Γ. Μαυρίκος: Η πανδημία ξεγύμνωσε τον καπιταλισμό από τα φανταχτερά ρούχα και τις μάσκες του

Ο καπιταλισμός είναι αναχρονιστικός, είναι βαρβαρότητα. Δεν μπορεί να εξανθρωπιστεί. Δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιο εμβόλιο που να εξανθρωπίζει τον καπιταλισμό. Η καταγωγή του καπιταλισμού είναι η κοινωνική αδικία.

Αναδημοσιεύουμε μεταφρασμένο ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Γ. Μαυρίκου στα γαλλικά και τη σελίδα της CGT για τον κορονοϊό και τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο.

Αποκλειστική Τοποθέτηση του Γιώργου Μαυρίκου, γενικού γραμματέα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδικάτων (WFTU)

“Η πάλη  μας για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων είναι δίκαιος. Η πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση της εργατικής τάξης είναι απαραίτητος»: δημοσιεύουμε αποκλειστικά στη Unité CGT την τοποθέτηση του Γιώργου Μαυρίκου, γενικού γραμματέα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδικάτων (WFTU).

“Ο βασιλιάς είναι γυμνός”

Ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται βαθιά μέσα στην πανδημία του Κορονοϊού. Μέχρι σήμερα μετρά 921.002 ασθενείς και 46.153 θανάτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η κατάσταση είναι τραγική σε όλες τις ηπείρους. Χιλιάδες οικογένειες θρηνούν τους θανάτους των αγαπημένων τους, εκατοντάδες χιλιάδες υποφέρουν από τη νόσο και εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άγχος και φόβο. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς όλους.

Τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές εταιρίες εκμεταλλεύονται την πανδημία και απολύουν τους εργαζομένους ή περιορίζουν τα δικαιώματά τους. Πολλές κυβερνήσεις, χρησιμοποιώντας το πρόσχημα του κορονοϊού, εξαλείφουν τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Οι κυβερνήσεις αυτές στοχεύουν στην παρακολούθηση των κινήσεων και των ενεργειών των πολιτών με ηλεκτρονικά μέσα. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο ότι διακυβεύονται ελευθερίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αυτή η κατάσταση ξεμπροστιάζει και πάλι τη βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού κοινωνικού συστήματος στο οποίο ζούμε και της αδυναμίας του να αντιμετωπίσει κρίσεις υπέρ του λαού.

Όσο σκληρά και αν προσπαθούν οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις, η αστική τάξη και η ηγεσία των ρεφορμιστικών συνδικάτων να αποκρύψουν την αλήθεια και τις ευθύνες του καπιταλιστικού συστήματος, δεν θα το κατορθώσουν.

Δεν θα μπορέσουν να θέσουν σε καραντίνα τη σκέψη των ανθρώπων. Δεν είναι σε θέση να εμποδίσουν τους απλούς ανθρώπους να σκέφτονται, να κρίνουν, να αντλούν συμπεράσματα από τη δική τους εμπειρία.

Και οι συνθήκες υπό τις οποίες ζούμε αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι:

Πρώτον: Η ηθική υπεροχή της εργατικής τάξης απέναντι στον παρασιτισμό της άρχουσας τάξης επιβεβαιώνεται. Σε μια εποχή που τα παράσιτα σπεκουλάρουν, οι εργαζόμενοι, που διακινδυνεύουν τη ζωή τους στις πρώτες γραμμές της πάλης ενάντια στην πανδημία, παράγουν όλα τα αγαθά της ζωής. Σε μια εποχή που οι μεγάλοι βιομήχανοι, οι βασιλιάδες, οι καρδινάλιοι κρύβονται στα παλάτια τους, οι εργάτες και οι επιστήμονες εργάζονται σε πρώτο πλάνο για να παράγουν τρόφιμα, φάρμακα, μεταφορές, καθαρισμό, επικοινωνίες, ενέργεια και όλα τα απαραίτητα μέσα για τη ζωή. Η φτωχή αγροτιά ενώνει τις δυνάμεις της για την εξυπηρέτηση των λαϊκών στρωμάτων για να συνεχίσουν την παραγωγή αγαθών.

Στην αντίθετη όχθη είναι η κερδοσκοπική άρχουσα τάξη. Αδίστακτος και απάνθρωπος ο καπιταλισμός, χρησιμοποιεί την πανδημία και αυξάνει τις τιμές, κλέβει τις τσέπες των απλών ανθρώπων, κρύβει τα προϊόντα για να δημιουργήσει μια τεχνητή έλλειψη. Όπως και σε πολέμους, σε όλες τις κρίσεις, πιστεύουν μόνο σε έναν θεό: Το κέρδος.

Υπάρχει, συνεπώς, αφενός η εργατική τάξη με τους συμμάχους της και αφετέρου η μπουρζουαζία με τα μέσα της. Δύο κόσμοι. Δύο αντίθετες ηθικές αξίες.

Δεύτερον: Ποιος φέρει το μεγάλο βάρος της νοσηλείας και της θεραπείας; Ο ιδιωτικός τομέας ή ο δημόσιος τομέας; Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στην απελπισία τους, οι απλοί άνθρωποι βγαίνουν σε μπαλκόνια και χειροκροτούν τους ήρωες της δημόσιας υγείας, τα δημόσια νοσοκομεία, τους επιστήμονες από τις δημόσιες δομές υγείας. Αυτό το συκοφαντημένο δημόσιο σύστημα, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και όλο το συκοφαντημένο προσωπικό, οδηγούν τον άνισο αγώνα τους. Αγωνίζονται άνισα, διότι όλοι τους έχουν συμβάλει, για χρόνια ζητώντας “λιγότερη κρατική ενίσχυση και περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις”, από τις σοσιαλδημοκρατικές μέχρι και τις νεοφιλεύθερες-συντηρητικές κυβερνήσεις, με τις πολιτικές τους έχουν στερήσει στον δημόσιο τομέα από ανθρώπινους πόρους και εξοπλισμό.

Και προπάντων, αυτός ο εγκαταλελειμμένος τομέας της δημόσιας υγείας αγωνίζεται σήμερα σαν ένας αήττητος στρατός, χωρίς ατομική προστασία, αλλά με αυταπάρνηση. Μέχρι σήμερα, 61 γιατροί στην Ιταλία έχουν αρρωστήσει και πέθαναν, χάνοντας τη ζωή τους στις πρώτες γραμμές ενός άνισου αγώνα. Το ίδιο φαινόμενο επαναλαμβάνεται στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες …

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κερδοσκόποι από ιδιωτικές μονοπωλιακές ομάδες, που κλέβουν δημόσιο χρήμα, πωλούν τις δοκιμές και τα κρεβάτια τους σε δυσανάλογες τιμές, εκμεταλλεύονται τον πόνο των απλών ανθρώπων και συντάσσονται μαζί με τις κυβερνήσεις σπαταλώντας το αίμα τους για τα κέρδη τους.

Τρίτον: Η κρίση αυτή αποκάλυψε και πάλι την αλήθεια ότι η αληθινή και ειλικρινής αλληλεγγύη και στήριξη [δεν μπορεί παρά  μοναχά] να αναπτυχθεί μόνο μεταξύ των εργαζομένων και του ίδιου του λαού. Το ηρωικό παράδειγμα της Κούβας, που έστειλε 60 γιατρούς στην καρδιά της μάχης στη βόρεια Ιταλία, αποτελεί ευκαιρία για τους πολίτες να προβληματιστούν σοβαρά και να κρίνουν αυστηρά. Την ημέρα που οι Κουβανοί ιατροί έφτασαν στην Ιταλία, η Γερμανία αρνήθηκε να στείλει ιατροτεχνολογικά προϊόντα στην Ιταλία, η Ρώμη απαγόρευσε την εξαγωγή πρώτων υλών στην Ελλάδα, η Ισπανία έκανε το ίδιο, το ομοσπονδιακό κράτος της Καλιφόρνιας, στις ΗΠΑ αρνήθηκαν να πουλήσουν ιατρικές μάσκες στη Νέα Υόρκη, άλλα αμερικανικά κράτη έκρυψαν ιατρικούς αναπνευστήρες κλπ.

Κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 26.03.2020, μια ομάδα χωρών (Γερμανία, Κάτω Χώρες) απέρριψε βοηθητικά οικονομικά μέτρα υπέρ των χωρών με μεγάλο αριθμό νεκρών, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία, που είχαν ζητήσει.

Ο καπιταλισμός είναι μια ζούγκλα με ψεύτικες συμμαχίες και φιλονικίες.

Ο θάνατός σου, η ζωή μου.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη που μπορούν να αναπτύξουν μόνο οι εργαζόμενοι και η σοσιαλιστική κοινωνία.

Τέταρτον: Η πανδημία, σύμφωνα με τα διαθέσιμα μέχρι σήμερα στοιχεία, ξεσκέπασε  την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, μια χώρα στην κορυφή της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας. Οι θαυμαστές των Ηνωμένων Πολιτειών σε όλο τον κόσμο βλέπουν τώρα τον θαυμασμό τους να μετατρέπεται σε απογοήτευση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αμέτρητα όπλα, πυραύλους, πολεμικά αεροσκάφη, υποβρύχια και μισθοφόρους.

Έχουν αναπνευστικές μάσκες;

Χειρουργικές μάσκες;

Δημόσια νοσοκομεία;

Κοινωνική ασφάλιση;

Έχουν διαθέσιμα κρεβάτια για τους φτωχούς;

Σε όλους αυτούς τους τομείς, υπάρχουν τεράστια κενά. Σήμερα αναζητούν ιατρικές προμήθειες από την Κίνα και τη Ρωσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα με το χειρότερο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης για τους φτωχούς, τους άνεργους και τους ανασφάλιστους. Το χειρότερο στον κόσμο!

Τίποτα δεν είναι δωρεάν στα νοσοκομεία τους. Τα πάντα πρέπει να πληρωθούν, και πολύ ακριβά, για όλους χωρίς εξαίρεση.
28 εκατομμύρια [άνθρωποι] είναι ανασφάλιστοι
33 εκατομμύρια [άνθρωποι] ζουν στην επισφάλεια
8 εκατομμύρια [άνθρωποι], αν και πληρώνουν φόρους, στερούνται τα νομιμοποιητικά έγγραφα.
Οι άνεργοι, οι ηλικιωμένοι και τα χαμηλά εισοδήματα λαμβάνουν ελάχιστη υγειονομική περίθαλψη όταν εγκριθεί το οποιοδήποτε αίτημα για περίθαλψη.
Και ενώ η εργατική τάξη στις Ηνωμένες Πολιτείες υποφέρουν από την πανδημία και την πολιτική της κυβέρνησής τους, ο Πρόεδρος Trump ανακοίνωσε χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 500 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση των μονοπωλιακών ομάδων, 29 δις για τις αεροπορικές εταιρείες, 17 δισεκατομμύρια για εταιρείες ασφαλείας κ.λπ. Ταυτόχρονα, οι συμπράξεις των Ηνωμένων Πολιτειών για τα όπλα, έχουν προβεί σε νομικές ενέργειες ώστε να μην τερματίσει την επιχείρηση πωλήσεων όπλων με τους κατασκευαστές οπλικών εξοπλισμών. Και όλα αυτά σε μια χώρα όπου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 40.100 άνθρωποι πέθαναν το 2019 από τη χρήση όπλων, συμπεριλαμβανομένων 24.100 αυτοκτονιών.

Με την έννοια αυτή, οι καπιταλιστές στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης αυξάνουν την πίεση για να συνεχίσουν να λειτουργούν όλες οι εταιρείες.  Σύμφωνα με αυτούς, δεν απαιτούνται προστατευτικά μέτρα. Η οικονομία είναι τα πάντα, η ζωή και η υγεία των εργαζομένων δεν είναι τίποτα. Αυτή η στρατηγική υποστηρίζεται από δηλώσεις όπως αυτές των Trump, Bolsonaro, Boris Johnson, οι οποίοι δήλωσαν ότι μέσα σε λίγες μέρες θα είχαν εξαλείψει την πανδημία.

Πέμπτο: Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί αγώνες για την παραγωγή του εμβολίου και τα για αποτελεσματικά φάρμακα κατά του Κορονοϊού, δείχνουν το αληθινό πρόσωπο των πολυεθνικών. Όσον αφορά τη συναπόφαση των μέτρων και πολιτικών κατά των εργατών, είναι ενωμένοι ενάντια στον κοινό εχθρό τους: τους αγώνες των εργατριών και των εργατών. Αλλά όταν πρόκειται για κερδοσκοπία, σκοτώνουν ο ένας τον άλλον. Ο ένας προσπαθεί να κλέψει τα μυστικά του άλλου. Γνωρίζουν ότι όποιος έχει το πρώτο εμβόλιο θα έχει μεγάλη αύξηση στα κέρδη του. Είναι ένας σκληρός αγώνας για το κέρδος και όχι για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Έτσι, με βάση τα παραπάνω, αποδεικνύεται ότι δεν είμαστε όλοι ίσοι ενόψει της πανδημίας και ότι το σύνθημα “Όλοι ενωμένοι για να βγούμε από την κρίση” δεν έχει περιεχόμενο υπέρ των εργαζομένων. Οι πλούσιοι έχουν την ευκαιρία, ακόμη και αν μολυνθούν, να λάβουν διαφορετική μεταχείριση από ό, τι οι άνεργοι. Και επιπλέον αυτοί οι απλοί άνθρωποι είναι που κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης θα πληρώσουν το τίμημα όσον αφορά την εργασία τους, τους μισθούς τους και τα οικονομικά τους.

Και είναι βέβαιο ότι η αστική τάξη και οι μηχανισμοί της θα εκμεταλλευτούν την πανδημία για να περιορίσουν ριζικά τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζομένων και των λαών.

Είναι επομένως απαραίτητο, κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι εργαζόμενοι να κατανοήσουν ότι ο καπιταλισμός παράγει και αναπαράγει μόνο ασθένειες, ταλαιπωρίες και εκμετάλλευση. Ο καπιταλισμός είναι αναχρονιστικός, είναι βαρβαρότητα. Δεν μπορεί να εξανθρωπιστεί. Αυτοί οι μεταρρυθμιστές που υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος γίνονται υπάλληλοι της κοινωνικής εκμετάλλευσης. Δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιο εμβόλιο που να εξανθρωπίζει τον καπιταλισμό. Η καταγωγή του καπιταλισμού είναι η κοινωνική αδικία.

Η πανδημία έχει απογυμνώσει τον καπιταλισμό, τον ξεγύμνωσε από τα φανταχτερά ρούχα και τις μάσκες του.

Επομένως, το καθήκον όλων των μαχητών σήμερα είναι πιο επιτακτικό, πιο επείγον. Είναι καθήκον να ενωθούν όλοι οι εργαζόμενοι και όλοι οι λαοί για μια κοινωνία χωρίς καπιταλιστές και χωρίς καπιταλιστική εκμετάλλευση. Όλοι οι εργαζόμενοι μαζί θα φτάσουμε εκεί. Ο αγώνας μας για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων είναι δίκαιος. Είναι απαραίτητος ο αγώνας για την κοινωνική απελευθέρωση της εργατικής τάξης.

Γεώργιος Μαυρίκος, Γενικός Γραμματέας του ΠΣΟ -WFTU

02.04.2020

Μετάφραση: Α.Π.

Πηγή: Unite CGT

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: