To στρατό κατά των τοπικών λοκντάουν ετοιμάζεται να κατεβάσει ο Μπολσονάρου – “Δειλία” τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας

Δε χάνει την ευκαιρία να επικαλεστεί τα τανκς ο διαβόητος νοσταλγός της βραζιλιάνικης χούντας, αυτή τη φορά με στόχο κυβερνήτες και δημάρχους που προσπαθούν να εφαρμόσουν τοπικά μέτρα κατά της διάδοσης του COVID-19.

Με τα τανκς επιχειρεί να επιβάλει την αντίληψη του για ανοσία της αγέλης ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Μπολσονάρου, μπροστά στην άρνηση πολλών κυβερνητών και δημάρχων να τον υπακούσουν, επιβάλλοντας αντίθετα περιορισμούς κινητικότητας και απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές ελέγχου τους.

Την ώρα που η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής εξακολουθεί να ζει τις φονικές συνέπειες του ανεξέλεγκτου επιδημικού κύματος, προκαλούμενο κυρίως από τη λεγόμενη “βραζιλιάνικη παραλλαγή”, με τεράστια θνησιμότητα λόγω και του σχεδόν ανύπαρκτου συστήματος υγείας, ο Μπολσονάρου χαρακτήρισε τα μέτρα κατά της διάδοσης του ιού “ένδειξη δειλίας”.

Μιλώντας το Σάββατο ανακοίνωσε πως είναι διατεθειμένος να βγάλει το στρατό στους δρόμους των πόλεων όπου κυβερνήτες και δήμαρχοι επιβάλλουν τοπικά μέτρα περιορισμού.

“Αν βγάλω το διάταγμα, θα εφαρμοστεί. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας μπορούν να βγουν στο δρόμο για να επιβάλουν το πέμπτο άρθρο του συντάγματος για την ελευθερία μετακίνησης στην εθνική επικράτεια σε περιόδους ειρήνης”, δήλωσε ο Μπολσονάρου. Πρόσθεσε πως τα μέτρα περιορισμού της κινητικότητα και των οικονομικών δραστηριοτήτων είναι “δειλά και παράλογα”, που γεννούν το χάος και την πείνα.

Ήδη ο ΠΟΥ έχει χαρακτηρίσει την κακοδιαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση της Βραζιλίας ως κίνδυνο όχι μόνο για τη χώρα, αλλά συνολικά για τη Λατινική Αμερική, όπου η βραζιλιάνικη μετάλλαξη επίσης έχει κάνει αισθητή την παρουσία της.

Ο μέσος όρος νεκρών ημερησίως διαμορφώνεται σε 3000, ενώ συνολικά η χώρα ως χθες κατέγραφε πάνω από 14 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα, αλλά και 386623 θανάτους από COVID-19, την ώρα που η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού προχωρά με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς.

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: