ΕΣΚ ΟΤΕ: Κανείς τεχνικός μέσα σε χώρους του πελάτη- Άμεσα μέτρα προστασίας στα καταστήματα

Πρόσφατο είναι το παράδειγμα στη Forthnet, όπου προϊσταμένη κατ’ εντολή της εργοδοσίας έφυγε από κτήριο που μπήκε σε καραντίνα και πήγε να δουλέψει σε άλλο κτήριο ακόμα πιο μαζικό. Έπειτα από παρέμβαση του επιχειρησιακού σωματείου και του κλαδικού ΣΕΤΗΠ, συνελήφθη και πέρασε αυτόφωρη διαδικασία για μη τήρηση των διατάξεων.

Ανακοίνωση της Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης Εργαζομένων Ομίλου ΟΤΕ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι οι 13.000 από τις 16.000 θα δουλεύουν από το σπίτι. Η τηλε-εργασία, η οποία θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι θα εφαρμοσθεί μόνο για την περίοδο της αντιμετώπισης του κορονοϊού, δεν αφορά το σύνολο των εργαζόμενων. Οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής τεχνικοί – καταστήματα πρέπει να διασφαλισθεί ότι θα δουλεύουν μέσα σε ασφαλείς συνθήκες τόσο για τους ίδιους όσο και για το κοινωνικό σύνολο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με βάση την ατομική ευθύνη του καθενός. Είναι αναγκαία η συνεχής ενημέρωση και η λήψη των απαραίτητων, κάθε φορά, μέτρων με βάση τις υποδείξεις των επιστημόνων και μοναδικό κριτήριο την προστασία της δημόσιας υγείας. Για αυτό το λόγο θεωρούμε αναγκαίο τα μέτρα που λαμβάνονται να είναι δουλειά μιας επιστημονικής επιτροπής γιατί αφενός οι managers του HR δεν έχουν τέτοιες γνώσεις, αφετέρου το γεγονός ότι έχουν μάθει να λειτουργούν με κριτήριο το κόστος δεν τους επιτρέπει να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα κατάσταση με εντελώς διαφορετικά κριτήρια.

Η οδηγία της εργοδοσίας προς τους τεχνικούς, «ότι αποφεύγουμε την εργασία σε οικία πελάτη όπου φαίνεται ή υπάρχει ένδειξη ότι ο πελάτης νοσεί», παραβιάζει τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την αποτροπή διάδοσης τους κορονοϊού και μετατρέπει τον τεχνικό σε υγειονομική βόμβα. Ήδη προϊστάμενοι πιέζουν συναδέλφους τεχνικούς να αναλάβουν βλάβες μέσω του WFM και τους καλούν να επισκεφτούν σπίτια συνδρομητών. Δεν μπορεί να αποτελεί ατομική υπόθεση του τεχνικού. Ειδικά από τη στιγμή που ο ΕΟΔΥ καλεί όσους παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα να μένουν στο σπίτι, η μόνη λύση είναι οι τεχνικοί να μην μπαίνουν σε χώρους των πελατών.

Επίσης στην πρώτη γραμμή είναι οι συνάδελφοί μας που εργάζονται στα καταστήματα. Η κατάσταση που επικρατεί στα πάρα πολλά ανοιχτά καταστήματα, παρά τις αντίθετες διατάξεις, είναι επιεικώς απαράδεκτη. Οι συνάδελφοι μας είναι εκτεθειμένοι ανά πάσα στιγμή με κίνδυνο να νοσήσουν οι ίδιοι ή οι οικείοι τους, αλλά και να μετατραπούν και οι ίδιοι σε φορείς μετάδοσης όπως και οι τεχνικοί.

Τέλος, παρά τις όμορφες διακηρύξεις της διοίκησης για τα «οφέλη» της τηλεργασίας, υπάρχουν συγκεκριμένες εργασίες και ειδικότητες εργαζομένων για τις οποίες απαιτείται η φυσική παρουσία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, όπου και στην προκειμένη περίπτωση τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι τώρα η εργοδοσία είναι απλώς αστεία. Η εξάπλωση του ιού δεν αντιμετωπίζεται μέσω της αφίσας με τις οδηγίες ή με ένα αντισηπτικό gel στην είσοδο όπου αυτό υπάρχει. 

Για τους εργαζόμενους που απαιτείται να απουσιάσουν από τη δουλειά απαιτούμε:

 • -Να μην χρεωθούν καμία μέρα κανονικής άδεια. Όλες οι μέρες να θεωρηθούν ειδικού σκοπού
 • -Να δοθεί η δυνατότητα η άδεια ειδικού σκοπού να δοθεί και σε εργαζόμενους που φροντίζουν ασθενείς, συναδέλφους που είναι σε καραντίνα και συναδέλφους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου

Για τους εργαζόμενους που απαιτείται φυσική παρουσία στον χώρο δουλειάς απαιτούμε:

Για τους τεχνικούς:

 • -Να εκδοθεί ξεκάθαρη οδηγία από την εργοδοσία ότι όλες οι δουλειές των τεχνικών θα ολοκληρώνονται εκτός του χώρου του πελάτη. Σε διαφορετική περίπτωση καλούμε τις αρμόδιες αρχές να επιληφθούν του θέματος εφαρμόζοντας όσα ορίζει ο νόμος σχετικά με τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού. 
 • -Σε περιπτώσεις που θα παραστεί ανάγκη μετάβασης σε νοσοκομείο, σε κάποιο άλλο κτήριο υγειονομικής περίθαλψης ή σε κάποιο μαζικό χώρο ο τεχνικός να πηγαίνει με ειδική στολή μιας χρήσης η οποία θα συνοδεύεται από τις απαραίτητες οδηγίες.  

Για τα καταστήματα:

 • -Τοποθέτηση ειδικών Plexiglas σε όλα τα καταστήματα που είναι απαραίτητο να παραμένουν ανοιχτά για την προστασία των εργαζομένων από την μετάδοση του ιού.
 • -Αναστολή των πληρωμών στα ταμεία των καταστημάτων του Ομίλου ΟΤΕ. Να μην κοπεί κανένα τηλέφωνο συνδρομητή όσο διαρκεί η προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας.
 • -Ο μέγιστος αριθμός πελατών να είναι ένας ανά εργαζόμενο.
 • -Επιμελής Καθαριότητα με απολυμαντικά μέσα ανά 2ωρο 
 • -Αντισηπτικά – γάντια – μάσκα σε αφθονία για κάθε εργαζόμενο
 • -Καθημερινή απολύμανση των κλιματιστικών και των καταστημάτων αμέσως μετά την λήξη του ωραρίου.

Για τους υπόλοιπους χώρους δουλειάς:

 • -Άμεση απολύμανση εκείνων των κτηρίων όπου υπάρχει έστω και ένας εργαζόμενος που ήρθε σε επαφή με κρούσμα (όπως έγινε σε Παιανία, Μέγαρο κτλ)
 • -Αγορά πιστοποιημένων απορρυπαντικών απολυμαντικών, πιο συχνή καθαριότητα – απολύμανση στους χώρους που ακόμα εξακολουθούν να εργάζονται συνάδελφοι.
 • -Αποσυμφόρηση των χώρων με αξιοποίηση των δεκάδων κτηρίων του ΟΤΕ, που αυτή τη στιγμή είναι άδεια και θα έδιναν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες σε αυτή την κατεύθυνση
 • -Ειδικοί χώροι απολύμανσης (παραβάν απολύμανσης) κατά την είσοδο και έξοδο των εργαζομένων από τους χώρους δουλειάς.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Τα συνδικάτα πρέπει να έχουν διεκδικήσεις για την υγεία των εργαζομένων και των οικογενειών τους αλλά και κόντρα στην εργοδοτική αυθαιρεσία που τις τελευταίες μέρες οργιάζει. Όποιος εργαζόμενος κρίνει ότι οι συνθήκες εργασίας τον εκθέτουν στον ιό, να καταγγείλει το γεγονός στους αρμόδιους φορείς και στην ΕΣΚ. Θα σταθούμε δίπλα του. Ήδη έχουν γίνει 96 συλλήψεις σε όλη τη χώρα για παραβίαση των όρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Οι οδηγίες που μέχρι σήμερα δίνουν οι προϊστάμενοι κατ’ εντολή της διεύθυνσης προσωπικού, πολλές φορές παραβιάζουν εκείνες τις διατάξεις για τη μη διασπορά του ιού. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα στη Forthnet όπου προϊσταμένη κατ’ εντολή της εργοδοσίας έφυγε από κτήριο που μπήκε σε καραντίνα και απολυμάνθηκε και πήγε να δουλέψει σε άλλο κτήριο ακόμα πιο μαζικό. Έπειτα από παρέμβαση του επιχειρησιακού σωματείου στη Forthnet και του κλαδικού ΣΕΤΗΠ, η συγκεκριμένη συνελήφθη και πέρασε αυτόφωρη διαδικασία για μη τήρηση των διατάξεων. Είναι φανερό ότι οι διοικήσεις των επιχειρήσεων συνολικότερα στον κλάδο αλλά και στον ΟΤΕ, δεν έχουν σαν κριτήριο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, όπως άλλωστε απέδειξαν όλο το προηγούμενο διάστημα μη τηρώντας τα μέτρα υγείας και ασφάλειας (μονοπρόσωπα συνεργεία, συνωστισμός στους χώρους δουλειάς, εντατικοποίηση κτλ) αλλά το πώς θα εξακολουθούν να διατηρούν και να αυγατίζουν τα κέρδη τους. Αυτό αποδεικνύει και η μέχρι τώρα στάση τους στο ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας που σε συνεργασία με την κυβέρνηση αποφεύγουν να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα και ρίχνουν το βάρος στην ατομική ευθύνη. Αυτές τις επιδιώξεις κατάφεραν να εφαρμόσουν με την βοήθεια της πλειοψηφίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ που το μόνο που έχει κάνει μέχρι σήμερα είναι να γίνει ουρά της διοίκησης και να καλέσει σε πιστή εφαρμογή των απαράδεκτων οδηγιών της. Αυτό έκανε πάντα, αυτό κάνει και μπροστά στην αντιμετώπιση της πανδημίας .

Καλούμε τους εργαζόμενους να μην έχουν καμία εμπιστοσύνη στις οδηγίες της εργοδοσίας και να μας καταγγέλλουν άμεσα κάθε παραβίαση, που θέτει την υγεία των συναδέλφων αλλά και του κοινωνικού συνόλου σε σοβαρότατο κίνδυνο.

Τέλος καλούμε τους συναδέλφους να μην δεχτούν να καταπατηθούν τα εργασιακά μας δικαιώματα στο όνομα της ατομική ευθύνης ή στο όνομα τους κακώς εννοούμενου «φιλότιμου» προκειμένου να βγει το έργο και την αποδοχή απλήρωτης δουλειάς, υπερωριών, εντατικοποίησης και άλλων τέτοιων φαινομένων που ήδη έχουν αρχίσει και κάνουν την εμφάνισή τους.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: