Δημήτρης Κουτσούμπας: Το δικό μας Πρόγραμμα κοστίζει γι’ αυτούς που κατέχουν τον πλούτο

Φυσικά και δεν μπορεί να το κοστολογήσει κανένας οργανισμός του σημερινού συστήματος γιατί, όταν εφαρμοστεί το Πρόγραμμα αυτό, οι κοινωνικές ανάγκες θα έχουν πάψει να λογίζονται ως «κόστος» για την κάλυψη του οποίου θα πρέπει να βρεθούν κάποια «φορολογικά ισοδύναμα», αλλά θα αποτελούν τον ίδιο τον σκοπό για τον οποίο θα κινείται η οικονομία.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εφημερίδα «Μακεδονία» και τον δημοσιογράφο Β. Στολάκη

(…) — Πολλοί ισχυρίζονται ότι οι θέσεις που εκφράζει το ΚΚΕ δεν είναι υλοποιήσιμες, είναι ουτοπικές και πως αρκείστε στον ρόλο ενός κόμματος αντιπολίτευσης. Είναι έτσι;

— Δεν είναι υλοποιήσιμες για όσους είναι ταγμένοι να υπηρετούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Στην πραγματικότητα, το μόνο που λείπει σήμερα για να εφαρμοστούν αυτά που προτείνει το ΚΚΕ, είναι να το αποφασίσει η πλειοψηφία του λαού μας και να βγει στο προσκήνιο, μαζί με το ΚΚΕ, που είναι έτοιμο να υπηρετήσει το Πρόγραμμά του από κυβερνητικές θέσεις, για να τα κάνουμε όλα πράξη μαζί με τον λαό πρωταγωνιστή.

Μέχρι να συμβεί αυτό, εμείς θα προσφέρουμε στον λαό μας τη μόνη 100% γνήσια, μαχητική, λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση και στην προκειμένη περίπτωση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ. Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να παίξει έναν τέτοιο ρόλο και όχι φυσικά κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που έχουν ψηφίσει το 70% και το 50% των νόμων της ΝΔ αντίστοιχα, την τετραετία που πέρασε.

— Το τελευταίο διάστημα μεγάλη συζήτηση γίνεται για την κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων και τις προτάσεις για τη φορολογία. Πόσο κοστίζει το δικό σας πρόγραμμα και συμφωνείτε με την πρόταση να κοστολογηθεί;

— Αυτή η συζήτηση ανάμεσα στα συστημικά κόμματα δέχθηκε ένα μεγάλο «χαστούκι» με τα περιστατικά των τελευταίων ημερών σε Κω, Νέα Μάκρη και Χαλκιδική, όπου τρεις γυναίκες έχασαν τη ζωή τους περιμένοντας ένα ασθενοφόρο να έρθει να τις βοηθήσει. Βλέπετε, η αγορά οχημάτων και η πρόσληψη προσωπικού «κοστίζουν». Αλήθεια, οι ζωές αυτών των γυναικών πόσο κοστολογούνται;

Εμείς δεν κοροϊδεύουμε κανέναν λέγοντας ότι θα έχουμε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Το δικό μας Πρόγραμμα κοστίζει τα πάντα σε αυτούς που δεν προσφέρουν τίποτα και κατέχουν σήμερα όλο τον πλούτο της χώρας και δίνει τα πάντα στους εργαζόμενους που τον παράγουν και ζουν στην αβεβαιότητα.

Φυσικά και δεν μπορεί να το κοστολογήσει κανένας οργανισμός του σημερινού συστήματος γιατί, όταν εφαρμοστεί το Πρόγραμμα αυτό, οι κοινωνικές ανάγκες θα έχουν πάψει να λογίζονται ως «κόστος» για την κάλυψη του οποίου θα πρέπει να βρεθούν κάποια «φορολογικά ισοδύναμα», αλλά θα αποτελούν τον ίδιο τον σκοπό για τον οποίο θα κινείται η οικονομία.

— Τι προτείνετε για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την αύξηση των μισθών;

— Εδώ και τώρα πρέπει να υιοθετηθούν οι προτάσεις του ΚΚΕ για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, των ειδικών φόρων στα καύσιμα, στη θέρμανση, στο ρεύμα, με ταυτόχρονη φορολόγηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, με κατάργηση των υπέρογκων εξοπλισμών για τους επιθετικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ. Να καταργηθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας και να αξιοποιηθούν σχεδιασμένα όλες οι εγχώριες πηγές παραγωγής.

Να υιοθετηθούν, επίσης, οι προτάσεις μας για κατώτατο μισθό τουλάχιστον στα 850 ευρώ, άμεση επαναφορά των τριετιών και αυτόματη αναπροσαρμογή με βάση τον πληθωρισμό, επαναφορά της υποχρεωτικότητας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Ολα αυτά κατατέθηκαν στη Βουλή και απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα, όχι γιατί δεν είναι υλοποιήσιμα αλλά γιατί θίγουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, την οποία όλοι τους είναι ταγμένοι να υπηρετούν. Μόνο με πιο δυνατό ΚΚΕ και δυνατό λαϊκό κίνημα μπορούμε να τα επιβάλουμε.

Το ΚΚΕ πρωτοστατεί στις διεκδικήσεις για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης

— Πρόσφατα βρεθήκατε στη Θεσσαλονίκη για διήμερη επίσκεψη και είχατε την ευκαιρία να ενημερωθείτε για τα προβλήματα της πόλης. Ποια είναι για εσάς τα σημαντικότερα και ποιες οι προτάσεις σας;

— Εχω βρεθεί πολλές φορές το τελευταίο διάστημα, άλλωστε είμαι και υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης και νομίζω ότι έχω μια πολύ καλή εικόνα της κατάστασης και των προβλημάτων. Η Θεσσαλονίκη είναι μια όμορφη πόλη, που όμως βιώνει τις συνέπειες μιας συνολικά βάρβαρης, αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτή έχει ξεχωριστό αποτύπωμα στην πόλη, που εκφράζεται σε διάφορες πτυχές της ζωής των Θεσσαλονικιών. Τέτοιες είναι: Η τεράστια έλλειψη πρασίνου και ποιοτικών χώρων αναψυχής, το μεγάλο συγκοινωνιακό πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στο μετρό και τον απαρχαιωμένο ΟΑΣΘ, η τραγική κατάσταση με το ΕΣΥ και η έλλειψη παιδιατρικού νοσοκομείου στο μεγαλύτερο μητροπολιτικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας, το πρόβλημα της στέγης μέσα στη Θεσσαλονίκη και πολλά άλλα.

Το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις έχει πρωτοστατήσει όλα αυτά τα χρόνια σε κάθε διεκδίκηση για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Εχει διαμορφώσει ένα ευρύ και συνεκτικό πλαίσιο διεκδικήσεων. Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα κατέθεσε την τετραετία που πέρασε πάνω από 600 Ερωτήσεις για ζητήματα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη και συνολικότερα την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτή η δράση είχε, ως έναν βαθμό, τον αντίκτυπό της και στις εκλογές του Μάη, με σημαντικά αυξημένα ποσοστά του ΚΚΕ, με την επανεκλογή δύο βουλευτών του ΚΚΕ, ενός σε κάθε εκλογική περιφέρεια, τους οποίους ο λαός της Θεσσαλονίκης έχει συμφέρον να διατηρήσει και να αυξήσει στις 25 Ιούνη (…)

Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: