ΠΑΜΕ: Άμεση διακοπή των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38 βαθμούς – Μέτρα προστασίας όλων των εργαζομένων

Καλούμε τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία και το ΠΑΜΕ για οποιαδήποτε περίπτωση εργοδοτικής αυθαιρεσίας στους χώρους δουλειάς.

Την άμεση διακοπή των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38 βαθμούς Κελσίου και να ληφθούν μέτρα προστασίας όλων των εργαζομένων που εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες απαιτεί το ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση μας αφήνει εκτεθειμένους στην έκθεση σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ενώ είναι γνωστό ότι η θερμική καταπόνηση απειλεί την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων από θερμική εξάντληση, θερμική συγκοπή, θερμοπληξία, εμφάνιση καρδιαγγειακών, νεφρικών ή αναπνευστικών παθήσεων κ.ά., αυξάνει τους κινδύνους σοβαρών και θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων. Ιδιαίτερα κινδυνεύουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι εργαζόμενοι με χρόνιες παθήσεις, οι έγκυες γυναίκες, οι εργαζόμενοι άνω των 55 ετών κ.ά.

Η κυβέρνηση συνεχίζει τη γνωστή επικοινωνιακή της τακτική, με λήψη μέτρων “για τα μάτια του κόσμου”. Είναι η γνωστή τακτική της έκδοσης εγκυκλίων από το Υπουργείο Εργασίας για “έκτακτα μέτρα προστασίας” για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που προβλέπουν τη διακοπή εργασιών 12.00 – 17.00, εκδίδονται τελευταία στιγμή, αφορούν μια συγκεκριμένη ημέρα, εξαιρώντας πλήθος περιοχών της χώρας, μέσα σε αυτές και την Αττική, εξαιρώντας πολλούς κλάδους, ενώ δεν εξασφαλίζεται η καταβολή των ημερομισθίων στους εργαζόμενους για τους όποιους σταματά η εργασία.

Για πλήθος εργασιακών χώρων καταστρατηγείται και αυτή ακόμη η εφαρμογή αυτών των εγκυκλίων. Oι Επιθεωρητές εργασίας είναι ελάχιστοι σε σχέση με το πλήθος των εργασιακών χώρων, στην πράξη μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων δεν ελέγχεται καν. Δεν είναι επίσης λίγες οι περιπτώσεις, όπως καταγγέλλουν ταξικά σωματεία, ότι πιέζονται οι εργαζόμενοι να δουλέψουν σε υπόγεια στο διάστημα 12.00 – 17.00.

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Εργασίας δεν παραλείπει και ορισμένες “διευκολύνσεις” στους εργοδότες, αφού στο πλαίσιο των “οργανωτικών μέτρων για τον καύσωνα”, θα μπορούν να αλλάξουν το χρόνο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων τους από την εργασία χωρίς να υποχρεούνται να καταχωρούν εκ των προτέρων κάθε αλλαγή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας στην “Εργάνη”. Χωρίς την καταχώρηση αυτή, είναι αδύνατος κάθε έλεγχος της τήρησης του ωραρίου των εργαζομένων.

Για τις περιοχές και τους κλάδους που εξαιρούνται της εφαρμογής αυτών των εγκυκλίων για τα “έκτακτα μέτρα προστασίας”, όπως επίσης και συνολικά για τη θερμική καταπόνηση (για όλες τις ημέρες και όχι μόνο για τις ημέρες που επικρατούν συνθήκες καύσωνα), η κυβέρνηση παραπέμπει στην περιβόητη “εγκύκλιο 34666/03.06.2024”. Πέραν του ότι πρόκειται για εγκύκλιο και όχι για νομοθεσία (δηλαδή δεν είναι υποχρεωτική για τους εργοδότες), υπάρχει μεγάλη ευελιξία για το αν και πως θα εφαρμοστούν από τους εργοδότες οι όποιες προβλέψεις της. Για παράδειγμα, στην εγκύκλιο αυτή αναφέρεται ο δείκτης “ΘΥΜΒΑΣ” με βάση τον οποίο πρέπει να λαμβάνονται μέτρα. Όμως μετρήσεις δε γίνονται στην πλειοψηφία των χώρων εργασίας για να εκτιμηθεί και δεν υπάρχουν σταθμοί της ΕΜΥ κοντά σε όλους τους χώρους εργασίας. Η υποχρεωτική διακοπή εργασιών δεν τίθεται ρητά ως μέτρο, αφήνοντας την ευελιξία στον εργοδότη να επιλέξει (ως “ελεγκτής και ελεγχόμενος ταυτόχρονα”!) αν θα την εφαρμόσει. Η αναφορά για προστασία των ευπαθών ομάδων εργαζομένων είναι μόνο στα χαρτιά, αφού στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων (που είναι κάτω από 50 εργαζόμενοι) δεν προβλέπεται καν η παρουσία γιατρού εργασίας.  Και για αυτή την εγκύκλιο, όπως και συνολικά για την υγεία και ασφάλεια, οι εργοδότες δεν ελέγχονται ουσιαστικά από τις Επιθεωρήσεις για την εφαρμογή των όποιων μέτρων.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τον προσανατολισμό της Επιθεώρησης Εργασίας να χαρακτηρίζει πολλές περιπτώσεις θανάτων στην εργασία (π.χ. εγκεφαλικό, ανακοπή) όχι ως επαγγελματικής αιτιολογίας, αλλά ως “παθολογικά επεισόδια” και να μην προχωρά στη διερεύνησή τους, ώστε να αναδειχθεί ο πιθανός επαγγελματικός κίνδυνος και η εργοδοτική ευθύνη για την πρόληψή του. Οι θάνατοι, για παράδειγμα, από καρδιαγγειακά προβλήματα που μπορεί να σχετίζονται με θερμική καταπόνηση, μπορεί να διαλάθουν ως “παθολογικά” επεισόδια.

Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας

Η κατάσταση στους χώρους δουλειάς συνολικά, με τα καθημερινά εργατικά ατυχήματα, τις επαγγελματικές ασθένειες που δεν καταγράφονται στη χώρα μας, αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων που υλοποιούν μια πολιτική που θυσιάζει την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η εντατικοποίηση, τα ατέλειωτα ωράρια, η δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, δημιουργούν τεράστιους κινδύνους για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νέο αντεργατικό νομοσχέδιο για 13 ώρες δουλειάς, που θα εκτοξεύσει τα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία να διασφαλίσουν με τον αγώνα τους την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων προστασίας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση και συνολικά για την προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο.

Καλούμε τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία και το ΠΑΜΕ για οποιαδήποτε περίπτωση εργοδοτικής αυθαιρεσίας στους χώρους δουλειάς.

Απαιτούμε:

Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C ή  και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία. Υποχρεωτική διεξαγωγή μετρήσεων στους χώρους εργασίας και διακοπή εργασιών ακόμα και πριν καταστεί υποχρεωτικό με βάση τις αναμενόμενες συνθήκες από την ΕΜΥ. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους  θερμικά χώρους (μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες,  μηχανουργεία, θερμοκήπια κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία  περικοπή.

Πλήρης αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που  εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες. Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.

Διαμόρφωση σχεδίου πρόληψης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε κάθε χώρο, που να λαμβάνει υπόψη την παραγωγική διαδικασία (π.χ. συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα  χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής  εργασίας – Μέσων Ατομικής Προστασίας).

Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν  ασφυκτικές συνθήκες. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού  νερού κοντά στη θέση εργασίας τους. Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

Μέτρα υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής τους (μισθό, ΔΠΥ), με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης.

Αποφασιστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής της  Επιθεώρησης Εργασίας, της Επιθεώρησης Μεταλλείων και όλων των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους σε όλες τις περιοχές της χώρας. Προσανατολισμός των επιθεωρήσεων στην  αποκλειστική εργοδοτική ευθύνη για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου.

Δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας και υπηρεσιών  υγείας και ασφάλειας της εργασίας (ΥΑΕ) ενταγμένων στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα  Υγείας, κατάργηση των ΕΞΥΠΠ και κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ΥΑΕ.

Ουσιαστική καταγραφή εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.

Κάλυψη όλων χώρων εργασίας με υπηρεσίες Ιατρικής της Εργασίας, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζομένων.

Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο, με ευθύνη  του κράτους και αποκλειστική επιβάρυνση του κεφαλαίου».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: