Νίκος Έξαρχος: Τα ένσημα «υπέρ αγνώστων» είναι δουλεμένα και πληρωμένα από τους οικοδόμους και πρέπει να τους αποδοθούν (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα χρήματα αυτά που έχουν συγκεντρωθεί εδώ και 38 χρόνια, είναι δουλεμένα και πληρωμένα από τους οικοδόμους. Δεν μπορεί να χρηματοδοτούνται με αυτά, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι, αλλά να δοθούν στους οικοδόμους που είναι λίγο πριν τη σύνταξη.

Την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων στους οικοδόμους που υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ για οικοδομικές, τεχνικές και εν γένει εργασίες ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Εξαρχος, επισημαίνοντας την ανάγκη να καλυφθούν τα ένσημα που λείπουν σε οικοδόμους, που βρίσκονται οριακά για να βγουν στη σύνταξη, εξαιτίας της ανεργίας την δεκαετία της καπιταλιστικής κρίσης. Απέφυγε να απαντήσει επί τους αιτήματος ο υπουργός Εργασίας Αδ. Γεωργιάδης.

Πρόκειται για ένσημα τα οποία ο ασφαλιστικός φορέας ΕΦΚΑ έχει εισπράξει από τις καταβληθείσες εισφορές, χωρίς όμως να αποδοθούν στους Οικοδόμους. Οι εισφορές, που εισπράχτηκαν από τον ΕΦΚΑ, προέρχονται από πράξεις επιβολής σε ιδιοκτήτες αυθαίρετων οικοδομών, από νομιμοποίηση υπερβάσεων της οικοδομικής άδειας κ.ά. δουλεμένα και πληρωμένα ένσημα. Τελευταία φορά που αποδόθηκαν στους Οικοδόμους τα “υπέρ αγνώστων” ένσημα ήταν το 1985.

Οι περισσότεροι οικοδόμοι, σήμερα, στην ουσία έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος του ασφαλιστικού τους βίου αυτής της περιόδου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μη θεμελιώσουν τα ελάχιστα όρια ενσήμων για τη συνταξιοδότησή τους ή να συμπληρώσουν τα απολύτως κατώτερα που οριοθετούν το ύψος της σύνταξής τους στα ελάχιστα επίπεδα. Η αναγνώριση και διανομή των “υπέρ αγνώστων” ενσήμων θα δώσει πολύ σημαντική λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα.

Πάνω από 246 εκατομμύρια ευρώ έχει εισπράξει ο ΕΦΚΑ από το 1985 για τις εισφορές των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Ωστόσο απέφυγε να να απαντήσει αν θα αποδοθούν τα ένσημα αυτά ακόμα και σε οικοδόμους που χρειάζονται ελάχιστα ένσημα για να βρουν στην σύνταξη. Ο Αδωνις Γεωργιάδης, εμμέσως πλην σαφώς, τους παρότρυνε να πληρώσουν για να βγουν στη σύνταξη λέγοντας ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία έχουν το δικαίωμα εξαγοράς έως και 150 ενσήμων!

Τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί εδώ και 38 χρόνια, είναι δουλεμένα και πληρωμένα από τους οικοδόμους, επισήμανε στη δευτερολογία του ο Νίκος Εξαρχος, απαιτώντας να μην χρηματοδοτούνται με αυτά, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι αλλά να δοθούν στους οικοδόμους που είναι λίγο πριν τη σύνταξη.

Δείτε το βίντεο:

 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων στους οικοδόμους που υπάγονται στον ΕΦΚΑ

Την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων των οικοδόμων που υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ για οικοδομικές, τεχνικές και εν γένει εργασίες ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτησή του που κατέθεσε προς τον υπουργό Εργασίας ο βουλευτής Νίκος Έξαρχος.

Αναλυτικά:

«Η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας θέτει το αίτημα και διεκδικεί με σταθερότητα να αναγνωριστούν και να διανεμηθούν στους Οικοδόμους τα “υπέρ αγνώστων” ένσημα.

Πρόκειται για ένσημα τα οποία ο ασφαλιστικός φορέας ΕΦΚΑ έχει εισπράξει από τις καταβληθείσες εισφορές, χωρίς όμως να αποδοθούν στους Οικοδόμους. Οι εισφορές, που εισπράχτηκαν από τον ΕΦΚΑ, προέρχονται από πράξεις επιβολής σε ιδιοκτήτες αυθαίρετων οικοδομών, από νομιμοποίηση υπερβάσεων της οικοδομικής άδειας κ.ά.

Τελευταία φορά που αποδόθηκαν στους Οικοδόμους τα “υπέρ αγνώστων” ένσημα ήταν το 1985. Ο τρόπος αναγνώρισης και διανομής καθοριζόταν με βάση τους νόμους 629/77 και 825/78.

Είναι γνωστό ότι ο κλάδος των Κατασκευών βίωσε μια δεκαετή κρίση με την ανεργία να ανεβαίνει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι περισσότεροι Οικοδόμοι, σήμερα, στην ουσία έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος του ασφαλιστικού τους βίου αυτής της περιόδου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μη θεμελιώσουν τα ελάχιστα όρια ενσήμων για τη συνταξιοδότησή τους ή να συμπληρώσουν τα απολύτως κατώτερα που οριοθετούν το ύψος της σύνταξής τους στα ελάχιστα επίπεδα.

Η αναγνώριση και διανομή των “υπέρ αγνώστων” ενσήμων θα δώσει πολύ σημαντική λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα.

Είναι δίκαιο να αποδοθούν τα ένσημα σε αυτούς που τα έχουν δουλέψει και για τα οποία έχουν πληρωθεί οι εισφορές, κάτι που έγινε και κατά το παρελθόν.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

– Τι μέτρα πρόκειται να πάρει ώστε άμεσα να ικανοποιηθεί το αίτημα των Οικοδόμων.

– Ποιο είναι το ποσόν που έχει συγκεντρώσει ο ΕΦΚΑ από το 1985 έως σήμερα από την είσπραξη εισφορών των “υπέρ αγνώστων” ενσήμων για οικοδομοτεχνικά έργα».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: