«Τέτοια ζωή δεν μας αξίζει»… Έπεσε απ’ τη σκαλωσιά και σκοτώθηκε 68χρονος οικοδόμος με τη θερμοκρασία «στο κόκκινο»

“Πρόκειται για εργοδοτικό και κρατικό έγκλημα” καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στον χώρο και παρατήρησε τα ελλιπή μέτρα προστασίας με βασικό ότι τελούνταν εργασίες σε ύψος, χωρίς επίβλεψη και μάλιστα εν μέσω καύσωνα

Τη βαθιά του θλίψη για τον άδικο χαμό του 68χρονου οικοδόμου και τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του εκφράζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.

Όπως τονίζει, ο εργαζόμενος έχασε τη ζωή του, καθώς -αν και 68 ετών- ακόμα εργαζόταν πάνω στο μαδέρι και τη σκαλωσιά για το μεροκάματο που τόσο είχε ανάγκη στην προσπάθεια να πάει το μεροκάματο στο σπίτι, δουλεύοντας κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, με τη θερμοκρασία «στο κόκκινο».

Στον χώρο του δυστυχήματος βρέθηκαν μέλη του ΔΣ του Συνδικάτου, όπως και η Τεχνική Επιθεώρηση εργασίας ώστε να διαπιστωθούν τα αίτια του θανατηφόρου «εργατικού ατυχήματος».

Σε δηλώσεις του σε Μέσα Ενημέρωσης, ο αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Παύλος Μάρλης, σημείωσε πως το Συνδικάτο αναμένει το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας για τις αιτίες του εργοδοτικού εγκλήματος, τονίζοντας ωστόσο πως απαιτεί την τιμωρία κάθε ενόχου.

Επίσης, σημείωσε τις ευθύνες τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης  «που μας έχουν φέρει στην κατάσταση 68χρονοι άνθρωποι, συνάδελφοι οικοδόμοι να αναγκάζονται να δουλεύουνε παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν σε αυτή τη δουλειά και ειδικά σε αυτή την ηλικία».

Δείτε εδώ βίντεο:

«Τέτοια ζωή δεν μας αξίζει», τονίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωσή του και καλεί  «όλους τους συναδέλφους του κλάδου στη συνεδρίαση του ΔΣ την Τετάρτη 3/8 στις 19.00 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης».

Το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Στις 26/7 το μεσημέρι ένας ακόμα συνάδελφος, 68 χρόνων, έχασε τη ζωή του στο μεροκάματο καθώς έπεσε από σκαλωσιά. Το Συνδικάτο βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στον χώρο και παρατήρησε τα ελλιπή μέτρα προστασίας με βασικό ότι τελούνταν εργασίες σε ύψος, χωρίς επίβλεψη και μάλιστα εν μέσω καύσωνα αφού οι συνάδελφοι δούλευαν στη σκαλωσιά με πάνω από 35 βαθμούς θερμοκρασία.

Πρόκειται για εργοδοτικό και κρατικό έγκλημα. Εργοδοτικό γιατί δεν πάρθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή εργασία των συναδέλφων με βασικό την παύση των εργασιών τις ώρες που η ζέστη γίνεται αφόρητη. Αλλά ταυτόχρονα και κρατικό έγκλημα γιατί είναι κυβερνητικές οι ευθύνες που αναγκάζουν συναδέλφους σε αυτήν την ηλικία να συνεχίζουν να εργάζονται και μάλιστα μαύρα εφόσον η πενιχρή σύνταξη δεν φτάνει ούτε για τα βασικά.

Να τιμωρηθεί τώρα κάθε ένοχος

Ευθύνες έχουν η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και οι προηγούμενες όπου στο θέμα της Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς σφυρίζουν “κλέφτικα” και αφήνουν υπηρεσίες και οργανισμούς χωρίς προσωπικό (Επιθεώρηση Εργασίας κλπ.), μετατρέποντας το ΙΚΑ και την Τεχνική Επιθεώρηση σε έναν μηχανισμό καταγραφής “ατυχών περιστατικών”. Είναι αυτές οι κυβερνήσεις που μας υπόσχονται ανάπτυξη και βελτίωση της ζωής μας και τις υποσχέσεις τους τις βιώνουμε από πρώτο χέρι στη δουλειά και τη ζωή μας, στην ανασφάλιστη εργασία, στα ωράρια-λάστιχο και στα μεροκάματα-χαρτζιλίκι.

Οι οικοδόμοι δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από καμία κυβέρνηση. Μέχρι τώρα το μόνο που έχουμε δει είναι ακρίβεια, απλησίαστα ενοίκια, αυξήσεις στο ρεύμα και στη βενζίνη και διακοπές ούτε για αστείο. Δεν εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε κάποια κυβερνητική εναλλαγή. Έχουμε ξεκάθαρο ότι δύναμή μας είναι ο αγώνας μας. Ό,τι έχουμε κερδίσει το έχουμε κερδίσει με τον αγώνα μας, όπως η πρόσφατη Κλαδική Σύμβαση Εργασίας.

Ξεσηκωμός τώρα!!!

– Να καλυφθούν τώρα τα κενά από την υποστελέχωση των Επιθεωρήσεων Εργασίας.

– Άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς καθώς και όλα τα απαραίτητα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας.

– Απαιτούμε άμεσα την αναγνώριση και διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων.

– Καθολική σύνταξη για κάθε οικοδόμο στα 55.

– Καθολική εφαρμογή της Κλαδικής Σύμβασης των Οικοδόμων σε όλους τους χώρους».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: