Κλαδικό σωματείο Ιδιωτικής Υγείας: “Πάρτε μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους” (VIDEO)

Οι εργαζόμενοι στις μονάδες της Ιδιωτικής Υγείας, δίνουμε τις δυνάμεις μας, σε αντίξοες συνθήκες, για την υγεία των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη. Απαιτούμε σήμερα αυξημένα μέτρα προστασίας γιατί η προστασία των εργαζομένων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη Δημόσια Υγεία.

Ανακοίνωση του Κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία για μέτρα προστασίας των εργαζομένων στην Ιδ. Υγεία

Η εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας και οι μεγάλες ελλείψεις του Δημόσιου Συστήματος Υγείας σε υποδομές και προσωπικό, είναι βέβαιο ότι θα εμπλέξουν τις μονάδες του Ιδιωτικού τομέα τόσο με τις νοσηλείες όσο και με τις διαγνωστικές εξετάσεις, για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται εξετάσεις από διαγνωστικά κέντρα και κλινικές, ενώ ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας ότι αναστέλλονται όλα τα τακτικά χειρουργεία στις ιδιωτικές κλινικές.
Για τους εργαζόμενους του Κλάδου, το μεγάλο ζήτημα είναι οι όροι Υγιεινής και Ασφάλειας.

Το Σωματείο μας, για την προστασία των εργαζομένων θέτει τα εξής αιτήματα.

1. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις σε Νοσηλευτικό και Διοικητικό προσωπικό.

2. Σε όλες τις γραμματείες υποδοχής να υπάρχει προστατευτικό τζάμι. Όπου δεν υπάρχει να τοποθετηθεί άμεσα.

3. Τα Ατομικά Μέτρα Προστασίας όπως μάσκες, γάντια, στολές να παρέχονται με επάρκεια και να αντικαθιστώνται τακτικά. Μία απλή μάσκα ανά βάρδια δεν είναι μέσο προστασίας για τον εργαζόμενο. Να υπάρχει επάρκεια και σε αντισηπτικά.

4. Να γίνεται τακτικός, σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση των χώρων.

5. Να υπάρχει έλεγχος (διαλογή) στην είσοδο των μονάδων από ειδικευμένο προσωπικό, με κατάλληλα όργανα και συγκεκριμένες οδηγίες. Να υπάρχει πρόβλεψη για συγκεκριμένο μέγιστο αριθμό επισκεπτών, που θα παραμένει στις αίθουσες αναμονής.

6. Για τις μονάδες που πραγματοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις για τον κορονοϊό. Να υπάρχει συγκεκριμένος, απομονωμένος χώρος. Να τηρούνται αυστηρά όλες οι προϋποθέσεις υποδομών και μέτρων προστασίας (ειδικές στολές, γυαλιά προστασίας κλπ). Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον ρυθμό που θα γίνονται οι εξετάσεις. Ο εντατικός ρυθμός, είναι παράγοντας κινδύνου. Οι εξετάσεις πρέπει
να γίνονται με ρυθμό που δεν θα βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων ούτε θα δημιουργεί συγχρωτισμό.

7. Για τις μονάδες που θα αναλάβουν νοσηλεία πιθανών ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων: Πλήρης και αναλυτική ενημέρωση των εργαζομένων που θα διαχειριστούν τα περιστατικά. Να βρίσκονται σε επάρκεια όλα τα μέτρα προστασίας, όπως ειδικές στολές, αντισηπτικά κ.α. Τακτικός και δωρεάν έλεγχος των εργαζομένων, απομάκρυνση από την εργασία εάν κριθεί απαραίτητο. Σχολαστικός και τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των χώρων.

8. Συνάδελφοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως καρκινοπαθείς, πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα, ΧΑΠ, σακχαρώδη διαβήτη, που έχουν καρδιολογικά προβλήματα κ.α. να απομακρύνονται από την εργασία για όσο διάστημα χρειαστεί, χωρίς καμία επίπτωση σε μισθούς και άδειες.

Τα αιτήματα που θέτουμε στις Διευθύνσεις των μονάδων και στα αρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Υγείας, είναι επιβεβλημένο να ικανοποιηθούν. Είναι επικίνδυνο να υποταχθεί η ασφάλεια και η προστασία των εργαζομένων στη λογική της κερδοφορίας και του μειωμένου κόστους. Είναι επικίνδυνο να αντιμετωπιστεί η επιδημία ως «ευκαιρία» για νέα κέρδη από τους ομίλους της Ιδιωτικής Υγείας.

Τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας έχουν υποχρέωση να ακούσουν τα Σωματεία, να εκδώσουν αυστηρές οδηγίες και να προβούν σε ελέγχους.

Στο Σωματείο μας έχουμε δεχτεί καταγγελίες και έχουμε κάνει παρεμβάσεις για έλλειψη μέτρων προστασίας.

Σε περιπτώσεις διαγνωστικών κέντρων που οι συνάδελφοι εργάστηκαν χωρίς κανένα ατομικό μέσο προστασίας. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που υπήρξαν πλημμελείς ή δεν υπήρξαν καθόλου έλεγχοι στις εισόδους των κέντρων.

Σχεδόν σε καμία γραμματεία διαγνωστικού κέντρου, δεν υπάρχει προστατευτικό τζάμι, παρά το γεγονός ότι εξυπηρετούνται καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες.

Σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων υπάρχει παντελής έλλειψη ατομικών μέσων προστασίας.

Έχουν πραγματοποιηθεί, νοσηλείες πιθανών κρουσμάτων σε Ιδιωτικές Κλινικές, χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία και ενημέρωση των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στις μονάδες της Ιδιωτικής Υγείας, δίνουμε τις δυνάμεις μας, σε αντίξοες συνθήκες, για την υγεία των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη.

Απαιτούμε σήμερα αυξημένα μέτρα προστασίας γιατί η προστασία των εργαζομένων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη Δημόσια Υγεία.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: