«Όχι άλλος νεκρός για τα κέρδη της COSCO» – Aνθρώπινο ποτάμι συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον δίκαιο αγώνα των εργατών της COSCO (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

“Εμείς δεν ντρεπόμαστε να κλάψουμε για το συνάδελφό μας. Και όπως δουλεύουμε σκληρά ξέρουμε και να αγωνιζόμαστε σκληρά και να τιμάμε τους νεκρούς μας με αγώνες. Και μπορούμε να τα καταφέρουμε.”

Aνθρώπινο ποτάμι ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων, για να συμπαρασταθεί στον δίκαιο αγώνα των εργατών της COSCO, οι οποίοι αγωνίζονται για το δικαίωμα στη ζωή, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μέτρα προστασίας.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με την ανάγνωση των μηνυμάτων αλληλεγγύης από σωματεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε, ωστόσο, συνεχώς κατέφτανε κόσμος από όλη την Αττική για να συμπαρασταθεί στους εργάτες της COSCO.

Η προσπάθεια της εργοδοσίας να κηρυχθεί παράνομη η απεργία των εργαζομένων στην COSCO, όπως ανακοινώθηκε από το μικρόφωνο της μεγάλης συγκέντρωσης απέτυχε παταγωδώς. Συγκεκριμένα, η COSCO κατέθεσε αγωγή σήμερα εναντίον της απεργίας η οποία όμως απορρίφθηκε ως άκυρη.

Τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής, μιλώντας στην μεγάλη παναττική συγκέντρωση.

«Αυτός ο αγώνας ξεκίνησε με ένα έγκλημα», είπε o M. Μπεκρής, αναφερόμενος στον Δημήτρη Δαγκλή που έχασε τη ζωή του στο κάτεργο της COSCO, «ένας νέος άνθρωπος 40 ετών, ένας καλός συνάδελφος» που «δούλευε στο πόστο του βοηθώντας τους νέους συναδέλφους».

«Ο θάνατος του Μήτσου ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Αυτό το αποδεικνύει και το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη γέφυρα στην οποία έγινε και το τραγικό εργατικό δυστύχημα, με αποτέλεσμα να χαθεί ο συνάδελφός μας, δεν είχαν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής του Δημήτρη και όλων μας», συνέχισε ο πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ, συμπληρώνοντας πως «η γερανογέφυρα αυτή, που πέρασε πάνω από τον συνάδελφό μας, είναι ένα δείγμα των συνθηκών εργασίας που επικρατούν στο λιμάνι. Για να μη βάλει το χέρι τσέπη η εργοδοσία, για να μη χαλάσει η CΟSCO κανένα ευρώ, όταν διαρκώς τα κέρδη της δεν έχουν προηγούμενο, θυσίασαν τον Δημήτρη Δαγκλή».

Με ιδιαίτερη συγκίνηση υπογράμμισε: «Μετά από αυτό πώς θα μπορούσαμε να αφήσουμε το λιμάνι να δουλεύει έτσι σαν να είναι παγίδα θανάτου; Πώς θα μπορούσαμε να δούμε στα μάτια τους συναδέλφους που είδαν τον Δημήτρη να ψυχορραγεί; Πώς θα μπορούσαμε να κοιτάξουμε την αδερφή του;

Εμείς δεν ντρεπόμαστε να κλάψουμε για το συνάδελφό μας. Και όπως δουλεύουμε σκληρά ξέρουμε και να αγωνιζόμαστε σκληρά και να τιμάμε τους νεκρούς μας με αγώνες.

Και μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μας το δείχνει ο νικηφόρος αγώνας των εργαζομένων στην e-food, των Μεταλλεργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, των Οικοδόμων και αλλού όπου τα ταξικά σωματεία έχουν δύναμη».

Στη συγκέντρωση κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του εργαζόμενου Δημήτρη Δαγκλή, που σκοτώθηκε στο εργατικό δυστύχημα στην COSCO. Ακολούθησε παρατεταμένο χειροκρότημα, ενώ από δεκάδες στόματα ακούστηκε η λέξη «Αθάνατος».

Δόθηκε μια μεγάλη μάχη που είναι νικηφόρα, τόνισε ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, μιλώντας στην μεγάλη παναττική συγκέντρωση στο ΣΕΜΠΟ της COSCO.

«Καταφέρατε να ενώσετε τους εργαζόμενους και να δώσετε μια απάντηση ότι όλοι οι εργαζόμενοι μπορούν να γίνουν μια γροθιά», είπε, εξηγώντας ότι αυτή η «δύναμη μας» άσκησε πίεση για να απορριφθεί η προσπάθεια της εργοδοσίας να κηρυχθεί παράνομη η απεργία των εργατών της COSCO.

«Χαιρετίζουμε τη μεγαλειώδη συγκέντρωση βροντοφωνάζοντας όχι άλλος νεκρός για τα κέρδη της COSCO», σημείωσε στην ομιλία του ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής.

Υπογράμμισε πως οι νεκροί εργάτες «δεν είναι η μοίρα μας, δεν είναι η κακιά στιγμή», και ξεκαθάρισε πως «θέλουμε δουλειά με δικαιώματα, με αξιοπρέπεια, να μπορούμε να ζούμε και να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και η αδερφή του Δημήτρη Δαγκλή, η οποία έγινε δεκτή με δυνατό χειροκρότημα.

Σημειώνεται πως από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης δεν ακούγεται μουσική, σε ένδειξη πένθους στον νεκρό εργάτη.

Συγκέντρωση έξω από α γραφεία της COSCO στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποίησε το Συνδικάτο Μεταφορών Τουρκίας Nakliyat-Is, εκφράζοντας έτσι έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της COSCO στον Πειραιά.

Με μεγάλο χειροκρότημα έγινε δεκτή η κίνηση αυτή, όταν ανακοινώθηκε στους συγκεντρωμένους αυτή την ώρα στο ΣΕΜΠΟ, στον Πειραιά.

Σε πρόσφατο μήνυμα του το Συνδικάτο είχε επισημάνει: «Αδέλφια μας, θα θέλαμε να εκφράσουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον χαμό ενός 45χρονου εργάτη στις προβλήτες της COSCO στον Πειραιά. Είναι σαφές ότι πρόκειται για φόνο εκ προμελέτης που διαπράχθηκε από την απληστία των εργοδοτών για όλο και περισσότερο κέρδος. Ο αδερφός μας εργάτης σκοτώθηκε κυριολεκτικά από τον εργοδότη, λόγω έλλειψης μέτρων ασφάλειας και προστασίας. Δυστυχώς βλέπουμε τις ίδιες δολοφονίες που θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί σε όλο τον κόσμο.

Εκ μέρους της εργατικής τάξης της Τουρκίας και του Συνδικάτου Μεταφορών Nakliyat-İş, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της COSCO που απεργούν υπό την ηγεσία του σωματείου τους ΕΝΕΔΕΠ. Εκφράζουμε, επίσης, τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην εργατική τάξη της Ελλάδας. Η ενότητα των εργαζομένων θα νικήσει! Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη!»

Συγκέντρωση συμπαράστασης στους απεργούς της COSCO στον Πειραιά πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην Ιταλία, από το Σωματείο Λιμενεργατών του Λιβόρνο, μέλους του USB, όπως ανακοινώθηκε από το μικρόφωνο της μεγάλης συγκέντρωσης στο ΣΕΜΠΟ.

Μάλιστα, τα μέλη του Σωματείου Λιμενεργατών του Λιβόρνο, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τη μεγάλη συγκέντρωση στο ΣΕΜΠΟ, όπου μετέφεραν την αλληλεγγύη τους, τονίζοντας ότι «ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας».

Με χαιρετισμούς από σωματεία που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς της COSCO, συνεχίζεται η μεγάλη παναττική συγκέντρωση στο ΣΕΜΠΟ.

Εκ μέρους του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ο Παναγιώτης Γάκιας, τόνισε ότι «έχουμε και εμείς πείρα από το να πηγαίνουμε για δουλειά και να μην ξέρουμε αν θα γυρίσουμε σπίτι».

Την αλληλεγγύη από τους γιατρούς, κάποιοι από τους οποίους είχαν βάρδια όταν έφεραν τον Δημήτρη Δαγκλή στο Κρατικό της Νίκαιας, μετέφερε η Μαίρη Αγρογιάννη, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ. «Είμαστε εδώ γιατί έχουμε δει δεκάδες νεκρούς και σακατεμένους εργάτες», τόνισε.

«Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας για συνθήκες υγείας και ασφάλειας, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας», ήταν το μήνυμα της Χριστίνας Σκαλούμπακα, προέδρου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Ο Νίκος Μαντάς, από το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού, εργαζόμενος διανομέας στην e-food, σημείωσε ότι ο θάνατος ακόμη ενός εργάτης μας γεμίζει θλίψη και οργή. Εμείς ως διανομείς έχουμε μετρήσει πολλούς νεκρούς γι’ αυτό και είμαστε εδώ σήμερα.

Να συναντηθούμε όλοι στα συλλαλητήρια στις 4 Νοέμβρη, υπογράμμισε ο Βασιλης Βατίστας πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Περάματος – Κερατσινίου «Ν. Πλουμπίδης».

Ο Μάκης Τσελέντης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, μίλησε για τους 40 νεκρούς στον κλάδο του την τελευταία 4ετία και στάθηκε στη σημασία ενίσχυσης του Σωματείου.

Από 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: