Η Eurobank περνάει από τις εθελουσίες στις απολύσεις – Καμία αυταπάτη για το “ανθρώπινο πρόσωπο” της τράπεζας

Κοινή δήλωση συνδικαλιστών της ΟΤΟΕ:
“Η συναδέλφισσά μας, που μετά από 33 χρόνια, βρήκε θυροκολλημένη στην πόρτα της την απόλυσή της, θα είναι αύριο οποιοσδήποτε ή οποιαδήποτε από εμάς. Δεν είχαμε και δεν έχουμε καμιά αυταπάτη για το «ανθρώπινο πρόσωπο» της τράπεζας.”

Κοινή δήλωση Γενικών Συμβούλων ΟΤΟΕ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΘΕΛΟΥΣΙΕΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Η Eurobank, πιστή στις παράδοση της εργοδοτικής αναλγησίας, επιλέγει για άλλη μια φορά να ανοίξει τον χορό της επίθεσης στους τραπεζοϋπαλλήλους.

Από τις «εθελούσιες» με τις ευλογίες και τις διευκολύνσεις των σωματείων, το μαζικό άδειασμα των συναδέλφων στην DoValue, περνάμε πλέον και επισήμως στις απροκάλυπτες απολύσεις.

Η συναδέλφισσά μας, που μετά από 33 χρόνια, βρήκε θυροκολλημένη στην πόρτα της την απόλυσή της, θα είναι αύριο οποιοσδήποτε ή οποιαδήποτε από εμάς.

Η αιτιολόγηση της «μειωμένης απόδοσης» ή της «επαγγελματικής ανεπάρκειας» αποτελεί ανεπανάληπτη (και απολύτως αναμενόμενη) πρόκληση από πλευράς της τράπεζας. Είναι τα επίσημα εγκαίνια της «νέας κανονικότητας», πρώτα στην τράπεζα και έπειτα σε ολόκληρο τον κλάδο, όπου οι αξιολογήσεις θα συνδέονται άμεσα με την μισθοδοσία αλλά και την ίδια την εργασία μας.

Το ξέραμε, το περιμέναμε, το φωνάζαμε.

Μπροστά σε αυτήν την εξέλιξη δεν μας προκαλεί εντύπωση ότι στην τετρασέλιδη ανακοίνωση – απάντηση του UNION δεν χώρεσε μια λέξη για την απόλυση της συναδέλφισσας. Περιμένουμε όμως από τα υπόλοιπα σωματεία να μην μείνουν στα ευχολόγια και την άνωθεν βοήθεια της ΟΤΟΕ, αλλά να αναλάβουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και άμεσης δράσης. Προφανώς και η ΟΤΟΕ χρειάζεται να πάρει πρωτοβουλίες, καθώς το θέμα αφορά όλον τον κλάδο, όμως και η δράση από τα κάτω είναι απαραίτητη.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Δεν είχαμε και δεν έχουμε καμιά αυταπάτη για το «ανθρώπινο πρόσωπο» της τράπεζας. Αυτοί που μας αποκαλούν «συνεργάτες» και μας εκθειάζουν για την συμβολή μας στις επιτυχίες, τα κέρδη της τράπεζας (544 εκ. € για το 2020) και την αντοχή μας εν μέσω πανδημίας, είναι οι ίδιοι που μας εκβιάζουν να παραδώσουμε τις δουλειές μας με τις «εθελούσιες», να μεταπηδήσουμε στις θυγατρικές και να υλοποιήσουμε τις εξωφρενικές-εξοργιστικές τους στοχοθεσίες.

Είναι τα στελέχη της εργοδοσίας με τον «ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα», που και επίσημα πλέον δεν θα διστάσουν να αξιοποιήσουν τις αξιολογήσεις ως πρόσχημα μαζικών απολύσεων.

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ!

Σε όλες τις τράπεζες υπάρχουν ή ετοιμάζονται οργανισμοί εργασίας με τις συγκεκριμένες ή παρόμοιες προβλέψεις.

Καλούμε την ΟΤΟΕ και τα σωματεία να πάρουν ξεκάθαρη στάση απέναντι σε τέτοιες ρυθμίσεις που συνδέουν την αξιολόγηση με την θέση εργασίας και τους μισθούς μας. Να κόψουν την όρεξη στους επικίνδυνους δρόμους που ανοίγονται από τους τραπεζίτες.

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΠΟΛΥΣΗ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

* Καββαδίας Αντώνης, Γενικός Σύμβουλος ΟΤΟΕ (εργαζόμενος στη Eurobank)
* Κουφός Γιώργος, Γενικός Σύμβουλος ΟΤΟΕ (εργαζόμενος στη Eurobank)

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: