25 χρόνια αγωνιστικά, αταλάντευτα, ταξικά! – Σαν σήμερα ιδρύθηκε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ)

Ήταν 3 Απρίλη του 1999 όταν, με τη μεγάλη πρωτοβουλία που πήραν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία, συνδικαλιστές, συγκροτήθηκε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Στα 25 χρόνια η δράση του ΠΑΜΕ απλώθηκε σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής.

25 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα ίδρυσης του ΠΑΜΕ.

Ήταν 3 Απρίλη του 1999 όταν, με τη μεγάλη πρωτοβουλία που πήραν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία, συνδικαλιστές, συγκροτήθηκε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, ο ταξικός πόλος μέσα στο εργατικό κίνημα. Ήταν η απάντηση στην παρασιτική δράση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που προσαρμοζόταν γοργά στις απαιτήσεις των μονοπωλίων για την υπηρέτηση της ανταγωνιστικότητας, την προώθηση των Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το χτύπημα του χρόνου εργασίας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, την μετατροπή των συνδικάτων σε επιχειρήσεις, συνδιαχειριστές της καπιταλιστικής οικονομίας, στον κοινωνικό εταιρισμό.

Από την αρχή μέσα σε μεγάλους αγώνες για τους οποίους συγκροτήθηκε, ενάντια στους φονιάδες του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, σταματώντας τρένα και πλοία με το φονικό τους φορτίο, ενάντια στις κυβερνήσεις τότε του Σημίτη που έκανε την πατρίδα μας ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, όπως γίνεται και σήμερα. Η πρώτη διαδήλωση, την πρώτη κιόλας μέρα της ίδρυσής του, ήταν η πορεία όλων των συνέδρων στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οδό Β. Σοφίας στην Αθήνα που καταδίκαζε τον πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Το ΠΑΜΕ στα 25 χρόνια ζωής του έχει δώσει σαφή και φανερά δείγματα για το χαρακτήρα του. Ξεπερνώντας απειλές, την τρομοκρατία και βρώμικες επιθέσεις, μπήκε μπροστά στην οργάνωση αγώνων και απεργιών, έδωσε κουράγιο, δύναμη και ενέπνευσε χιλιάδες εργάτες, καθυστέρησε μέτρα, ήταν παρόν σε κάθε εργατική διεκδίκηση.

Βασική παρακαταθήκη της δράσης του ΠΑΜΕ είναι η ανάδειξη των δύο γραμμών στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η ανάδειξη της ανάγκης για συνδικάτα αγωνιστικά, μαζικά, ζωντανά. Συνδικάτα που θα αγωνίζονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων ενάντια στην εργοδοσία και τους μηχανισμούς της μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Συνδικάτα που θα αγωνίζονται για να ζουν οι λαοί χωρίς φτώχεια, ανεργία και πολέμους.

Με αφορμή την συμπλήρωση 25 χρόνων από την ημέρα ίδρυσης του, το ΠΑΜΕ σημειώνει: 

«25 χρόνια πριν, στις 3 Απρίλη του 1999, πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική πανελλαδική σύσκεψη του ΠΑΜΕ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με τη συμμετοχή 1.500 εκλεγμένων συνδικαλιστών από πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα όλης της χώρας. Στα εισηγητικά κείμενα και στις αποφάσεις της ιδρυτικής σύσκεψης, αναλυόταν η ανάγκη να ανασυγκροτηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα σε ταξική κατεύθυνση, σε αντιπαράθεση με τις λογικές της εταιρισμού, της ταξική ειρήνης και των κοινωνικών διαλόγων, ενάντια στο ζημιογόνο ρόλο των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του κράτους των καπιταλιστών και στην εκμετάλλευση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Το ΠΑΜΕ στα 25 χρόνια ζωής του μπήκε μπροστά στην οργάνωση εργατικών αγώνων και απεργιών, στις μεγάλες κλαδικές κινητοποιήσεις κάθε περιόδου, στους διεκδικητικούς αγώνες σε εκατοντάδες εργασιακούς χώρους στη μάχη για την προστασία της εργασίας, του εργατικού εισοδήματος, του ωραρίου, της κοινωνική ασφάλισης και για το καθετί που αφορά την εργατική-λαϊκή οικογένεια. Με τις θέσεις και τα συνθήματα του έδωσε κουράγιο, δύναμη και ενέπνευσε χιλιάδες εργάτες, δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ήταν πανταχού παρόν σε κάθε εργατική διεκδίκηση.

Η πρωτοπόρα δράση των συνδικάτων και των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στις απεργίες, στις μικρές και μεγάλες μάχες που αναπτύχθηκαν στα 25 χρόνια αποτελούν το έδαφος για τη συνέχεια, για την αντεπίθεση των εργαζομένων μαζί με όσους πλήττονται από την πολιτική της κάθε κυβέρνησης, από την επίθεση των επιχειρηματικών ομίλων, από τα τωρινά κύματα ακρίβειας που εξανεμίζουν τους μισθούς.

Είναι παρακαταθήκη οι πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ την περίοδο της πανδημίας, που με την αγωνιστική του δράση έσπασε τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς, οργάνωσε την πάλη των εργαζομένων για την υπεράσπιση της ζωής τους. Όπως και οι μεγάλες απεργιακές μάχες των τελευταίων ετών κόντρα στην απεργοσπαστική τακτική των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ που συσπείρωσε έναν μεγάλο αριθμό Ομοσπονδιών – Εργατικών Κέντρων – πρωτοβάθμιων σωματείων με κορύφωση την απεργία για τα Τέμπη στις 8/3/2023 και πρόσφατα στις 28/2/2024 που ακύρωσαν στην πράξη την  προσπάθεια των κομμάτων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και των μηχανισμών τους στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα για να βάλουν ταφόπλακα στις εργατικές διεκδικήσεις.

Το ΠΑΜΕ πρωτοστάτησε στα βήματα κοινής δράσης εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, της ΟΓΕ και φοιτητικών- μαθητικών οργάνων, όσων πλήττονται από την πολιτική των κυβερνήσεων, της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου. Είχε σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση ενός πανελλαδικού αγωνιστικού μετώπου εργατών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, φοιτητών, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε στην τελευταία απεργία στις 28 Φλεβάρη με τις μαζικές παλλαϊκές διαδηλώσεις

Πιστό στις αρχές του Διεθνισμού, το 2000 έγινε μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ).

Η ίδρυση του συνέπεσε μέσα στους αγώνες ενάντια στην ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και την συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή τη σφαγή, οργανώνοντας από την πρώτη στιγμή την αλληλεγγύη στο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Όλα αυτά τα 25 χρόνια συνεχίζει την αντιιμπεριαλιστική- διεθνιστική του δράση ενάντιας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις, αντιπαλεύει τους δολοφονικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ που εμπλέκουν το λαό μας σε νέους κινδύνους. Έτσι και σήμερα στέκεται με συνέπεια δίπλα στους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας που είναι τα θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου που διεξάγεται στο έδαφος της Ουκρανίας με ευθύνη των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ – Ρωσίας. Οργανώνει την αλληλεγγύη του στο λαό της Παλαιστίνης που σφαγιάζεται από το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ.

Από την πρώτη στιγμή οργάνωσε την αλληλεγγύη και τον αγώνα για τα δικαιώματα των προσφύγων, των ξεριζωμένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Ήταν σταθερά στην πρώτη γραμμή για την οργάνωση των μεταναστών στα συνδικάτα, στην κοινή δράση Ελλήνων και Μεταναστών Εργατών ενάντια στο κεφάλαιο, ιδιαίτερα σε κλάδους και περιοχές που συγκεντρώνεται σημαντικό αριθμός μεταναστών-εργατών.

Η δράση του ΠΑΜΕ απλώθηκε σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής. Πήρε  πρωτοβουλίες στον πολιτισμό, ιδρύοντας ομάδες θεάτρου, χορού, τη χορωδία του ΠΑΜΕ, που κάθε χρόνο πραγματοποιούν δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, σε πόλεις, γειτονιές και εργασιακούς χώρους. Ανέπτυξε δράση για τις ανάγκες και τα προβλήματα της νεολαίας, τη μαθητεία, πρωτοβουλίες με δράσεις ενάντια στα ναρκωτικά. Αντίστοιχα πήρε πρωτοβουλίες στο κομμάτι του αθλητισμού, διοργανώνοντας εργατικά τουρνουά ποδοσφαίρου με τη συμμετοχή δεκάδων ομάδων από κλάδους και χώρους δουλειάς, αγώνες δρόμου. Πήρε πρωτοβουλίες για την εργαζόμενη γυναίκα, την προστασία της μητρότητας. Οργάνωσε τράπεζα αίματος και πήρε δεκάδες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για τα θύματα καταστροφών στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο.

Σήμερα, με τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να υπάρχει αξιοπρεπής ζωή, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, δουλειά με δικαιώματα. Με περισσότερο ελεύθερο χρόνο και σύγχρονα δωρεάν δικαιώματα στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην κατοικία, στις διακοπές, στον αθλητισμό.

Ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι είναι ασύγκριτα μεγαλύτερος από κάθε άλλη εποχή. Τον ιδρώτα μας, τον κόπο μας συνεχίζουν να τον καρπώνονται οι λίγοι, μία χούφτα παράσιτα. Αυτό δεν είναι στατικό, δεν είναι νόμος! Μπορεί να αλλάξει. Η μάχη κάθε εργατικής-λαϊκής οικογένειας για να δημιουργήσει ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά της, μπορεί να γίνει νικηφόρα.

Με την εργατική τάξη στην πρωτοπορία, βαδίζουμε μπροστά για το μέλλον που μας ανήκει, για τη μεγάλη υπόθεση της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης!

25 χρόνια μετά δεσμευόμαστε πως θα συνεχίσουμε αγωνιστικά, αταλάντευτα, ταξικά! Δυναμώνουμε την οργάνωσή μας, την ταξική ενότητα, την εργατική αλληλεγγύη!

Είμαστε σταθερά παρόντες στο σήμερα, στην επόμενη μέρα, στο αύριο των αγώνων της εργατικής τάξης!

Ζήτω τα 25 χρόνια ζωής του ΠΑΜΕ».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: