“Θέλετε απεργία; Κάντε σεμινάρια…” – Σεμινάρια ραγιαδισμού στην εργοδοσία από τους εργατοπατέρες της Δράμας

Πώς όμως σκέφτεται η πλειοψηφία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των θανάτων και τo σακάτεμα των εργαζομένων; Μα φυσικά με σεμινάρια για την υγιεινή και ασφάλεια, σε συνεργασία μάλιστα με την εργοδοσία του κλάδου.

Τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΥΚ Δράμας καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων κι Εμποροϋπαλλήλων Δράμας, μετά τη νέα άρνησή της να οργανώσει απεργία και διαδήλωση ενάντια στα συνεχιζόμενα εργατικά εγκλήματα στον κλάδο του μαρμάρου -που βαφτίζονται βολικά “εργατικά ατυχήματα”. Στην ανακοίνωσή του -όπως την βρήκαμε στο πόρταλ του 902.gr– το Σωματείο σημειώνει:

«Πώς όμως σκέφτεται η πλειοψηφία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των θανάτων και τo σακάτεμα των εργαζομένων; Μα φυσικά με σεμινάρια για την υγιεινή και ασφάλεια, σε συνεργασία μάλιστα με την εργοδοσία του κλάδου, η οποία σύμφωνα με την πλειοψηφία “έχει καταλάβει ότι δεν πάει άλλο”.

Η πρόταση αυτή αναδεικνύει ως τον σημαντικότερο παράγοντα των θανάτων την έλλειψη της εκπαίδευσης και την απροσεξία των εργαζομένων. Ακριβώς όπως επιδιώκουν οι εργοδότες, εξωραΐζει την κατάσταση στον κλάδο. Την απίστευτη εντατικοποίηση, το εξαήμερο δουλειάς, τις υπερωρίες, τους χαμηλούς μισθούς σε σχέση με τη δυσκολία της εργασίας. Λαμβάνει ως δεδομένη την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων από τους εργοδότες και επιδιώκει να τους φορτώσει και την ευθύνη της ασφάλειάς τους. Καμία κουβέντα για αγώνα να καταργηθεί το εξαήμερο και να αυξηθούν οι μισθοί, να υπογραφούν κλαδικές συμβάσεις που θα κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων σε έναν κλάδο που έχει τεράστια κερδοφορία. Όλα αυτά για την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΥΚ δεν έχουν σχέση με την υγιεινή και ασφάλεια, δεν έχουν σχέση με τους θανάτους και τους σακατεμούς.

Πρόκειται, λοιπόν, για εκείνο το είδος του συνδικαλισμού που έχει μάθει να υποτάσσεται στο “ρεαλιστικό”, όπως το καταλαβαίνουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι του κλάδου και το κράτος τους με τους νόμους του. Πρόκειται για εκείνο το είδος του συνδικαλισμού που μιλάει για δημοκρατία εννοώντας τα “πρέπει” των εργοδοτών και τις επιταγές των μνημονίων. Όσο οι εργαζόμενοι επιτρέπουμε σε αυτούς να κάνουν κουμάντο στο μέλλον μας, τίποτα καλό δεν έχουμε να περιμένουμε. Η δημοκρατία για αυτούς είναι αυτό που διαδραματίστηκε στο συνέδριο της ΟΙΥΕ και στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, δηλαδή το δικαίωμα των εργοδοτών να είναι αντιπρόσωποι των εργαζομένων. Όταν μάλιστα οι εργαζόμενοι δεν το βάζουν κάτω και απαιτούν τη διαγραφή των νόθων και των εργοδοτών, τότε αναλαμβάνουν οι μπράβοι.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δράμας καλεί όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο τους, να μη σκύβουν το κεφάλι, να φουντώσει η διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους κλάδους, να αρχίσει η επιστροφή όσων μας έχουν κλέψει, να μπει φρένο στις νέες κλοπές που σχεδιάζουν μεγαλοεργοδοσία και κυβερνήσεις.

Συνδικάτα εργατών όχι των εργοδοτών».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: