Σωματεία εργαζομένων στην «Ελληνικός Χρυσός»: Κοινός, ενωτικός αγώνας, σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς – Όλοι στη μεγάλη πανεργατική πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 17 Απρίλη

“Εμείς, οι μεταλλωρύχοι των Μεταλλείων Κασσάνδρας απευθύνουμε κάλεσμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας, σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.”

Την ώρα που οι εργαζόμενοι των Μεταλλείων Κασσάνδρας της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», ενόψει της σύναψης νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ολομέτωπη επίθεση της εταιρείας στα δικαιώματά τους, απαντούν με κάλεσμα «σε κοινό, ενωτικό αγώνα, σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, με πρώτο σταθμό τη μεγάλη πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 17 Απρίλη».

Συγκεκριμένα, το Επαγγελματικό Σωματείο Μεταλλωρύχων Υπόγειων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής, το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοτάξιο των Μεταλλείων Ολυμπιάδας «ΣΤΟΑ 59» και το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Μεταλλείων Σωματείων «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» «Η Αγία Βαρβάρα» σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Το “νέο σύστημα οργάνωσης της εργασίας” που μας παρουσίασε η διοίκηση περιλαμβάνει τη μετατροπή των βαρδιών σε 12ωρες και την κατάργηση όλων των αργιών του έτους, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των ωρών εργασίας μας κατά 182 ανά έτος (δηλαδή περίπου 23 μέρες επιπλέον). Αποτελεί προσπάθεια εφαρμογής των νόμων “περί διευθέτησης εργασίας” που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο όπου:

  • Καταγράφεται 27% αύξηση της παραγωγής στο Μεταλλείο Ολυμπιάδας την τελευταία διετία, με ίδιο αριθμό εργαζομένων.
  • Η μητρική εταιρεία “Eldorado Gold” παρουσίασε πάνω από 1 δισ. δολάρια τζίρο το 2023, με αύξηση 16% το τελευταίο έτος.
  • Τα μεταλλεύματα πουλιούνται σε τιμές ιστορικά υψηλές, με τη μέση τιμή πώλησης χρυσού να έχει αυξηθεί σε ένα χρόνο κατά 9%.

Τα σωματεία που δραστηριοποιούμαστε στα Μεταλλεία αποφασίσαμε να πούμε ένα καθαρό ΟΧΙ στα θέλω της εταιρείας, προτάσσοντας τα συμφέροντα των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας. Και αυτό γιατί:

  • Το επάγγελμα των μεταλλωρύχων είναι από τα πιο βαριά, ανθυγιεινά και επικίνδυνα επαγγέλματα και πραγματοποιείται σε ένα αφιλόξενο, για τον άνθρωπο, περιβάλλον και -ιδιαίτερα στις εργασίες στις υπόγειες στοές- μετά βίας αντέχουμε την υπάρχουσα εντατικοποίηση της παραγωγής στο 8ωρο.
  • Οι 12ωρες βάρδιες, συνυπολογίζοντας τα αυξημένα πλέον όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και την ουσιαστική διάλυση της Επιθεώρησης Μεταλλείων, αυξάνουν κατακόρυφα τις πιθανότητες εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων.
  • Θα επιβαρυνθεί δραματικά η κοινωνική ζωή στα χωριά μας, η ερήμωση του τόπου, όπως άλλωστε έχει φανεί με την εφαρμογή του συστήματος συνεχούς πυράς, της δουλειάς τις Κυριακές κ.ά. Τώρα θέλουν και την κατάργηση των αργιών για να μπει και το τελευταίο καρφί στα χωριά μας και πλέον να ζούμε μόνο για να δουλεύουμε και όχι να δουλεύουμε για να μπορούμε να ζούμε.

Εμείς, οι μεταλλωρύχοι των Μεταλλείων Κασσάνδρας απευθύνουμε κάλεσμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας, σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Γνωρίζουμε ότι αν περάσει η διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, τα 12ωρα, συνολικά η αύξηση του εργάσιμου χρόνου και η επίσημη κατάργηση του 8ώρου, θα δοθεί συντριπτικό χτύπημα όχι μόνο στις δικές μας ζωές, αλλά και σε όλο τον κλάδο και σε όλη τη χώρα, αφού θα ανοίξει ο δρόμος και η όρεξη των μεγάλων εταιρειών».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: