To “τείχος των μαμάδων” υπερασπίζεται διαδηλωτές στο Πόρτλαντ – Βία και δακρυγόνα από την αστυνομία (VIDEO)

Πρόκειται για γυναίκες μέσης, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας, με κίτρινα μπλουζάκια, μάσκες λόγω πανδημίας και κράνη σε κάποιες περιπτώσεις, που ενώνουν τα χέρια τους σχηματίζοντας αλυσίδες ενάντια στις δυνάμεις καταστολής.

Mια ασυνήθιστη ομάδα διαδηλωτών έχει τραβήξει τα βλέμματα στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, που αποτελεί αυτή την περίοδο επίκεντρο των διαμαρτυριών που συνταράσσουν τις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στα τέλη Μαΐου. Πρόκειται για γυναίκες μέσης, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας, με κίτρινα μπλουζάκια, μάσκες λόγω πανδημίας και κράνη σε κάποιες περιπτώσεις, που ενώνουν τα χέρια τους σχηματίζοντας αλυσίδες ενάντια στις δυνάμεις καταστολής. Οι αλυσίδες αυτές απέκτησαν γρήγορα το παρατσούκλι “τείχος των μαμάδων”, ενώ οι συμμετέχουσες αυτοαποκαλούνται “momtifa” σε ένα προφανές λογοπαίγνιο μεταξύ του “μαμά” και του “αντίφα”.

Ο σχηματισμός αυτών των ομάδων ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, ως απάντηση στην αυξανόμενη αστυνομική βία κατά διαδηλωτών στο Πόρτλαντ, ιδιαίτερα από πλευράς των ομοσπονδιακών αξιωματικών από διάφορες υπηρεσίες, ακόμα και τη υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας των ΗΠΑ (Homeland Security). Οι ομοσπονδιακοί αξιωματικοί έχουν καταφτάσει μαζικά στην πόλη κατόπιν εντολής Τραμπ, θεωρητικά για να “προστατεύσουν” κυβερνητικά κτίρια, στην πραγματικότητα ασκώντας αυξημένη βία, αλλά και κυκλοφορώντας με αμάξια χωρίς πινακίδες στην πόλη, κυριολεκτικά απαγάγοντας διαδηλωτές από το δρόμο. Ενώ στην τοπική αστυνομία έχει απαγορευτεί η χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών, οι λεγόμενοι “Feds” δεν έχουν κανένα περιορισμό στα μέσα καταστολής των διαδηλώσεων που χρησιμοποιούν.

Αυτό ισχύει ακόμα και εναντίον μαμάδων και γιαγιάδων, που έχουν γίνει, παρά τις απόλυτα ειρηνικές τους διαθέσεις, αποδέκτες αστυνομικής βίας, με γκλομπ και τόνων χημικών. Οι γυναίκες ωστόσο δεν το βάζουν κάτω, με συνθήματα όπως “Η γιαγιά λέει, σας παρακαλώ Feds, φύγετε από το Πόρτλαντ” και “Φύγετε Feds, το λέει η μαμά”.

‘Όταν είσαι μαμά έχεις αυτή την εγγενή παρόρμηση να προστατεύσεις τα παιδιά, κι όχι μόνο τα δικά σου παιδιά, όλα τα παιδιά”, λέει μια από τις διοργανώτριες του “Τείχους των μαμάδων”, η Τζένι Βίνσον, και προσθέτει, αναφερόμενη στα τελευταία λόγια του Τζορτ Φλόιντ που ζητούσε τη μαμά του: “Το να βλέπεις ένα μεγάλο άντρα να αναζητά και να φωνάζει τη μάνα του – Νομίζω αυτό ήταν μια στιγμή μεταμόρφωση για πολλές από μας. Είναι σαν να λέμε: Τι άλλη επιλογή έχουμε από το να το κάνουμε αυτό;”.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: