε για τις 26/3/2024.

Τον Δεκέμβριο του 2023, η δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους ήταν: «Ανανέωση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου μέχρι να βγει η απόφαση του ΣτΕ και να υπάρξει τριμερής διάλογος κυβέρνησης – νέου ιδιοκτήτη – εργαζομένων. Τον Φεβρουάριο του 2024 θα υπάρξει νέος κύκλος συναντήσεων για να ενημερωθείτε».

Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων λήγουν στις 31/3/2024 και στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το μέλλον της επιχείρησης και των εργαζομένων, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί οι εξής συναντήσεις – συζητήσεις:

Την Πέμπτη 8/2/2024 συναντηθήκαμε με τον ειδικό διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ, ο οποίος μας ενημέρωσε πως «παρά το γεγονός ότι έχει πράξει τα απαραίτητα, η κυβέρνηση δεν έχει τροποποιήσει τον νόμο έτσι ώστε να μπορεί το επόμενο διάστημα να καλύψει οικονομικά τις ανάγκες δραστηριοτήτων της ΛΑΡΚΟ. Παράλληλα δεν έχει λάβει ενημέρωση για την ανανέωση των συμβάσεων».

Τη Δευτέρα 12/2/2024 συναντηθήκαμε με τον γραμματέα του υπουργείου Ενέργειας, ο οποίος μας είπε ότι «ο επενδυτής δεν ενδιαφέρεται αυτήν τη χρονική περίοδο για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, θα την κάνει σκραπ και αν κάποια στιγμή οι συνθήκες στην αγορά νικελίου γίνουν ευνοϊκές, τότε θα επενδύσει στην παραγωγή με νέες μεθόδους. Με τους αρμόδιους θα πρέπει να συζητήσετε για ένα plan B που να αφορά την επαγγελματική σας αποκατάσταση».

Την Τρίτη 13/2/2024 στο υπουργείο Εργασίας συναντηθήκαμε με τους «αρμόδιους της επαγγελματικής μας αποκατάστασης», οι οποίοι μας είπαν: «Η διαδικασία μέχρι τη μεταβίβαση θα διαρκέσει πάρα πολλούς μήνες ακόμα. Το πιο ευνοϊκό για όλους μας θα ήταν το υπουργείο Οικονομικών να εγκρίνει μια πολύμηνη παράταση των συμβάσεων, έτσι ώστε μετά την εκδίκαση στο ΣτΕ να γίνει ένας κύκλος συναντήσεων με τον επενδυτή, να διαλέξει όσους θέλει μέσα από τη ΛΑΡΚΟ και τα προγράμματα να ενεργοποιηθούν με μια ομαλότητα για αυτούς που δεν θα απορροφηθούν. Επειδή όμως δεν γνωρίζουμε τι θα πράξει το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Εργασίας έχει υποχρέωση να δει plan B και plan C, να ετοιμάσει τα προγράμματα έτσι ώστε σε περίπτωση μη ανανέωσης την 1η Απριλίου να μη βρεθείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ταμείο ανεργίας. Φυσικά, τα προγράμματα που θα δοθούν δεν μπορούν να έχουν αποδοχές άνω του κατώτατου μισθού. Το plan B είναι για έναν χρόνο όλοι να μεταφερθούν στους δήμους και ο επενδυτής να διαλέξει από εκεί ποιους θέλει. Μετά το πέρας του έτους αυτού, όποιος δεν έχει απορροφηθεί από τον επενδυτή θα ενταχθεί στα προγράμματα που είναι ψηφισμένα για τους 55+ και για τους 55-. Το plan C είναι από τώρα να ξεκινήσουν τα προγράμματα που είναι ψηφισμένα».

Για το επόμενο διάστημα έχει οριστικοποιηθεί συνάντηση με το ΤΑΙΠΕΔ και αναμένεται προσδιορισμός συνάντησης με το υπουργείο Οικονομικών.

Σε αυτήν τη βάση, τα Σωματεία μας την Τρίτη 20/2 θα πραγματοποιήσουν κοινή συνεδρίαση και την Τετάρτη 21/2 θα πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις.

Εως τότε, επιδιώκουμε να έχει οριστεί συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς, για να πάρουμε καθαρές απαντήσεις.

Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, θα τα καταφέρουμε.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: