Εμείς οι συνταξιούχοι δεν ξεχνάμε! Κι ό,τι έγινε εις βάρος μας, δεν είναι περασμένα και χαμένα

Κ. πρωθυπουργέ, το ξέρουμε και το ξέρετε κι εσείς πολύ καλά, πως οι πολιτείες δεν κυβερνώνται από τα δικαστήρια αλλά από τις κυβερνήσεις. Με πολιτική απόφαση έγιναν όλες οι περικοπές την τελευταία δεκαετία, με πολιτική απόφαση απαιτούμε να μας  αποδώσετε ό,τι δικαιωματικά μας ανήκει.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Των Συνεργαζόμενων Σωματείων των συνταξιούχων, ΙΚΑ Επαρχίας Λιβαδειάς, ΟΑΕΕ επαρχίας Λιβαδειάς και του Δημοσίου του Ν. Βοιωτίας.

Εμείς, οι συνταξιούχοι των παραπάνω Σωματείων, εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτησή μας για τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας  να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου (ΣτΕ) όσον αφορά τα αναδρομικά των συνταξιούχων.
Σημειώνουμε πως με την τροπολογία που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, 1.300.000 συνταξιούχοι δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ, ενώ δεν θα αποδοθούν και τα αναδρομικά από την 13η και 14η σύνταξη που έχουν καταργηθεί, από τις περικοπές των επικουρικών ταμείων, από το ΕΚΑΣ, κ.ά.
Η αγρότισσα των 400 ευρώ μάταια περίμενε να δει μια ελάχιστη ενίσχυση στο πενιχρό της εισόδημα, όπως και ο χαμηλοσυνταξιούχος οικοδόμος ή ο αυτοαπασχολούμενος που του κόψανε το ΕΚΑΣ και, που σήμερα  φυτοζωεί με 300 – 400 ευρώ το μήνα.

Με τους νόμους 4051 – 4093/2012 του σημερινού υπουργού κ. Βρούτση, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, καταργήθηκαν τα δώρα, ενώ μειώθηκαν σχεδόν στο ήμισυ οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις.
Έκτοτε,  οι συνταξιούχοι έχουν απώλειες περίπου 600 εκατ. ευρώ το μήνα, δηλαδή 7,2 δισ. το χρόνο και αυτά τα ποσά θα τα χάνουν μέχρι να πεθάνουν.
Συνολικά, στα δέκα αυτά χρόνια της οικονομικής κρίσης, οι περικοπές που επέβαλαν όλες οι κυβερνήσεις στις συντάξεις ανέρχονται στα 80 δισ. ευρώ.

Για τις απώλειες αυτές υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες. Ας μας πει η κυβέρνηση ποιοι τις έχουν και πώς θα μπορούσαν να διορθωθούν…

Εμείς οι συνταξιούχοι δεν ξεχνάμε. Κι όλα αυτά που έγιναν εις βάρος μας στο παρελθόν δεν τα θεωρούμε περασμένα και χαμένα. Τα πληρώσαμε με 30 και με 40 χρόνια εργασίας στις οικοδομές, στα ορυχεία, στα καράβια, στο Δημόσιο τομέα και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, στα μικρομάγαζα και στις μικρές επιχειρήσεις. Αποδώσαμε νόμιμα και με συνέπεια τις εισφορές μας και απαιτούμε τώρα νόμιμα να μας επιστραφεί ότι μας ανήκει.  

Επειδή όμως η κυβέρνηση ισχυρίστηκε, πως μέσα στη πανδημία οι συνταξιούχοι δεν είχαν απώλειες, θέλουμε να τονίσουμε πως μέσα σ’ αυτό το τρίμηνο, οι απώλειες για τους συνταξιούχους είναι  3 μήνες x 600 εκατομμύρια /μήνα = 1,8 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση καλλιεργεί τον κοινωνικό αυτοματισμό, με το απαράδεκτο και καταδικαστέο επιχείρημα ότι τάχα αν μας δώσει περισσότερα θα διαμαρτυρηθούν οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι, δηλαδή τα παιδιά μας που χρηματοδοτούν με την εργασία τους τον ΕΦΚΑ.
Πρόκειται βεβαίως για μια υποκριτική πολιτική τοποθέτηση  που στοχεύει να φέρει σε αντιπαράθεση τους συνταξιούχους με τις άλλες κοινωνικές τάξεις, παρ’ ότι  το πολιτικό προσωπικό της χώρας γνωρίζει πολύ καλά πως από τις συντάξεις συντηρούνται πολλές οικογένειες παιδιών των συνταξιούχων.

Άλλωστε, οι συντάξεις μας είναι προπληρωμένες. Κι η πολιτεία όφειλε να  διαφυλάξει και να εξασφαλίσει τα αποθεματικά των ταμείων μας, ως βασικό καθήκον μιας ευνομούμενης πολιτείας απέναντι στους ενεργούς πολίτες που πρόσφεραν στην κοινωνία μια ολόκληρη ζωή.

Όσον αφορά στις δικαιολογίες που αφορούν τις δυνατότητες της οικονομίας, εμείς λέμε το εξής: όλες οι αστικές κυβερνήσεις επί δεκαετίες λεηλάτησαν τα αποθεματικά των ταμείων μας, αφήνοντάς τα σήμερα με τεράστια ελλείμματα. Εξαφάνισαν κυριολεκτικά τις καταθέσεις  μισού αιώνα και βάλε που είχαμε δημιουργήσει με τις τακτικές εισφορές, με το μόχθο  και με την εργασία μας.
Για τα ελλείμματα και για τα χρέη του κράτους, οι συνταξιούχοι, όπως άλλωστε κι όλοι οι εργαζόμενοι, δεν έχουν καμία ευθύνη.
Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν και, που έδωσαν γη και ύδωρ στα μεγάλα συμφέροντα, στις κατασκευαστικές εταιρίες, στις τράπεζεςστους εφοπλιστές και στους βιομήχανους.

Κι ενώ η πολιτεία ζητάει από  τους συνταξιούχους και από τους εργαζόμενους να θυσιάζονται ολοζωής για να σωθεί το μεγάλο κεφάλαιο κι ενώ μας έχει επιβάλει εξοντωτική άμεση και έμμεση φορολογία, η σημερινή κυβέρνηση, ακολουθώντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων,  συμμετέχει με βαρύ τίμημα στα εξοπλιστικά προγράμματα του ΝΑΤΟ που ουδεμία σχέση έχουν με την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων.

Κύριε πρωθυπουργέ, το ψέμα έχει “κοντά ποδάρια”.
Την πιλοτική δίκη την προκαλέσατε με τη δικαιολογία τάχα να μην προστρέχουν και να μην ταλαιπωρούνται  οι συνταξιούχοι στα δικαστήρια.
Με την πολιτική λύση όμως που δώσατε, τους ωθείτε να καταφύγουν πάλι στις αγωγές για να διεκδικήσουν όσα η πολιτική σας επιλογή απορρίπτει σαν μη δικαιούμενα.
Το ξέρουμε και το ξέρετε κι εσείς πολύ καλά, πως οι πολιτείες δεν κυβερνώνται από τα δικαστήρια αλλά από τις κυβερνήσεις.
Με πολιτική απόφαση έγιναν όλες οι περικοπές την τελευταία δεκαετία, με πολιτική απόφαση απαιτούμε να μας  αποδώσετε ό,τι δικαιωματικά μας ανήκει.

Το  κίνημα των συνταξιούχων δηλώνει αποφασισμένο να συνεχίσει αταλάντευτα στο δρόμο του αγώνα, μαζί με το λαό που ματώνει και δεινοπαθεί κάτω από τούτο το βάρβαρο καθεστώς της κοινωνικής αδικίας που έχετε επιβάλλει, μέχρι την τελική δικαίωση,…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: