Αύριο η δίκη του Βάλσαμου Συρίγου – Κινητοποίηση στις 10 π.μ. στο κτίριο 12 της Ευελπίδων ενάντια στη δίωξη

Σε δίκη σέρνεται την ερχόμενη Δευτέρα 19 Δεκέμβρη ο Βάλσαμος Συρίγος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με κατηγορίες που παραπέμπουν σε κοινό εγκληματία, επειδή μαζί με εκατοντάδες αγωνιστές εργάτες έδωσε τη μάχη ενάντια στο ξεσπίτωμα λαϊκών οικογενειών.

Σε δίκη σέρνεται την ερχόμενη Δευτέρα 19 Δεκέμβρη ο Βάλσαμος Συρίγος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με κατηγορίες που παραπέμπουν σε κοινό εγκληματία, επειδή μαζί με εκατοντάδες αγωνιστές εργάτες έδωσε τη μάχη ενάντια στο ξεσπίτωμα λαϊκών οικογενειών.

Στο πλευρό του θα βρεθούν εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς, απαιτώντας να αποσυρθούν όλες οι άδικες κατηγορίες, με το ΠΑΜΕ να καλεί σε μαζική συμμετοχή και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου να προκηρύσσει στάση εργασίας. Η δίκη και η κινητοποίηση πραγματοποιούνται στις 10 π.μ. στο κτίριο 12 της Ευελπίδων.

«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει με τη μαζική συμμετοχή και την αλληλεγγύη», τονίζει το ΠΑΜΕ. Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, πρόεδρος του οποίου ήταν για πολλά χρόνια ο διωκόμενος συνδικαλιστής, προκηρύσσει για τη Δευτέρα στάση εργασίας (από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ.) και δρομολογεί πούλμαν από το Λαύριο και άλλες περιοχές της Ανατολικής Αττικής στις 8.15 π.μ. για τη συμμετοχή στη συγκέντρωση.

Στην κινητοποίηση τη Δευτέρα στα δικαστήρια καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Την αλληλεγγύη τους έχουν επίσης εκφράσει με ανακοινώσεις:

Τα Εργατικά Κέντρα: Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, Αθήνας, Λάρισας, Πάτρας, Αρτας, Σάμου, Λέσβου, Θεσπρωτίας, Εύβοιας, Θήβας. Οι Ομοσπονδίες: Τροφίμων – Ποτών, Οικοδόμων, Φαρμάκου, Νοσοκομειακών Γιατρών, Τύπου και Χάρτου, Ειδικής Αγωγής, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Κλωστοϋφαντουργίας, Λογιστών, Ενέργειας, Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

Τα Σωματεία Οικοδόμων από: Αθήνα, Λαυρεωτική, Πάτρα, Αιτωλοακαρνανία, Κοζάνη, Καβάλα, Καρδίτσα, Κέρκυρα, Λήμνο, Λάρισα, Λευκάδα, Ρέθυμνο, Μεσσηνία, Ιωάννινα, Θήβα, Αίγιο. Συνδικάτα – Ενώσεις: Επισιτισμού – Τουρισμού, Μετάλλου, Χρηματοπιστωτικού, Τροφίμων – Ποτών Μεσσηνίας, Ενέργειας Αττικής, «Vodafone – 360 Connect», ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ ΝΑΤ, Λογιστών Περιφέρειας Αττικής, Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, Γιατρών ΕΣΥ ν. Ηρακλείου, Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Ιατρών ΕΣΥ και Ειδικευόμενων ΠΓΝ Λάρισας, ΕΛΜΕ Ζακύνθου, Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι: Φιλοσοφικής, Παιδαγωγικού, Κοινωνιολογίας, Τουρκικών Σπουδών, Φυσικού, Χημικού, Γεωλογικού, Πληροφορικής, Αρχιτεκτονικής, Τοπογράφων, Μηχανολόγων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, ΣΕΜΦΕ, και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ. Σωματεία – Ενώσεις Συνταξιούχων: ΗΛΠΑΠ, ΙΚΑ Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης. Επίσης, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών – Αυτοκινήτων Αθηνών – Αττικής.

Μέτρα – κοροϊδία από κράτος και τραπεζίτες

Στο μεταξύ, «μια τρύπα στο νερό» – κατά το αναμενόμενο – για τα λαϊκά νοικοκυριά αποδείχθηκε η συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους τραπεζίτες για τη διαχείριση των αυξήσεων στις δόσεις των δανείων από την αναπροσαρμογή των επιτοκίων προς τα πάνω. Οι 4 συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν ένα πρόγραμμα επιδότησης διάρκειας ενός έτους, που θα καλύπτει μόνο το 50% της αύξησης «για τους πιο ευάλωτους».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιλέξιμοι είναι μόλις 30.000 δανειολήπτες, για δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ.

Πέρα από το γεγονός ότι μιλάμε για ψίχουλα, τα κριτήρια που μπαίνουν (π.χ. ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ ανά μέλος της οικογένειας, με όριο και μέγιστο ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ, μέγιστη αξία κύριας – πρώτης κατοικίας 180.000 ευρώ, συνολικές καταθέσεις έως 7.000 ευρώ και 21.000 ευρώ με τις προσαυξήσεις για επιπλέον μέλη της οικογένειας) αποκλείουν πολλούς και από τους δήθεν «επιλέξιμους».

Το σημαντικότερο παραμένει πάντως ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών παραμένουν «στον αέρα» από την αύξηση των επιτοκίων και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: