Πόσο «πάει» η κοροϊδία; 400€…!

«Πάρτε 400€ επίδομα -από την τσέπη σας- και να λέτε και ευχαριστώ!» H κυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί με την επιδοματική πολιτική πτωχοκομείου, που και αυτή γίνεται με τις πλάτες μας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών καλεί σε συγκεντρώσεις σωματείων και Επιτροπών Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Επιστημόνων

Τρίτη 30/3 -6:00 μ.μ. – Υπ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Αθήνα)
-6:30 μ.μ. – Υ.ΜΑ.Θ. (Θεσσαλονίκη)
-σε άλλες πόλεις

Τώρα μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματος!
Κάτω τα χέρια από το 8ωρο! Καμιά μονιμοποίηση της τηλεργασίας!

«Πάρτε 400€ επίδομα -από την τσέπη σας- και να λέτε και ευχαριστώ!» H κυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί με την επιδοματική πολιτική πτωχοκομείου, που και αυτή γίνεται με τις πλάτες μας. Τα χρήματα που λέει ότι δίνει (υπό αυστηρές προϋποθέσεις μάλιστα) προέρχονται από το αποθεματικό εισφορών αυτοαπασχολουμένων και μπλοκάκηδων προς τον ΟΑΕΔ για ένα επίδομα ανεργίας…που δεν έλαβαν ποτέ! Το ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα, των κυβερνήσεων ΝΔ–ΣΥΡΙΖΑ–ΚΙΝΑΛ, με τα λεηλατημένα αποθεματικά δεν εξασφάλισε ποτέ ούτε καν επίδομα ανεργίας για τους απολυμένους μισθωτούς με ΔΠΥ, για τους αυτοαπασχολούμενους χωρίς δουλειά,.

Το εργασιακό περιβάλλον είναι το εξής: Όσοι εργάζονται με «μπλοκάκι» ή εμφανίζονται ως «συνεργάτες» και «συνέταιροι», εδώ κι ένα χρόνο παραμένουν «έρμαια» των εργοδοτών χωρίς στοιχειώδη κάλυψη ούτε καν από μέτρα όπως η άδεια «ειδικού σκοπού», η αναστολή σύμβασης ή η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών. Αυτά συνυπάρχουν με τις απολύσεις δίχως αποζημίωση, τις άδειες «άνευ αποδοχών» μέχρι να υπάρξει δουλειά.

Στο σύνολο του κλάδου επικρατεί η αναστολή με ταυτόχρονη εργασία, η δουλειά χωρίς ωράριο, η δουλειά Σαββατοκύριακα, η πολύ μεγάλη εντατικοποίηση, πολλές φορές σε χώρους εργασίας «κλουβιά» χωρίς μέτρα προστασίας, χωρίς κανένα κρατικό έλεγχο. Επίσης η γενίκευση της τηλεργασίας έχει μετατρέψει την κατοικία σε οικογενειακό «κελί» τηλεργασίας γονιών και τηλεκπαίδευσης-φύλαξης παιδιών.

Η κυβέρνηση φορτώνει με περισσότερη γραφειοκρατία τα λογιστικά γραφεία με τις αλλεπάλληλες ΠΝΠ και τα μέτρα για το «ψηφιακό κράτος», δημιουργώντας συνθήκες εξαντλητικής και απλήρωτης εργασίας για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους λογιστές-φοροτέχνες. Προωθεί την εφαρμογή των myData, (που πρωτοέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) φορτώνοντας νέα βάρη στους λογιστές, με μοναδικούς κερδισμένους τις μεγάλες εταιρίες του κλάδου, τους μονοπωλιακούς ομίλους στην πληροφορική και την ψηφιακή τεχνολογία.

Συνένοχοι στον εμπαιγμό μας είναι η ηγεσία του ΟΕΕ, μαζί με τις ηγεσίες του ΤΕΕ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων που περιόρισαν τις «διεκδικήσεις» τους στο ψευτοεπίδομα των 400€, αντί να απαιτήσουν μια κρατική ενίσχυση, που θα καλύπτει, έστω και στοιχειωδώς τις ανάγκες μας. Ιδιαίτερα η ηγεσία του ΟΕΕ έπαιζε το παιχνίδι της κυβέρνησης κουτσουρεύοντας ακόμα και αυτή τη διεκδίκηση, αφού επί μήνες εφησύχαζε και συζητούσε με το υπουργείο για τα κριτήρια κατηγοριοποίησης, για το ποιοι θα το δικαιούνταν και ποιοι όχι. Οι παρατάξεις ΝΔ-ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με «ανεξάρτητους», αποδέχτηκαν το «φιλοδώρημα» και συμφώνησαν με το να δοθεί από το αποθεματικό του ΟΑΕΔ! Τώρα παραπονιούνται για τα κριτήρια που έθεσε η κυβέρνηση, αλλά κρύβουν ότι και αυτοί συζητούσαν για κριτήρια-«κόφτες», που αντικειμενικά θα απέκλειαν σημαντική μερίδα ανέργων, μπλοκάκηδων, αυτοαπασχολούμενων, και άλλων οικονομολόγων που το έχουν ανάγκη. Μάλιστα η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού πρώτα υπερθεμάτισε για το νόμο λαιμητόμο Κατρούγκαλου  –τον νόμο που δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση της ΝΔ να παίζει με τις εισφορές μας- πρότεινε η όποια επιδότηση των ανέργων να συνοδεύεται με αντίστοιχα προγράμματα επιμόρφωσής-κατάρτισης τους, δηλαδή, προγράμματα εκμετάλλευσης και ανακύκλωσης της ανεργίας, με παροχή πακτωλού χρημάτων σε διάφορα ΚΕΚ.

Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να ικανοποιήσει τα αιτήματα ΣΕΒ, εφοπλιστών, τραπεζιτών που προϋποθέτουν την επίθεση στα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα. Γι’ αυτό φέρνει το νομοσχέδιο Βρούτση – Χατζηδάκη, που ανάμεσα σε άλλα, νομοθετεί την 10ωρη εργασία (!!!)ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας αφού δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την προστασία των εργαζόμενων.

Γνωρίζουμε ότι η «νέα κανονικότητα» της εντατικοποίησης, της ελαστικής χωρίς δικαιώματα εργασίας, της συμπίεσης του μισθού, των επιδομάτων εξαθλίωσης για άνεργους, της συγκέντρωσης της δραστηριότητας στα χέρια των ομίλων, κάνει απαραίτητη την όξυνση της κρατικής καταστολής και της αντιδραστικής αναθεώρησης της νομοθεσίας με νέο χτύπημα στα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, ανεξάρτητα από την απόχρωση της κυβερνητικής διαχείρισης. Το νέο κύμα της οικονομικής κρίσης που είναι ήδη εδώ πρέπει να μας βρει προετοιμασμένους!

Η ΠΟΛ καλεί σε κινητοποίηση τα μέλη της! Καλεί τα σωματεία της σε όλη τη χώρα να πάρουν πρωτοβουλίες! Τρίτη 30/3 μαζί με τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους οικονομολόγους, μηχανικούς, δικηγόρους ζητάμε:

  • -Να χορηγηθεί έκτακτο επίδομα 800€ για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών της πανδημίας. Χορήγηση σταθερού επιδόματος ανεργίας για τους μισθωτούς με ΔΠΥ και αυτοαπασχολούμενους.
  • -Απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ (στην περίπτωση των μισθωτών απ’ την καταβολή των εισφορών του εργαζόμενου) για όλο το 2021, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Αφορολόγητο όριο ύψους 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί, ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2020. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, καταρχήν για τα έτη 2020 και 2021, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους.
  • -Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων (για το σύνολο των οφειλόμενων ποσών, κεφάλαιο και τόκους), δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για το 2020 και 2021. Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες. Απαγόρευση των πλειστηριασμών για τα λαϊκά νοικοκυριά.
  • -Άμεση νομοθέτηση του δικαιώματος ασθενείας για τους λογιστές. Ειδική πρόβλεψη για τις επιπτώσεις από τυχόν ασθένεια covid-19 (παράταση δηλώσεων κλπ ).
  • -Αναστολή εφαρμογής των MY DATA. Πιλοτική εφαρμογή μετά το πέρας της πανδημίας μόνο για τα έσοδα. Απλοποίηση της διαδικασίας για τις μικρές επιχειρήσεις.
  • -Δωρεάν εκπαίδευση για την εφαρμογή των ΜΥ DATA από το υπουργείο για όλους τους λογιστές. Δημιουργία ειδικού γραφείου υποστήριξης (helpdesk) για την πλατφόρμα από το υπουργείο.
  • -Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας για όλους. Άμεσα μέτρα για κάλυψη των κενών των δημοσίων νοσοκομείων. Επίταξη του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ιδιαίτερα για τους μισθωτούς:

  • -Να κηρυχτούν άκυρες και να απαγορευτούν οι απολύσεις και κάθε βλαπτική μεταβολή σε συμβάσεις, ωράρια, μισθούς, εργασιακές σχέσεις (πχ μονιμοποίηση υποχρεωτικής τηλεργασίας, εκ περιτροπής εργασία κλπ). Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων.
  • -Υπογραφή ΣΣΕ στην βάση του σχεδίου της ΠΟΛ. Κατάργηση του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας. Μετατροπή των συμβάσεων ΔΠΥ σε κανονικές συμβάσεις αορίστου χρόνου. Κάτω τα χέρια απ’ το 8ωρο. Παλεύουμε για 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο
  • -Να μην μονιμοποιηθεί η τηλεργασία. Για όσο διαρκεί λόγω των συνθήκων, τα κόστη (εξοπλισμός, ρεύμα, ιντερνέτ, κλιματισμός, άλλα πάγια στοιχεία κλπ) να τα αναλάβει αποκλειστικά η εργοδοσία. Προστασία του ωραρίου και του μισθού μας με βάση τις συλλογικές συμβάσεις και κατά την διάρκεια της τηλεργασίας, όχι στην δουλειά λάστιχο και στις απλήρωτες υπερωρίες.

Μονόδρομος για τους εργαζόμενους (ανεξαρτήτως το πώς εκφράζεται η σχέση εργασίας) είναι η οργάνωση στα σωματεία, η πάλη για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, η πάλη για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που θα διασφαλίζει αξιοπρεπείς μισθούς, ωράριο, άδειες, που θα είναι συνολικά πλέγμα προστασίας ενάντια στην βαρβαρότητα!

Όλες οι κινητοποιήσεις θα γίνουν με χρήση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας της υγείας.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: