ΠΑΜΕ: «Ως εδώ! Κάνανε την Αττική “κρανίου τόπο” για τους πολλούς και Ριβιέρα για τα κέρδη των λίγων»

Συγκέντρωση στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας οργανώνουν εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της Αττικής μετά από κάλεσμα του ΕΚ Λαυρίου – Αν. Αττικής, εκπέμποντας σήμα κινδύνου για το συνεχιζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα.

«Ως εδώ! Κάνανε την Αττική “κρανίου τόπο” για τους πολλούς και Ριβιέρα για τα κέρδη των λίγων» τονίζει το ΠΑΜΕ σε tweet του και καλεί σε μαζική συμμετοχή τη Δευτέρα 24 Ιούλη στις 7.30 μ.μ. στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Λεωφ. Κηφισίας 37).

 

Συγκέντρωση οργανώνουν τη Δευτέρα 24 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ. στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της Αττικής μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, εκπέμποντας σήμα κινδύνου για το συνεχιζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα.

Ένα έγκλημα που, όπως αναφέρει στο κάλεσμά του το Εργατικό Κέντρο, «αφορά όλο τον λαό της Αττικής, όχι μόνο τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών».

«ΩΣ ΕΔΩ! Κάνανε την Αττική “κρανίου τόπο” για τους πολλούς και Ριβιέρα για τα κέρδη των λίγων», τονίζει, αναφέροντας στην ανακοίνωσή του:

«Άλλο ένα καλοκαίρι γίναμε ξανά στο ίδιο έργο θεατές. Είδαμε ξανά να χάνεται ένα μεγάλο μέρος του φυσικού πλούτου της περιοχής μας, αφού χιλιάδες στρέμματα στο Πάνειο Ορος έγιναν στάχτη τις προηγούμενες μέρες, ενώ η πυρκαγιά έφτασε μέχρι τις κατοικημένες περιοχές γύρω από αυτό προκαλώντας καταστροφές σε λαϊκές περιουσίες. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες στρέμματα δάσους καίγονται από τα Δερβενοχώρια μέχρι τη Μάνδρα και από τη Μαγούλα μέχρι τη Νέα Πέραμο. Τα τελευταία χρόνια στην Αττική έχουν καεί πάνω από 500.000 στρέμματα, μετατρέποντας την Αττική σε κρανίο τόπου. Μιλάμε δηλαδή για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα με τεράστιες συνέπειες για τη ζωή όλου του λαού της Αττικής.

Υπεύθυνη και για τη νέα καταστροφή είναι η εγκληματική πολιτική που θεωρεί κόστος την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού. Αυτή η πολιτική που συνεχίζει να ακολουθεί και να υπερασπίζεται η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες είναι υπεύθυνη για την υποχρηματοδότηση της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης, για την υποστελέχωση όλων των αναγκαίων κρατικών υπηρεσιών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς ή άλλου φυσικού φαινομένου. Η πολιτική των εκκενώσεων μέσω μηνυμάτων του 112 απλά για να μη χαθούν ζωές και η φωτιά ας καίει είναι πολιτική επιλογή που υπηρετεί την επικίνδυνη λογική κόστους – οφέλους.

Αυτή η πολιτική έχει αφήσει με ΜΗΔΕΝ δασεργάτες το Δασαρχείο του Λαυρίου που έχει στην ευθύνη του το Πάνειο Ορος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες στον ορεινό όγκο, όπως καθαρισμός, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων, που είναι αναγκαίες για την πρόληψη και μπορούν να παίξουν καθοριστικό παράγοντα στην αντιμετώπιση. Το ίδιο ισχύει για όλες τις δασικές υπηρεσίες στην Αττική.

Αυτή η πολιτική έχει αφήσει υποστελεχωμένες τις πυροσβεστικές υπηρεσίες, συνεχίζει να εφαρμόζει τις “ελαστικές” σχέσεις εργασίας του εποχικού πυροσβέστη, αφήνει την Πυροσβεστική Υπηρεσία να δίνει τη μάχη με απαρχαιωμένα μέσα και με ελλιπή συντήρηση.

Το γεγονός ότι αυτή η πολιτική δεν έχει στην προτεραιότητά της την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού φαίνεται και από τα τραγελαφικά γεγονότα που ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες, με κρουνούς να μην έχουν νερό και άλλα. Ενώ η Περιφέρεια Αττικής κλείνει τα πάρκα τη στιγμή που δεν έχει ούτε μία υδροφόρα στην κατοχή της.

Δεν ανεχόμαστε τη μαύρη προπαγάνδα της κυβέρνησης της ΝΔ και των διαφόρων παπαγάλων της ότι για την καταστροφή φταίει ο “κακός μας ο καιρός”, “η κλιματική κρίση” και “η κλιματική αλλαγή”. Είναι άθλια επιχειρήματα που επαναλαμβάνονται από όλες τις κυβερνήσεις που έχουμε γνωρίσει και που ήθελαν να διαχειριστούν τη λαϊκή αγανάκτηση μετά από κάθε καταστροφή. Ακόμα κι αν ισχύει το επιχείρημα της κυβέρνησης περί “κλιματικής κρίσης”, αυτό σημαίνει ότι έχει ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη, αφού προβλέπει την καταστροφή και την ίδια στιγμή συνεχίζει το έγκλημα της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης.

Οσοι ζήσαμε τον πύρινο εφιάλτη ξέρουμε ότι τα πυροσβεστικά μέσα για την αντιμετώπιση της τελευταίας πυρκαγιάς ήταν ελάχιστα, ενώ η πολύωρη απουσία εναέριων μέσων έβγαζε μάτι. Οπως χαρακτηριστικά έλεγαν οι κάτοικοι, “είδαμε όλα τα σώματα της αστυνομίας, πυροσβεστικά δεν βλέπαμε”. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιστρέψει την ίδια την πραγματικότητα, να πέσει στο κενό.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής καλεί τον λαό της Ανατολικής Αττικής, καλεί τον λαό της Δυτικής Αττικής που και αυτός ζει τον ίδιο εφιάλτη, σε μια περιοχή με δασικές εκτάσεις και βιομηχανικές ζώνες δίπλα και μέσα στον οικιστικό ιστό αλλά και όλο τον λαό της Αττικής να πάρουμε με τον οργανωμένο αγώνα μας την υπόθεση της προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού στα χέρια μας.

Διεκδικούμε:

  • Αμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της καταστροφής χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να εξασφαλιστεί η διαμονή για όσους χρειάζεται και για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για το ζήτημα της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης.
  • Να στελεχωθούν τώρα τα Δασαρχεία Λαυρίου, Πεντέλης, Πάρνηθας και όλα τα δασαρχεία της Αττικής με δασεργάτες και όλο το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό.
  • Να στελεχωθούν με μόνιμο και σταθερό προσωπικό οι πυροσβεστικές υπηρεσίες καθώς και να εξασφαλιστεί όλος ο αναγκαίος και σύγχρονος εξοπλισμός. Να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών με βάση και τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Να παρθεί πίσω η απόφαση που διαχωρίζει την πρόληψη από την κατάσβεση πυρκαγιών.
  • Να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη αποκατάσταση των δασών που κάηκαν τα προηγούμενα χρόνια από πυρκαγιές. Καμία αλλαγή χρήσης γης, που θα επιτρέψει σε επιχειρηματικούς ομίλους να κάνουν μπίζνες πάνω στα καμένα.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών των δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού καθώς η καταστροφική πυρκαγιά αυξάνει τους κινδύνους πλημμυρικών φαινομένων».

Στη συγκέντρωση καλούν μέχρι στιγμής: Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, το Συνδικάτο Τύπου – Χάρτου.

Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: