Νέο εργοδοτικό έγκλημα στη Λάρισα

Δεν ήταν η κακιά η ώρα, αλλά αποτέλεσμα των συνθηκών εργασίας. Όπως καταγγέλλει το ΕΚ Λάρισας, είναι απαράδεκτο που δουλεύανε ως αργά το βράδυ χωρίς μάλιστα τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας.

Μια πραγματικότητα πέρα από την πιο νοσηρή φαντασία βιώνουν οι εργαζόμενοι, πληρώνοντας την εργοδοτική ασυδοσία και την έλλειψη  ασφαλείας και σχετικών κρατικών ελέγχων.

Τελευταίο θύμα ένας 59χρονος οδηγός συνεργείου στη Λάρισα, που γύρω στις 11 το βράδυ παρασύρθηκε από όχημα στο δρόμο Λάρισας –  Συκουρίου, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο ίδιος και να τραυματιστεί σοβαρά ο οδηγός.

Δεν ήταν η κακιά η ώρα, αλλά αποτέλεσμα των συνθηκών εργασίας. Όπως καταγγέλλει το ΕΚ Λάρισας, είναι απαράδεκτο που δουλεύανε ως εκείνη την ώρα, χωρίς μάλιστα τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Κανείς δεν μπορεί να μιλά για ατύχημα και κακιά στιγμή. Πρόκειται για ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα, στην πλειάδα άλλων που συμβαίνουν καθημερινά στους τόπους δουλειάς, στο κυνήγι του μέγιστου δυνατού κέρδους των επιχειρήσεων, που δεν λογαριάζει την σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των εργαζομένων.

Η έλλειψη μέτρων προστασίας, όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση η εντατικοποίηση της δουλειάς, έχουν εξαπλωθεί σημαντικά και οδηγούν σε τραγικές καταστάσεις με θύματα τους εργαζόμενους που αγωνίζονται για το μεροκάματο της επιβίωσης.

Αυτή είναι η σύγχρονη Ελλάδα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που διατυμπανίζει η κυβέρνηση, όπου κάθε 15 λεπτά της ώρας έχουμε ένα εργατικό “ατύχημα” και κάθε 3 ημέρες ένα θανατηφόρο “δυστύχημα”. Αυτό είναι το καθημερινό σκηνικό της ταξικής επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς.

Η διοίκηση του ΕΚΝΛ εκφράζει τη συμπαράστασή της στην οικογένεια του συναδέλφου που χάθηκε.

Καλεί τους εργαζόμενους να μην κάνουν πίσω, μπροστά στην ανάγκη για το μεροκάματο από τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας τους, ώστε να γυρίζουν στα σπίτια τους αρτιμελείς και ζωντανοί. Συσπειρωμένοι στα σωματεία τους να διεκδικήσουν μαζί με το ΕΚΝΛ:

• Να ληφθούν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στην εν λόγω εταιρεία και σε όλους τους χώρους δουλειάς.

• Να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας, να μη χρησιμοποιούνται σε καμία θέση ειδικευμένων εργαζομένων ανειδίκευτοι εργάτες – εργάτριες. Να τηρούνται τα ωράρια εργασίας και όλα όσα προβλέπονται από τις ΣΣΕ».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: