Να κατοχυρωθεί και νομοθετικά η Κυριακάτικη Αργία – Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να κατοχυρωθεί και νομοθετικά η Κυριακάτικη Αργία και να διασφαλισθεί το δικαίωμα των εμποροϋπαλλήλων και των μικρών εμπόρων στον ελεύθερο χρόνο και στην ξεκούραση ζητούν με ερώτηση που κατάθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας και Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ 

Να κατοχυρωθεί και νομοθετικά η Κυριακάτικη Αργία και να διασφαλισθεί το δικαίωμα των εμποροϋπαλλήλων και των μικρών εμπόρων στον ελεύθερο χρόνο και στην ξεκούραση ζητούν με ερώτηση που κατάθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας και Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ Καραθανασόπουλος Νίκος, Κατσώτης Χρήστος, Κομνηνάκα Μαρία, Λαμπρούλης Γιώργος, Μανωλάκου Διαμάντω, Μαρίνος Γιώργος, Παπαναστάσης Νίκος, Στολτίδης Λεωνίδας και Συντυχάκης Μανώλης:

«Η απόφαση της Κυβέρνησης για άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 27 Νοεμβρίου έχει δημιουργήσει, όπως είναι λογικό, μεγάλη δυσαρέσκεια στους χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους και μικρούς επαγγελματίες.

Εργαζόμενοι στο εμπόριο και μικροί επαγγελματίες καλούνται να θυσιάσουν άλλη μία Κυριακή, για να εξυπηρετήσει η Κυβέρνηση τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους του κλάδου, που μόνιμη επιδίωξη έχουν την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας προκειμένου να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Μάλιστα αυτή τη φορά το «άνοιγμα» ταυτίζεται με την περίοδο «προσφορών», ενώ ακολουθεί και η χριστουγεννιάτικη εορταστική περίοδος. Μιλάμε δηλαδή για μία μακρά περίοδο όπου οι εμποροϋπάλληλοι και οι μικροί επαγγελματίες θα αναγκαστούν να δουλεύουν για πολλές ώρες και μέρες συνεχόμενες, με ρυθμούς υψηλής εντατικοποίησης, χωρίς να γνωρίζουν ξεκούραση και αντιμετωπίζοντας μεγάλες δυσκολίες για να αντεπεξέλθουν ακόμα και στις οικογενειακές τους υποχρεώσεις.

Ακόμα και ο τρόπος που ανακοινώθηκε το άνοιγμα τη συγκεκριμένη Κυριακή, αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση και οι μεγάλοι εμπορικοί όμιλοι αδιαφορούν πλήρως για τον προγραμματισμό της ζωής των εμποροϋπαλλήλων και των μικρών επαγγελματιών, αφού αρχικά είχε ανακοινωθεί το άνοιγμα για την Κυριακή 6 του Νοέμβρη, που ακυρώθηκε από την ίδια την Κυβέρνηση λόγω της πρόβλεψης για κακοκαιρία. Κατόπιν υπήρξε ανακοίνωση για τις 13 του Νοέμβρη, κάτι που δεν ίσχυσε αφού ακυρώθηκε από την ίδια την Κυβέρνηση, ίσως κατά απαίτηση των μεγάλων αφεντικών του κλάδου. Τελικά, ανακοινώθηκε η μεταφορά του ανοίγματος για 27 του Νοέμβρη.

Το ΚΚΕ έχει βρεθεί απέναντι σε όλες τις Κυβερνήσεις που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας για τα κέρδη των μονοπωλίων. Ιδιαίτερα βρεθήκαμε απέναντι στο Νόμο Χατζηδάκη που ολοκληρώνει το έγκλημα και το επεκτείνει και σε άλλους κλάδους στο όνομα του «επενδυτικού περιβάλλοντος» και της «ανάπτυξης». Μια ανάπτυξη όμως, που μοναδικό κριτήριο έχει την κερδοφορία των μονοπωλίων, και στο βωμό αυτής της κερδοφορίας εξαντλεί εμποροϋπάληλλους και μικρούς επαγγελματίες με δουλειά ακόμα και τις Κυριακές. Ενώ είναι μαθηματικά βέβαιο, ότι περισσότεροι μικροί επαγγελματίες θα οδηγηθούν στο κλείσιμο στον ανταγωνισμό με τους μεγάλους ομίλους.

Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των εμποροϋπαλλήλων και των μικρών εμπόρων που διεκδικούν:

– Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Να μην είναι τα μαγαζιά ανοιχτά

Κυριακή και Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

– Κατάργηση του ΦΠΑ και όλων των φόρων στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωση.

– Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στην ενέργεια, στα καύσιμα.

– Διαγραφή χρεών, να μην μείνει κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό τηλέφωνο και τρόφιμα.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί:

Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για να κατοχυρωθεί και νομοθετικά η Κυριακάτικη Αργία και να διασφαλισθεί το δικαίωμα των εμποροϋπαλλήλων και των μικρών εμπόρων στον ελεύθερο χρόνο και στην ξεκούραση.»

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: