ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ: Η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ σπάει τον δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων και τους εγκαταλείπει!

Οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων ήταν δεδομένες. Αντί για αυτό το αναγκαίο βήμα κλιμάκωσης, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ έβαλε τέρμα στην κινητοποίηση σταματώντας την αγωνιστική εναντίωση και πίεση στην κυβέρνηση να αποσύρει το αντεργατικό έκτρωμα.

Ανακοίνωση ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ

Ενιαίος Αγώνας όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, μέχρι να αποσυρθεί το αντεργατικό έκτρωμα του «νομοσχεδίου Πέτσα»

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες εργαζόμενους στα τηλεοπτικά κανάλια σε όλη τη χώρα, που αντιπαρατέθηκαν στις αφόρητες πιέσεις από αφεντικά και διευθυντικά στελέχη, και συμμετείχαν στις δύο 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις, σαν το πρώτο βήμα ενός σκληρού και με διάρκεια αγώνα που είναι αναγκαίο να συνεχιστεί.

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ έγκαιρα και αναλυτικά είχε ενημερώσει τους εργαζόμενους για όσα τερατώδη προβλέπει εις βάρος τους το «νομοσχέδιο Πέτσα», δηλαδή της αντεργατικής επίθεσης στα ΜΜΕ σε όφελος των αφεντικών ως μέρος της συνολικής αντεργατικής επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση συνεχίζοντας και βαθαίνοντας την επίθεση και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Είχαμε προειδοποιήσει πως η επίθεση αυτή, στο επίκεντρο της οποίας αυτή τη στιγμή βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα κανάλια, αφορά όλους τους εργαζόμενους σε όλα τα ΜΜΕ, ραδιοτηλεοπτικά, εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες, ανεξαρτήτως ειδικότητας. Και είχαμε προτείνει να δώσει αυτή τη μάχη ενιαία όλος ο κλάδος με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων σε όλα τα ΜΜΕ.

Αντί γι’ αυτό οι πλειοψηφίες, κυρίως της ΕΣΗΕΑ, αλλά και των άλλων Ενώσεων περιόρισαν την απεργία στους ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, στην ΕΡΤ και στο ΑΠΕ, αφήνοντας τους υπόλοιπους εργαζόμενους έξω από τον αγώνα. Και μετά τη δεύτερη μέρα απεργίας προτείναμε στην ΕΣΗΕΑ να διευρυνθεί το απεργιακό μέτωπο με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων από όλα τα ΜΜΕ. Οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων ήταν δεδομένες.

Αντί για αυτό το αναγκαίο βήμα κλιμάκωσης, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ έβαλε τέρμα στην κινητοποίηση σταματώντας την αγωνιστική εναντίωση και πίεση στην κυβέρνηση να αποσύρει το αντεργατικό έκτρωμα. Οι εργαζόμενοι ξέρουν τώρα πολύ καλά ότι η πλειοψηφία της συνδικαλιστικής τους ηγεσίας τους εγκαταλείπει σπάζοντας τον πέρα για πέρα δίκαιο αγώνα τους, προκειμένου να απαλλάξει κυβέρνηση και εργοδότες από τη μαχητική διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους, από το να έχουν σταθερή και μόνιμη δουλειά και μισθούς με βάση τις ανάγκες τους.  Γι’ αυτό πρέπει οι ίδιοι να πάρουμε την υπόθεση του αγώνα στα δικά μας χέρια σε κάθε χώρο δουλειάς, σε όλες τις Ενώσεις και συνολικά στον κλάδο.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Η κυβέρνηση που με πρόσχημα την πανδημία θέλει να φιμώσει τη φωνή των εργαζομένων και να αποδεχτούν αυτοί την «αναστολή» των αγώνων τους, δεν αναστέλλει καθόλου την αντεργατική επίθεση που έχει εξαπολύσει. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής εντάσσεται και το κυβερνητικό νομοσχέδιο («νομοσχέδιο Πέτσα») για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, κυρίως για τις τηλεοράσεις, που φέρνει νέες ενισχύσεις στους ιδιοκτήτες και νέα αντεργατικά μέτρα για τους εργαζόμενους.

Με αυτό το νομοσχέδιο μειώνονται οι θέσεις εργασίας, καταργείται η σταθερή και μόνιμη δουλειά με σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, 7ωρο, πλήρη μισθό, πλήρη όλα τα άλλα δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους και γενικεύεται η ευελιξία και η εντατικοποίηση. Και με το νομοσχέδιο αυτό ανοίγει ο δρόμος για γενίκευση της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας, καθώς και κάθε μορφής ευελιξίας. Εντείνεται στο έπακρο το ξεζούμισμα των εργαζομένων, η εντατικοποίηση της δουλειάς με αρνητικές συνέπειες για την υγεία και ασφάλειά τους, μειώνονται οι θέσεις εργασίας και αυξάνει και άλλο η ανεργία.

Οι δύο 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν μετά από πολλές αναβολές, καθυστερήσεις και δισταγμούς των πλειοψηφιών στα ΔΣ των Ενώσεων. Πήγαν σε «διαβούλευση» με τους καναλάρχες και τον υπουργό, έτοιμοι να υποχωρήσουν μπροστά στις δήθεν βελτιώσεις που αφεντικά και κυβέρνηση παρουσίασαν, ενώ ταυτόχρονα τα αφεντικά έστελναν τελεσίγραφα για να μην γίνουν απεργίες. Με διάφορα αστεία προσχήματα και με το «τυράκι» ότι «κάτι κερδίσαμε», ήταν, επί της ουσίας, έτοιμοι να σταματήσουν την απεργία όπως και έκαναν. Παρουσιάζουν ως «κέρδος» την πρόταση για αριθμητική μεταβολή όσων θα ανήκουν στα δουλεμπορικά των συνδεδεμένων με τα κανάλια εταιρειών, «ξεχνώντας» ότι με τους νόμους που καθορίζουν τις πολύμορφες ευέλικτες εργασιακές σχέσεις είναι ήδη ανοιχτός ο δρόμος κατάργησης της μόνιμης και σταθερής δουλειάς.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Οι δύο 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις κρατήθηκαν χάρη στην αποφασιστική στάση των εργαζομένων και αυτό αποτελεί την πλέον σημαντική παρακαταθήκη για τη συνέχιση του αγώνα. Εχοντας αυτή την παρακαταθήκη, η πάλη για να αποσυρθούν όλα τα αντεργατικά άρθρα και διατάξεις, πρέπει να συνεχιστεί, να γίνει υπόθεση ολόκληρου του κλάδου σε όλα τα ΜΜΕ, οι εργαζόμενοι μπορούν να την επιβάλλουν.

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ, ενημερώνει και καλεί όλους τους εργαζόμενους του Κλάδου ανεξάρτητα από ειδικότητα και τόπο δουλειάς, σε εγρήγορση και ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις.

•Να διεκδικήσουμε να μην έρθει στη Βουλή το αντεργατικό έκτρωμα του «νομοσχεδίου Πέτσα».
•Να αποσυρθούν όλα τα αντεργατικά άρθρα.
•Να μην χαθεί καμμιά θέση εργασίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς, να μην μειωθούν οι εργαζόμενοι, να μην συνυπολογίζονται οι εργαζόμενοι άλλων εταιρειών, να μην δεχτούμε καμία δυσμενή εργασιακή μεταβολή, καμία αρνητική μεταβολή στις συμβάσεις, στα ωράρια, στις εργασιακές σχέσεις.
•Να μη γίνει καμμιά απόλυση.
•Να καταργηθούν όλες οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, για όλους τους εργαζόμενους.
•Κλαδική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις, σταθερή δουλειά και διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων στο μισθό, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία, στο χρόνο εργασίας, στην άδεια, στις ωριμάνσεις, στις συνθήκες δουλειάς, για όλες τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους του κλάδου.
•Κάθε εργαζόμενος να ασκεί τα καθήκοντα της ειδικότητάς του, για το μέσο στο οποίο έχει προσληφθεί, και μόνο, όχι στους εργαζόμενους πολυεργαλεία.
•Πλήρης σύνθεση των εξωτερικών συνεργείων, με εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων για ασφαλή δουλειά για όλους.
•Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: