Όχι στις απολύσεις – Το έγκλημα δεν θα περάσει! – Ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ είναι αγώνας όλων των εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι με τον πολύχρονο αγώνα τους κράτησαν ανοιχτή τη ΛΑΚΡΟ κόντρα σε θεούς και δαίμονες…Τα εργοστάσια τα κλείνουν οι κυβερνήσεις και τα αρπακτικά που ξεζουμίζουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, τις υποδομές που έφτιαξε ο λαός,  τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων που έχτισαν τα ντουβάρια και τις υψικάμινους της ΛΑΡΚΟ, για να τους πετάξουν μετά στον δρόμο. 

Στο δρόμο πετάει η κυβέρνηση εκατοντάδες εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ μέσα στο Φλεβάρη, απολύοντας τους και καλώντας τους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στον οικισμό.

«Θα βγούμε νικητές», απαντούν οι εργαζόμενοι καλώντας σε ξεσηκωμό και συνέχιση του αγώνα για διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους. Την Τετάρτη 2 Φλεβάρη, θα συνεδριάσει το ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας, ενώ την Παρασκευή 4 Φλεβάρη θα γίνει γενική συνέλευση για να καθοριστεί η στάση των εργαζομένων.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει με το «βαρίδι» των εργαζομένων μέσα στο Φλεβάρη, ώστε να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί εκποίησης και να ικανοποιηθεί η απαίτηση των μονοπωλιακών ομίλων, ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που μετέφεραν οι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας και Εργασίας Κ. Χατζηδάκης στην τηλεδιάσκεψη που είχαν το απόγευμα της Τρίτης με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Σωματείων Εργαζομένων.

Αυτή τη φορά μάλιστα οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ενημέρωσαν τους εργαζόμενους ότι μαζί με την απόλυση τους το Φλεβάρη θα πρέπει, όσοι εργαζόμενοι διαμένουν στον οικισμό, να αδειάσουν τα σπίτια τους. Κυριολεκτικά η κυβέρνηση πετά στο δρόμο απολύοντας και ξεσπιτώνοντας τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.

Για να «σπάσει» την ενότητα των εργαζομένων η κυβέρνηση επανέλαβε και πάλι την παγίδα του «κοινωνικού πακέτου» και της σαλαμοποίησης των εργαζομένων, επιδιώκοντας να αποσπάσει τη συναίνεση των εργαζομένων στις απολύσεις τους. Τάζοντας λίγα ψίχουλα για αποζημιώσεις, κοινωφελής προγράμματα εργασίας ακόμη και για εργαζόμενους πάνω από 60 χρόνων που δουλεύουν μία ζωή στα κάτεργα της ΛΑΡΚΟ και «ελπίδα» για επαναπρόσληψη στους νεότερους κυβέρνηση επιδιώκει να διασπάσει τους εργαζόμενους και τον αγώνα που δίνουν δύο χρόνια τώρα ενάντια στους εγκληματικούς της σχεδιασμούς.

Μας κήρυξαν πόλεμο, θα πάρουν δυναμική απάντηση

Σε δήλωση του μετά την τηλεδιάσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς ο Παναγιώτης Πολίτης πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα υπογράμμισε:

«Η κυβέρνηση ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές εξέφρασε την πρόθεση της να απολύσει όλους τους εργαζόμενους μέσα στο Φλεβάρη. Πρόκειται για ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των επενδυτών να απαλλαχθούν από τα “βαρίδια” εργαζόμενους. Ταυτόχρονα ενημέρωσε πως αίτημα των επενδυτών είναι να αποχωρήσουμε από τους οικισμούς που διαμένουμε και πως παλεύει να τους πείσει να μπορούν να κατοικήσουν όσοι και αν και εφόσον απορροφηθούν με τον επενδυτή. Άρα επιβεβαιωθήκαμε οι εργαζόμενοι όταν χαρακτηρίζαμε το σχέδιο της κυβέρνησης εγκληματικό που δε διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και οδηγεί σε μαρασμό όλη την περιοχή».

Εξειδικεύοντας τα όσα ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης για την τύχη των απολυμένων εργαζομένων, ο Π. Πολίτης δήλωσε:

«Αυτό που μας έθεσαν από την κυβέρνηση είναι ότι:

1. Όλοι θα απολυθούν ταυτόχρονα και θα λάβουν αποζημίωση με τρόπο υπολογισμού το νόμο 4093/2012.

2. Οι απολυμένοι, 55 χρόνων και πάνω, θα απορροφηθούν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, δηλαδή με ψίχουλα, μέχρι να φτάσουν τα 62 και συνταξιοδοτηθούν, με ότι συνεπάγεται αυτό για την ίδια τη σύνταξη.

3. Ένα μέρος των απολυμένων, που θα καθορίσει ο διαχειριστής, το οποίο θα είναι αναγκαίο για να προχωρήσει η διαδικασία εν λειτουργία, θα προσληφθούν με νέες συμβάσεις από τον διαχειριστή. Χωρίς να προσδιορίζει τους όρους της σύμβασης.

4. Όταν αναλάβει ο επενδυτής, θα προσλάβει όσους χρειάζεται και οι υπόλοιποι θα ενταχθούν σε προγράμματα εργασίας, “γέφυρα”, δηλαδή προγράμματα ανεργίας».

Σχετικά με τους διαγωνισμούς ανέφερε: «Για τη διαδικασία των διαγωνισμών τόνισαν πως μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχουν σταλεί τα σχέδια σύμβασης από την κυβέρνηση στους επενδυτές. Στόχος τους είναι να έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές μέχρι τα μέσα Μάρτη. Γι’ αυτό θέλουν μέσα στο Φλεβάρη να ξεμπερδέψουν με τους εργαζόμενους» και πρόσθεσε «Η συνάντηση δεν άφησε περιθώρια για αυταπάτες. Το σχέδιο – κρεμάλα έχει για τους εργαζόμενους ανεργία, εξαθλίωση, ξεσπίτωμα. Μας κήρυξαν πόλεμο. Θα πάρουν απάντηση δυναμική και αγωνιστική. Δε θα τους περάσει. Θα βγούμε νικητές».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ
«Δεν πρόκειται να μας βγάλει κανείς από την εργασία και τα σπίτια μας – Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι τέλους»

«Δεν πρόκειται να μας βγάλει κανείς από την εργασία και τα σπίτια μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι τέλους, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα», είναι η απάντηση των Σωματείων των Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην πρόθεση της κυβέρνησης να απολύσει όλους τους εργαζόμενους μέσα στο Φλεβάρη και να κάνει έξωση σε όσους μένουν στους οικισμούς της Λάρυμνας και του Αγίου Ιωάννη Βοιωτίας.

Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού, που πραγματοποιήθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης 2 Φλεβάρη στη Λάρυμνα, τα μέλη της διοίκησης των Σωματείων απέρριψαν για μία ακόμη φορά την παγίδα της κυβέρνησης να συναινέσουν στις απολύσεις τους και στους εγκληματικούς σχεδιασμούς διάλυσης και εκποίησης της ΛΑΡΚΟ.

Αποφάσισαν να συνεχίσουν ακόμη πιο δυναμικά τον αγώνα για τη διασφάλιση της συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Μετά την ολοκλήρωση του Συντονιστικού, αντιπροσωπεία της διοίκησης του Σωματείου της Λάρυμνας πραγματοποίησε ενημέρωση των εργαζομένων στην πύλη του εργοστασίου, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην Γενική Συνέλευση του Σωματείου που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 4 Φλεβάρη, στις 11 π.μ.

Τις επόμενες ημέρες όλα τα σωματεία θα προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και να παρθούν αποφάσεις για τη συνέχιση του αγώνα. Παράλληλα αποφασίστηκε η διεξαγωγή πλατιάς σύσκεψης με τη συμμετοχή φορέων την Κυριακή 13 Φλεβάρη στη Λάρυμνα, καθώς και δυναμική απάντηση στην κυβέρνηση με πολύμορφες δράσεις και κινητοποιήσεις.

Δυναμική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης

Οι εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων χαρακτήρισαν κατάπτυστη την πρόταση της κυβέρνησης και το «κοινωνικό πακέτο» που παρουσίασε στην τηλεδιάσκεψη, τονίζοντας ότι «αποτελεί ντροπή για τους εργαζόμενους, τους δεκάδες νεκρούς και σακατεμένους από τα εργατικά δυστυχήματα στη ΛΑΡΚΟ».

«Θα πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά. Να γίνει ζήτημα των τοπικών κοινωνιών και ολόκληρης της εργατικής τάξης της χώρας. Να μην τσιμπήσουμε στο “τυράκι” του “κοινωνικού πακέτου” και συναινέσουμε στις απολύσεις μας. Από τις εργασίες και τα σπίτια μας δεν πρόκειται να μας βγάλει κανείς», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας.

«Το ερώτημα που μπαίνει μετά τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι αν θα αποδεχθούμε και συναινέσουμε στις απολύσεις μας. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Εμείς απαιτούμε τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων. Θα το τραβήξουμε μέχρι τέλους», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα.

«Εμείς ως διοίκηση των Σωματείων έχουμε ευθύνη να παλέψουμε για να μείνουν οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους και όχι να συζητάμε και να διαβουλευόμαστε τις απολύσεις τους», τόνισε από την πλευρά του ο Ανδρέας Κορέντζελος, γραμματέας του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας.

«Είναι ντροπή για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ οι προτάσεις της κυβέρνησης. Δικαιώνονται οι θέσεις μας ότι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης είναι εγκληματικοί, διαλύουν την ΛΑΡΚΟ, στέλνουν στην ανεργία δεκάδες εργαζόμενους και μαραζώνουν τις τοπικές κοινωνίες», σημείωσε ο Δημήτρης Καραγιάννης, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στα μεταλλεία του Αγίου Ιωάννη Βοιωτίας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να μην περάσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ – Συναγερμός σε όλη την εργατική τάξη

Να σημάνει συναγερμός σε όλη την εργατική τάξη της χώρας για να μην περάσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ, υπογράμμισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από το βήμα της Βουλής, σημειώνοντας ότι κυβέρνηση και επενδυτές κήρυξαν άτιμο πόλεμο στους εργαζόμενους που τους απολύουν και τους ξεσπιτώνουν με στόχο να πάρουν μπιρ παρά την εταιρεία.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει για το έγκλημα που πάει να διαπράξει και οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ να εισπράξουν την ενεργητική αλληλεγγύη όλων των άλλων εργαζομένων. Ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την απαξίωση μιας εταιρείας-χρυσωρυχείο και τόνισε ότι η ΛΑΡΚΟ πρέπει να μείνει ανοιχτή και να αναπτυχθεί με διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε:

«Βγάζετε λόγους εδώ μέσα για τη δήθεν ανάπτυξη που θα φέρει ο αναπτυξιακός νόμος και μόλις χτες βράδυ, η κυβερνητική τρόικα Σταϊκούρας – Σκρέκας – Χατζηδάκης ανακοίνωσαν στα σωματεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ την κήρυξη του πιο άτιμου πολέμου. Ότι θα τους πετάξει στο δρόμο αυτό το μήνα, απολύοντάς τους από τη δουλειά και την ίδια στιγμή ξεσπιτώνοντάς τους από τους οικισμούς, αφού τους ζήτησαν να εγκαταλείψουν ακόμα και τα σπίτια τους. Και άνεργοι και άστεγοι…

Η κήρυξη αυτού του πολέμου από την κυβέρνηση της ΝΔ, σε συμπαιγνία με τους επενδυτές τους περιβόητους, που θέλει να ξεπουλήσει τη ΛΑΡΚΟ για να την πάρουν «μπιτ παρά», δεν αφήνει περιθώρια άλλα από το να σημάνει συναγερμός σε όλη την εργατική τάξη της χώρας και όχι μόνο στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, με βασικό στόχο το έγκλημα αυτό να μην περάσει. Η κυβέρνηση της ΝΔ να πληρώσει ακριβά για το έγκλημα που πάει να διαπράξει!

Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ έχουν ανάγκη την ενεργητική αλληλεγγύη όλων μας.

Έχουν πέσει πλέον οι μάσκες!

Κι αφήστε τα κόλπα, ότι θα απορροφήσετε τους άνω των 55 σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέχρι να βγουν στη σύνταξη. Τα ξέρουμε αυτά τα προγράμματα με ψίχουλα πείνας των 500 ευρώ! Πώς θα ζήσει ένας οικογενειάρχης που έχει παιδιά που σπουδάζουν ή που είναι κι αυτά άνεργα;

Αφήστε τα κόλπα ότι οι υπόλοιποι θα ενταχθούν σε προγράμματα εργασίας – γέφυρα, δηλαδή στα γνωστά προγράμματα ανεργίας.

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης και όσοι κυβερνήσατε πριν από αυτή και φτάσατε εδώ τη ΛΑΡΚΟ. Δικό σας είναι όλο αυτό το εγκληματικό σχέδιο με την διαχρονική πολιτική απαξίωσης, εγκατάλειψης, συκοφάντησης, υπερχρέωσης μιας τέτοιας στρατηγικής επιχείρησης, ενός πραγματικού χρυσωρυχείου για την ελληνική οικονομία.

Η ΛΑΡΚΟ πρέπει να παραμείνει ανοιχτή, να αναπτυχθεί και εκσυγχρονιστεί, να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Με προτεραιότητα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την απόδοση των δεδουλευμένων τους, τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της.»

ΠΑΜΕ
Όχι στις απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ – Ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ είναι αγώνας όλων μας

«Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους όλης της χώρας, κάθε Συνδικάτο, Ομοσπονδία, Εργατικό Κέντρο σε μαζική μαχητική συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον μεγάλο αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ και των οικογενειών τους. ΤΩΡΑ να εκφραστεί πολύμορφα και με κάθε τρόπο η μαζική, εργατική, λαϊκή αλληλεγγύη στον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ για το δικαίωμα στη δουλειά, για το δικαίωμα στη ζωή», αναφέρει το ΠΑΜΕ, σχετικά με τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ και το σχέδιο-καρμανιόλα που παρέδωσε η κυβέρνηση στους εργαζόμενους της επιχείρησης την Τρίτη 1 Φλεβάρη.

Παράλληλα το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι, «η εργατική τάξη της χώρας μας, με τη δύναμη της αλληλεγγύης, της οργάνωσης και του ταξικού αγώνα να δώσει νέα βροντερή απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης. Με κάθε τρόπο να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον μεγάλο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και του λαού της περιοχής».

Παρατίθεται ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους όλης της χώρας, κάθε συνδικάτο, Ομοσπονδία, Εργατικό Κέντρο σε μαζική μαχητική συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον μεγάλο αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ και των οικογενειών τους. ΤΩΡΑ να εκφραστεί πολύμορφα και με κάθε τρόπο η μαζική, εργατική, λαϊκή αλληλεγγύη στον Αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ για το δικαίωμα στην δουλειά, για το δικαίωμα στην ζωή.

Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και του λαού της περιοχής είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης. Είναι υποχρέωση όλων μας, με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο να σταθούμε στο πλευρό τους για να μην ολοκληρωθεί το έγκλημα της κυβέρνησης στη ΛΑΡΚΟ!

Την Τρίτη, 1 Φλεβάρη, η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί μέτρων στήριξης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, παρέδωσε “τελεσίγραφο” ένα σχέδιο-καρμανιόλα με το οποίο προτίθεται να απολύσει όλους τους εργαζόμενους μέσα στον Φλεβάρη και να πετάξει στον δρόμο εκατοντάδες οικογένειες διώχνοντάς τους από τον οικισμό, ώστε να παραδώσει την επιχείρηση στους ιδιώτες χωρίς εργαζόμενους που θα έχουν δικαιώματα.

Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να παραμείνει ανοιχτή. Αν σκοπός δεν ήταν το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων, τότε ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας και μονάδες σαν την ΛΑΡΚΟ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπηρετώντας την ευημερία του λαού. Για αυτό η ΛΑΡΚΟ μπορεί να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αλλά και για αυτό οι κυβερνήσεις, διαχρονικά, συστηματικά προχώρησαν στην απαξίωση της επιχείρησης, στη στοχοποίηση των εργαζομένων, στην υπερχρέωσή της.

Και αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι εργάτες και οι αγώνες τους. Οι εργαζόμενοι με τον πολύχρονο αγώνα τους κράτησαν ανοιχτή τη ΛΑΚΡΟ κόντρα σε θεούς και δαίμονες, με όλους τους εργαζόμενους στη θέση τους σμπαράλιασαν ξανά και ξανά τα σχέδια κυβερνήσεων, επιχειρηματικών ομίλων.

Τα εργοστάσια τα κλείνουν οι κυβερνήσεις και τα αρπακτικά που ξεζουμίζουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, τις υποδομές που έφτιαξε ο λαός,  τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων που έχτισαν τα ντουβάρια και τις υψικάμινους της ΛΑΡΚΟ, για να τους πετάξουν μετά στον δρόμο. ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Ψηλά το κεφάλι! Στον δρόμο του αγώνα βρίσκονται οι λύσεις!

Η εργατική τάξη της χώρας μας, με τη δύναμη της αλληλεγγύης, της οργάνωσης και του ταξικού αγώνα να δώσει νέα βροντερή απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης. Με κάθε τρόπο να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον μεγάλο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και του λαού της περιοχής. Σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργατογειτονιά να απλωθεί ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης! Ο εγκληματικός, αντεργατικός σχεδιασμός κυβέρνησης – επιχειρηματικών ομίλων, που απολύει και ξεσπιτώνει τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, να μείνει στα χαρτιά!

Τώρα δυναμώνουμε την αλληλεγγύη».

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: