“Έφυγε” ο κομμουνιστής οικοδόμος Χάρης Κουτσουράς

Ο σ. Κουτσουράς έφυγε σήμερα πρόωρα από τη ζωή. Κι αυτό το “πρόωρα” δεν έχει να κάνει μόνο με την ηλικία του (70 χρονών), αλλά με την ενεργητικότητα και το ανήσυχο πνεύμα του -κι ας είχαν ασπρίσει καιρό τώρα τα σγουρά μαλλιά του.

Σήμερα ανακοινώθηκε από το ΚΚΕ ο θάνατος του σ. Χάρη Κουτσουρά, που ήταν γέννημα-θρέμμα Θεσσαλονικιός και γέννημα-θρέμμα της εργατικής τάξης, πριν καν ενηλικιωθεί.

Γεννήθηκε στα χρόνια του εμφυλίου στη Θεσσαλονίκη σε οικογένεια καπνεργατών, ενώ ο ίδιος έγινε οικοδόμος. Από τα 14 χρόνια του έγινε μέλος της Νεολαίας της ΕΔΑ και πήρε μέρος από εφηβική ηλικία στους αγώνες που αναπτύσσονταν εκείνη την εποχή. Ήταν μόλις 19 χρονών όταν επιβλήθηκε η χούντα, που τον έστειλε κατευθείαν στην εξορία της Γυάρου και της Λέρου, για να απολυθεί λίγους μήνες αργότερα και να πάρει ενεργά μέρος στην οικοδόμηση των πρώτων οργανώσεων της ΚΝΕ στην παρανομία -και αφού είχε προηγηθεί η διάσπαση της 12ης Ολομέλειας, με την αναθεωρητική ομάδα που σχημάτισε το “ΚΚΕ Εσ.”. Συνελήφθη ξανά το 68′ κι έμεινε 3,5 χρόνια σε διάφορες φυλακές, πριν κάνει τη στρατιωτική του θητεία.

Η Μεταπολίτευση τον βρήκε μέλος του ΚΣ της νόμιμης πλέον ΚΝΕ και γραμματέα της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης, ενώ τα επόμενα χρόνια αναδείχτηκε σε πολλές υπεύθυνες θέσεις ως στέλεχος του ΚΚΕ αλλά και του συνδικαλιστικού κινήματος, στο Συνδικάτο Οικοδόμων και στο ΕΚ Θεσσαλονίκης. Υπήρξε επίσης μέλος του ΔΣ του ΣΦΕΑ, του Συνδέσμου όσων αντιστάθηκαν ενάντια στη χούντα.

Έμεινε πιστός στο Κόμμα, τα ιδανικά και τις αξίες του στα δύσκολα χρόνια της κρίσης του κομμουνιστικού κινήματος διεθνώς, πρωτοστάτης στην ανηφορική πορεία της ανασυγκρότησης του κόμματος και μάχιμος ως το τέλος, ενώ η πορεία των παιδιών του απέδειξε πως η σπορά του έπιασε τόπο (το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει).

Ο σ. Κουτσουράς έφυγε σήμερα πρόωρα από τη ζωή. Κι αυτό το “πρόωρα” δεν έχει να κάνει μόνο με την ηλικία του (70 χρονών), αλλά με την ενεργητικότητα και το ανήσυχο πνεύμα του -κι ας είχαν ασπρίσει καιρό τώρα τα σγουρά μαλλιά του.

Η ΕΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και η ΟΠ της ΚΝΕ σημειώνουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους για το θάνατο του Χάρη (Θεοχάρη) Κουτσουρά.

«Ο σύντροφος Χάρης συνδύαζε τη μαχητική ανυποχώρητη στάση με τα χαρακτηριστικά του εργάτη λαϊκού αγωνιστή. Σε όλες τις κρίσιμες στιγμές για το Κόμμα και το κίνημα ήταν παρών και έδωσε αταλάντευτα τη μάχη ενάντια στον οπορτουνισμό για να κρατηθούν τα κομμουνιστικά επαναστατικά χαρακτηριστικά του Κόμματος».

Πληροφορίες και φωτογραφία από τον 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: