Τρόμος στη Βιέννη – Στους 5 ως τώρα οι νεκροί, συμπαθών του Ισλαμικού Κράτους ο δράστης που εκτελέστηκε

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των συνεργών, για τον οποίο πολλά έχουν ειπωθεί ως τώρα, αυτή τη στιγμή οι αυστριακές αρχές κάνουν λόγο για “το μέγιστο τέσσερις δράστες”, ενώ οι έρευνες σε σπίτια συνεχίζονται.

Σε καθεστώς τρόμο εξακολουθεί να ζει η αυστριακή πρωτεύουσα λίγες ώρες μετά τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση σε έξι σημεία του ιστορικού της κέντρου. Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 20.00 τοπική ώρα, με πυροβολισμούς κοντά στη Συναγωγή της Ζαϊτενστετενγκάσε, χωρίς να είναι σαφές αν η τοποθεσία είχε σαφή σχέση με τα κίνητρα των δραστών, ενώ επιθέσεις σημειώθηκαν σε πέντε ακόμα σημεία στα πέριξ. Ένας από τους δράστες, βαριά οπλισμένος και ζωσμένος με εκρηκτικά, εξουδετερώθηκε από την αστυνομία, η οποία επίσης άνοιξε με εκρηκτικά το διαμέρισμά του για να πραγματοποιήσει έρευνα. Αν και ως τώρα δεν είναι γνωστές λεπτομέρειες για την ταυτότητα του δράστη, αυτός φέρεται συμπαθών του Ισλαμικού Κράτους. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των συνεργών, για τον οποίο πολλά έχουν ειπωθεί ως τώρα, αυτή τη στιγμή οι αυστριακές αρχές κάνουν λόγο για “το μέγιστο τέσσερις δράστες”, ενώ οι έρευνες σε σπίτια συνεχίζονται. Παράλληλα, σε πάνω από 20.000 ανέρχονται τα βίντεο και οι φωτογραφίες που έχουν ανέβει σε πλατφόρμες της αστυνομίας της Βιέννης, η οποία από την πρώτη στιγμή είχε απευθύνει έκκληση στο κοινό για λόγους διευκόλυνσης των ερευνών να μην ανεβάζει οπτικοακουστικό υλικό στα ΜΚΔ.

Το μακελειό αφήνει σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες τέσσερις νεκρούς πίσω του, εκτός από το δράστη, δυο άνδρες και δύο γυναίκες, ενώ 17 άνθρωποι, ανάμεσά τους κι ένας αστυνομικός σε υπηρεσία τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της πόλης, κάποιοι από αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση.
Η Βιέννη βρίσκεται και σήμερα σε αστυνομικό κλοιό, με φύλαξη υποδομών και δημόσιων χώρων, ενώ στην επιχείρηση συμμετέχει με 75 στρατιώτες και μέλη της αντιτρομοκρατικής του ομάδας, όπως και τεθωρακισμένα οχήματα ο αυστριακός στρατός. Ο υπουργός εσωτερικών από χθες βράδυ έκανε έκκληση σε όσους μπορούν να παραμείνουν σπίτι τους, ωστόσο από το πρωί οι δημόσιες συγκοινωνίες προς το κέντρο λειτουργούν με αυξημένα μέτρα προφύλαξης ξανά. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά για σήμερα, όσοι γονείς ωστόσο δεν έχουν τη δυνατότητα να τα κρατήσουν σπίτι μπορούν να τα αφήσουν εκεί για φύλαξη.
Μιλώντας σε πρωινή συνέντευξη τύπου, ο υπουργός εσωτερικών της Αυστρίας, Καρλ Νέχαμερ, χαρακτήρισε την τρομοκρατική ενέργεια ως επίθεση στις αυστριακές δημοκρατικές αξίες, κάτι που “Δε θα ανεχτούμε σε καμία περίπτωση”, υποσχόμενος παράλληλα “ταχεία διαλεύκανση” της επίθεσης.
Με πληροφορίες από kurier.at
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: