Τον αποκλεισμό της από την προμήθεια εμβολίων κατά του κορονοϊού καταγγέλλει η Βενεζουέλα

Το γεγονός πως τράπεζες και δυτικές κυβερνήσεις έχουν μπλοκάρει τα περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας στις χώρες τους, στερεί πολύτιμους πόρους για την επαρκή και έγκαιρη προμήθεια με τα απαραίτητα εμβόλια.

Τις οικονομικές κυρώσεις που στραγγαλίζουν τη δυνατότητα της Βενεζουέλας να προμηθευτεί τον απαραίτητο αριθμό εμβολίων κατήγγειλε ο πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, σε διάγγελμά του την περασμένη Κυριακή. Το γεγονός πως τράπεζες και δυτικές κυβερνήσεις έχουν μπλοκάρει τα περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας στις χώρες τους, στερεί πολύτιμους πόρους για την επαρκή και έγκαιρη προμήθεια με τα απαραίτητα εμβόλια.

Ο Μαδούρο σημείωσε πως τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου της χώρας έχουν “κλαπεί και παγώσει από τις ΗΠΑ, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ”, υπενθυμίζοντας πως μέσω του ΠΟΥ η κυβέρνησή του έχει απευθύνει επανειλημμένα αιτήματα για πρόσβαση σε αυτά προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση.

“Δεν μπορεί το εμβόλιο να είναι αντικείμενο άγριου μερκαντιλισμού”, σχολίασε ο Μαδούρο, ζητώντας από τον ΟΗΕ να ασχοληθεί με το ζήτημα της διανομής των εμβολίων σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, που παραμένουν αποκλεισμένες εν πολλοίς από τις μεγάλες παραγγελίες για τα εμβόλια.

Την ίδια ώρα, η Βενεζουέλα προσπαθεί να αντιμετωπίσει το νέο κύμα του κορονοϊού, επιβάλλοντας ξανά το σύστημα 7χ7, όπως το έχει ονομάσει, σύμφωνα με το οποίο μια εβδομάδα λοκντάουν εναλλάσσεται με 7 μέρες χαλάρωσης των επιδημιολογικών μέτρων.

Παράλληλα, η χώρα έχει υπογράψει για 10 εκ. δόσεις του ρωσικού εμβολίου Σπούτνικ IV, που ωστόσο πιθανότατα θα φτάσουν μήνες αργότερα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ δεν επαρκούν για τη χώρα των 30 εκ. κατοίκων.

Αυτή τη στιγμή καταγράφονται 4928 ενεργά κρούσματα στη Βενεζουέλα, με το πρόβλημα να επικεντρώνεται κυρίως σε 8 επαρχίες, ανάμεσά τους και η περιοχή του Καράκας.

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: