Δημ. Κουτσούμπας από την Καλύβα του Στεφανή: Το ΚΚΕ δεν θα σταματήσει να διεκδικεί τις γερμανικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην Καλύβα του Στεφανή, στην περιοχή της Σπερχειάδας, στις 22 Μάη του 1942, οι κομμουνιστές Άρης Βελουχιώτης, Φώτης Μαστροκώστας, Βάσος Ξυνοτρούλιας και οι αδερφοί Νίκος και Βαγγέλης Λέβας, ο καθένας με τον ατομικό του οπλισμό, δίνουν τα χέρια και φτιάχνουν την πρώτη αντάρτικη ομάδα του ΕΛΑΣ…

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παρευρίσκεται στην  εκδήλωση που διοργανώνουν το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Φθιώτιδας και η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ για την επέτειο των 81 χρόνων από το ξεκίνημα του ένοπλου αγώνα ενάντια στους ναζί κατακτητές στην Καλύβα Στεφανή, στην περιοχή της Σπερχειάδας.

Ο Δ. Κουτσούμπας στην δήλωση που έκανε αναφέρθηκε στο ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων – επανορθώσεων, σημειώνοντας:

«Σήμερα, εδώ από τη Σπερχειάδα, από την Καλύβα του Στεφανή όπου ξεκίνησε ο ένοπλος λαικός αγώνας του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ θέλουμε να στείλουμε μήνυμα ότι το ΚΚΕ δεν θα σταματήσει, αλλά θα μπει περισσότερο μπροστά από εδώ και πέρα για την διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων, των αποζημιώσεων, τόσο για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο όσο και για τις τεράστιες καταστροφές που υπέστη η πατρίδα μας, οι υποδομές της, τα εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, αλλά και τη λεηλασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Γι’ αυτό χρειάζεται πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, για να είναι δυνατός ο ίδιος ο λαός».

Στην Καλύβα του Στεφανή, στις 22 Μάη του 1942, οι κομμουνιστές Άρης Βελουχιώτης, Φώτης Μαστροκώστας, Βάσος Ξυνοτρούλιας και οι αδερφοί Νίκος και Βαγγέλης Λέβας, ο καθένας με τον ατομικό του οπλισμό, δίνουν τα χέρια και φτιάχνουν την πρώτη αντάρτικη ομάδα του ΕΛΑΣ. Είχε προηγηθεί η απόφαση του ΚΚΕ, το Νοέμβρη του 1941, να δώσει εντολή στον Άρη Βελουχιώτη να ξεκινήσει διερεύνηση για τη δημιουργία και ανάπτυξη ένοπλου αγώνα στη Ρούμελη. Στις 14 Μάη του 1942 πραγματοποιήθηκε, στο σπίτι του καπνεργάτη κομμουνιστή Μήτσου Μυρεσιώτη, η ιστορικής σημασίας σύσκεψη των 15 εκπροσώπων από όλες τις Κομματικές Οργανώσεις της Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας για την οργάνωση του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: