“Η πολύμορφη βία κατά των γυναικών στους χώρους εργασίας”

Εργατικά Σωματεία και Σύλλογοι Γυναικών του Δήμου Θεσσαλονίκης(μέλη της ΟΓΕ) προσκαλούν στην εκδήλωση-συζήτηση με θέμα “Η πολύμορφη βία κατά των γυναικών στους χώρους εργασίας” στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Το Συνδικαλιστικό Κίνημα μαζί με όλα τα άλλα ζητήματα που διεκδικεί καθημερινά βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της ανάδειξης και της καταπολέμησης της βίας που βιώνουμε οι γυναίκες εργαζόμενες στους χώρους δουλειάς μας. 

   Όσο μεγάλη κι αν είναι η προσπάθεια των εκμεταλλευτών μας να μας πείσουν πως ζούμε και εργαζόμαστε -όλοι και όλες- ισότιμα, εμείς γνωρίζουμε, γιατί το βιώνουμε καθημερινά στο πετσί μας, πως αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

   Και πώς να έχει αφού όλες οι εργαζόμενες ξέρουμε πως δουλεύοντας στα σουπερμάρκετ, για παράδειγμα, είναι σχεδόν αυτονόητο πως θα σηκώσουμε βαριά κουτιά και αντικείμενα για να τα τακτοποιήσουμε στα ράφια ή πως η ορθοστασία για 8 και πλέον ώρες είναι δεδομένη στα εμπορικά καταστήματα ενώ ως σερβιτόρες εκτός από την ορθοστασία έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα σεξουαλικά υπονοούμενα πελατών και αφεντικών με τους τελευταίους να θέλουν να μας βλέπουν σε σέξυ ντυμένες γιατί αυτό είναι που θα φέρει κόσμο στα μαγαζιά τους. Εντατικοποίηση, μυοσκελετικά προβλήματα, άγχος για να βγει η δουλειά ή να προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα των project, έλεγχο στο αν και πότε θα κάνουμε οικογένεια, δουλειά χωρίς καμμιά σταθερότητα, και φυσικά απλήρωτες υπερωρίες, εξαντλητικά ωράρια, μισά ένσημα και βίαιες συμπεριφορές είναι λίγα μόνο από τα δεινά που αναγκαζόμαστε να ανεχτούμε όλες οι εργαζόμενες υπό την απειλή του υποβιβασμού και της ανεργίας.

   Ασφαλώς όλα αυτά συμβαίνουν με το κράτος να δίνει το πράσινο φως στους εργοδότες μέσα από όλους τους αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί (από όλα τα αστικά κόμματα) οι οποίοι κατακρεουργούν κάθε εργασιακό μας δικαίωμα. Δεν μένουν όμως μόνο εκεί αφού μαζί με τα εργασιακά μας δικαιώματα θέλουν να αφανίσουν και κάθε προσπάθειά μας για συνδικαλιστική δράση και συλλογικό αγώνα.

   Συναδέλφισσα!! Τίποτα από όλα τα παραπάνω δεν πρέπει να μας κάνει να σκύψουμε το κεφάλι και να το δεχτούμε ως δεδομένο και μη αναστρέψιμο στη ζωή μας. Η οργάνωση μέσα από τα κλαδικά σωματεία και η συσπείρωση στους συλλόγους γυναικών είναι αυτά που θα μας δώσουν ώθηση στο να ξεπεράσουμε τους φόβους μας και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας. Με συλλογικότητα, συναδελφικότητα και αλληλεγγύη μπορούμε να δημιουργήσουμε μία πραγματική ασπίδα προστασίας για κάθε γυναίκα που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο σε εργοδότες και κράτος για ανάρμοστες συμπεριφορές και ασύδοτα αντεργατικούς νόμους.

Ασπίδα προστασίας για εμάς και τα παιδιά μας είναι η συλλογική, οργανωμένη

πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση, για την κάλυψη όλων

των σύγχρονων αναγκών μας στην εργασία, στην προστασία της

μητρότητας και των παιδιών, στον δημιουργικό ελεύθερο χρόνο!

 

Εργατικά Σωματεία και Σύλλογοι Γυναικών του Δήμου Θεσσαλονίκης(μέλη της ΟΓΕ)

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: