Πρόσθετες κυρώσεις κατά της Κούβας απαιτεί το Ευρωκοινοβούλιο! – Διαχρονικός στόχος τους οι κατακτήσεις του κουβανικού λαού

Ενός λαού που για πάνω από 6 δεκαετίες υποφέρει από τον εγκληματικό αποκλεισμό του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και των συμμάχων του, από τις εκατοντάδες κυρώσεις που υποσκάπτουν τα δικαιώματα του λαού, τις κατακτήσεις της επανάστασης, στερούν την πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

Σε μία ακόμα άθλια μεθόδευση εναντίον της Κούβας και του λαού της προχώρησε προχθές το Ευρωκοινοβούλιο, εγκρίνοντας απαράδεκτο ψήφισμα με το οποίο απαιτεί πρόσθετες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Κούβας.

Το επίμαχο ψήφισμα «σχετικά με την κατάσταση της Συμφωνίας Πολιτικού Διαλόγου και Συνεργασίας ΕΕ – Κούβας», βάζοντας μπροστά το γνωστό πρόσχημα – πολυεργαλείο της ΕΕ περί «καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναπαράγει όλη την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα εναντίον της Κούβας και της κυβέρνησής της.

Χαρακτηριστικό μάλιστα του υποκριτικού …καημού του Ευρωκοινοβουλίου για τα δικαιώματα και τις πραγματικές ανάγκες του κουβανικού λαού είναι το γεγονός ότι το ψήφισμα φτάνει στο σημείο να «ξεπλύνει» ξεδιάντροπα τον δολοφονικό αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα από το 1961, με πρόκληση ζημιών άνω των 140 δισ. δολαρίων, αναφέροντας προκλητικά ότι «το κουβανικό καθεστώς κατηγορεί το εμπάργκο των ΗΠΑ για όλα τα οικονομικά προβλήματα της νήσου, ενώ τα επίπεδα φτώχειας στην Κούβα είναι αποτέλεσμα της πλήρους αποτυχίας του οικονομικού και παραγωγικού της συστήματος».

«Προσπερνώντας» το γεγονός ότι ακριβώς χάρη στον δρόμο που έχει διαλέξει ο λαός της Κούβας έχει πετύχει να κατοχυρώσει σημαντικά δικαιώματα και κατακτήσεις κόντρα σε αυτήν την επίθεση, το Ευρωκοινοβούλιο έρχεται να σιγοντάρει την αντικουβανική εκστρατεία: Επικαλούμενο τη «ρήτρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Συμφωνία ΕΕ – Κούβας, καλεί το Συμβούλιο της ΕΕ «να εφαρμόσει τις διατάξεις του παγκόσμιου καθεστώτος κυρώσεων της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα (νόμος Magnitsky της ΕΕ)» και να εγκρίνει κυρώσεις κατά της Κούβας, εναντίον του Προέδρου της χώρας Μιγκέλ Ντίας – Κανέλ και άλλων στελεχών της κουβανικής κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Εθνικής Συνέλευσης της Κούβας απορρίπτει σθεναρά το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν διαθέτει την ηθική, πολιτική και νομική εξουσία να κρίνει την Κούβα», ενώ αναδεικνύει επίσης τον υποκριτικό χαρακτήρα της νέας μεθόδευσης της ΕΕ και τη νέα προσπάθεια παρέμβασης στην Κούβα.

Ριζοσπάστης

Τη νέα άθλια μεθόδευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε βάρος της Κούβας καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Όπως τονίζει σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος:

«Εκ μέρους της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ καταγγέλλουμε στους λαούς του κόσμου τη νέα απαράδεκτη μεθόδευση του Ευρωκοινοβουλίου σε βάρος της Κούβας.

Αποδεικνύεται ξανά, και με αυτό το ψήφισμα, ότι διαχρονικός στόχος της ΕΕ είναι να υπονομεύσει τις κατακτήσεις του κουβανικού λαού.

Σε αυτό αποσκοπεί και η απαίτηση του σημερινού ψηφίσματος να εφαρμοστούν πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος του λαού της Κούβας. Ενός λαού που για πάνω από 6 δεκαετίες υποφέρει από τον εγκληματικό αποκλεισμό του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και των συμμάχων του, από τις εκατοντάδες κυρώσεις που υποσκάπτουν τα δικαιώματα του λαού, τις κατακτήσεις της επανάστασης, στερούν την πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

Εκφράζουμε τη μαχητική αλληλεγγύη μας στην Κούβα και το λαό της. Κλιμακώνουμε τον αγώνα για την άμεση κατάργηση του αποκλεισμού, όλων των κυρώσεων και μέτρων σε βάρος της Κούβας, για την αναγνώριση του δικαιώματος του κουβανικού λαού να καθορίζει το μέλλον του χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις».

Τις νέες απαράδεκτες μεθοδεύσεις του Ευρωκοινοβουλίου εναντίον της Κούβας καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του και το ΠΑΜΕ:

«Το νέο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κλιμακώνει την προσπάθεια της ΕΕ να επιτεθεί και να υπονομεύσει τα επιτεύγματα του κουβανικού λαού, ενός λαού που για περισσότερες από 6 δεκαετίες υποφέρει από τον εγκληματικό αποκλεισμό του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και των συμμάχων του», αναφέρει το ΠΑΜΕ, ενώ προσθέτει ότι «ταυτόχρονα αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά ο βρώμικος και υποκριτικός ρόλος των οργάνων του ιμπεριαλισμού μέσα στα συνδικάτα, της ITUC και της ETUC, που υποκριτικά μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, υποστηρίζουν στην πράξη τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ – ΕΕ κατά του κουβανικού λαού και τον δολοφονικό αποκλεισμό».

Και καταλήγει: «Τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας, το ΠΑΜΕ, στέκονται σταθερά στο πλευρό του κουβανικού λαού και των συνδικάτων του, της ηρωικής CTC. Ενισχύουμε τον αγώνα για την άμεση άρση του αποκλεισμού, όλων των κυρώσεων και μέτρων κατά της Κούβας, για την αναγνώριση του δικαιώματος του κουβανικού λαού να καθορίζει μόνος του το μέλλον του, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις».

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) «καταγγέλλει για μια ακόμα φορά το Ευρωκοινοβούλιο για το απαράδεκτο ψήφισμά του ενάντια στην Κούβα και τον λαό της για δήθεν καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις εναντίον της», με την ΕΕΔΔΑ να σημειώνει ότι «το ψήφισμα αναφέρει, μάλιστα, ότι για τα “επίπεδα φτώχειας” φταίει η πλήρης αποτυχία του οικονομικού και παραγωγικού συστήματος της Κούβας».

«Πρόκειται για το ίδιο σύστημα που έχει φέρει την Κούβα ανάμεσα στις πρώτες χώρες σε θεμελιώδεις τομείς, όπως η Υγεία, η Παιδεία, η φροντίδα των ηλικιωμένων, η αντιμετώπιση της πανδημίας και πολλούς άλλους. Σε αγαστή συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βγάζει λάδι τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό των ΗΠΑ, που εδώ και πάνω από 60 χρόνια έχει επιβληθεί στην Κούβα και το λαό της και καλεί το Συμβούλιο της ΕΕ να εφαρμόσει το παγκόσμιο καθεστώς κυρώσεών της για τα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρει.

Επισημαίνει ότι «πρόκειται για μια ακόμα ενορχηστρωμένη προσπάθεια των ιμπεριαλιστών, ΗΠΑ και ΕΕ, να ανατρέψουν την Κουβανική Επανάσταση. Ωστόσο, ο κουβανικός λαός γνωρίζει καλά εδώ και χρόνια τις προβοκάτσιές τους και ξέρει να τις αντιμετωπίζει οργανωμένα και αποφασιστικά. Δεν πρόκειται να τους επιτρέψει να εξαλείψουν τα επιτεύγματα που με τόσο κόπο και θυσίες κατάκτησε στο πλαίσιο της σοσιαλιστικής κοινωνίας του.

Σ’ αυτόν τον αγώνα ο κουβανικός λαός δεν είναι μόνος του. Στο πλάι του βρίσκονται όλοι οι λαοί του κόσμου, που άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο αντιμετωπίζουν την εχθρική πολιτική των ιμπεριαλιστών, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ».

«Η ΕΕΔΔΑ στέκεται στο πλευρό του κουβανικού λαού και της κυβέρνησής του, απαιτεί τον άμεσο και χωρίς όρους τερματισμό του αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, το σταμάτημα των διαφόρων επεμβάσεων της ΕΕ και στηρίζει σταθερά το δικαίωμα του κουβανικού λαού και κάθε λαού να ακολουθεί τον δρόμο ανάπτυξης που ο ίδιος επέλεξε», τονίζει.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: