Το δημόσιο σύστημα υγείας της Κούβας, η διεθνιστική του διάσταση και η αντιμετώπιση του Covid-19 (BINTEO)

Η Κούβα ξέρει να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες, όσο μεγάλες και αν είναι. Επιβεβαιώνεται η ανωτερότητα του Σοσιαλισμού, που παρόλες τις προσπάθειες του καπιταλισμού δεν μπορεί να την σκεπάσει. Ο λαός της Κούβας είναι παράδειγμα για όλους μας

Εκδήλωση για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας της Κούβας, την διεθνιστική του διάσταση και την αντιμετώπισή του πραγματοποίησε το απόγευμα στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης.

Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, Βούλα Καραμπίδου.

Στη συνέχεια ομιλίες έγιναν από τον Πρέσβη της Κούβας, Αραμίς Φουέντε Ερντάντες, και τον Γιώργο Μητσιάκο, Αναπληρωτή Καθηγητή Παιδιατρικής- Νεογνολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.

Στο χώρο λειτουργούσε επίσης έκθεση με τα επιτεύγματα της Κούβας στον τομέα της διεθνιστικής αλληλεγγύης και της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Την εκδήλωση παρακολούθησε με ενδιαφέρον πλήθος κόσμου, ανάμεσά του γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ενώ παρευρέθηκαν επίσης ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ, ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ και Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.

Κατά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ο Πρέσβης της Κούβας απένειμε τιμητικό βραβείο του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP) στον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, ως ένδειξή αναγνώρισης της δράσης του στην ενίσχυση των δεσμών Φιλίας και Αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών, και στην διάδοση της αλήθειας για την Κουβανική Επανάσταση.

Όπως τόνισε στο άνοιγμα της εκδήλωσης η Βούλα Καραμπίδου, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, από την ίδρυσή του, στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό του κουβανικού λαού, στηρίζει με κάθε τρόπο τον αγώνα του και εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξή του στην πάλη του, για να μπορέσει να συνεχίσει στο δρόμο που ο ίδιος επέλεξε, το σοσιαλισμό. «Η σημερινή εκδήλωση του Συνδέσμου μας», σημείωσε, «έρχεται να φωτίσει κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν την υγεία του λαού, μέσα από το παράδειγμα των επιτευγμάτων της Κουβανικής Επανάστασης».

Από το βήμα της εκδήλωσης, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας, Αραμίς Φουέντε Ερντάντες, ευχαρίστησε για την πρόσκληση, και αρχικά παρουσίασε την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Κούβα μετά τον θρίαμβο της Επανάστασης, το 1959, όταν περίπου οι μισοί γιατροί που βρίσκονταν στο νησί έφυγαν κυρίως προς τις ΗΠΑ. «Η επαναστατική κυβέρνηση κατέβαλε κολοσσιαίες προσπάθειες ώστε να διατηρήσει την ιατρική περίθαλψη προς τον πληθυσμό και να αναζητήσει τρόπους επίλυσης του προβλήματος όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Η Κούβα έγινε αποδέκτης της αλληλεγγύης και της βοήθειας πολυάριθμων γιατρών, λατινοαμερικάνων αλλά κι από άλλες περιοχές του κόσμου, με σκοπό την ταχεία εκπαίδευση ιατρικού προσωπικού.

Παρόλα αυτά, εκείνες οι δύσκολες συνθήκες και οι σφοδροί περιορισμοί δεν εμπόδισαν την εκδήλωση της αλληλεγγύης και του διεθνιστικού πνεύματος που ανέκαθεν χαρακτήριζαν την Επανάσταση και τον Κουβανικό λαό κι έκτοτε ξεκίνησε η συνεισφορά και η συνεργασία της Κούβας με διάφορους λαούς του κόσμου στον τομέα της Υγείας. Η παροχή υπηρεσιών υγείας και η συνεχής φροντίδα για ανύψωση της ποιότητας τους, όπως αυτές θεμελιώνονται στην ισχύουσα νομοθεσία για την Υγεία της χώρας, στηρίχτηκαν, μεταξύ άλλων, στην κατασκευή δεκάδων νοσοκομείων στις πόλεις και στην ύπαιθρο, εκατοντάδων κέντρων υγείας, ιατρικών σχολών, καθώς και κέντρων επιστημονικής έρευνας εξοπλισμένων με τα πιο σύγχρονα μέσα, στην ανάπτυξη της ιατρο-φαρμακευτικής βιομηχανίας, στην επιλογή κι εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού, στον κοινωνικό χαρακτήρα της άσκησης του ιατρικού λειτουργήματος, σύμφωνα πάντα με τις αξίες του σοσιαλισμού και του ιατρικού ήθους».

Ο ίδιος τόνισε πως «ως αντίληψη, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η προληπτική ιατρική. Η πρωτοβάθμια φροντίδα θεωρείται η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται το Κουβανικό Σύστημα Υγείας και σύμφωνα με το υπουργείο υγείας, πολλοί από τους δείκτες τους οποίους σήμερα μπορούμε να δείξουμε, οφείλονται στα χρόνια δουλειάς από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στην οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο ο οικογενειακός γιατρός κι η οικογενειακή νοσοκόμα».

Αφού μίλησε για την τρέχουσα κατάσταση του Κουβανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, που διαθέτει πλέον πάνω από 100.000 ενεργούς γιατρούς, πράγμα το οποίο δίνει μια αναλογία 9 γιατρών για κάθε 1000 κατοίκους, σημείωσε πως «οι πολλαπλοί οικονομικοί περιορισμοί που πλήττουν τον τομέα της υγείας στην Κούβα – οι οποίοι αποτελούν προϊόν της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία του COVID-19 αλλά κυρίως λόγω της σκλήρυνσης σε πρωτόγνωρα επίπεδα του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι κυβερνήσεις των Η.Π.Α. – και για πολλούς λόγους αποκρύπτονται ή αγνοούνται κι εκφράζονται στο τρέχων έλλειμμα φαρμάκων, ιατρικών προμηθειών κι άλλων πόρων, δεν εμπόδισαν σε καμία στιγμή την επιστημονική ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Επίσης, σημείωσε πως «στην σφαίρα της υγείας διαπιστώνονται απτά τα σημαντικά αποτελέσματα κι οι κατακτήσεις του λαού μας. Ως παραδείγματα, μπορούμε να αναφέρουμε της αύξηση του προσδόκιμου ζωής που αγγίζει τα 79 έτη, το επίπεδο ανοσίας που φτάνει το 98%, την εξάλειψη 14 μεταδοτικών ασθενειών – εκ των οποίων 11 μέσω εμβολίων, 8 από τα οποία αποτελούν εθνικό προϊόν. Η παιδική θνησιμότητα για ηλικίες κάτω των 10 ετών είναι χαμηλότερη των 5 για κάθε 1000 παιδιά που γεννιούνται ζωντανά».

Μιλώντας για το πως η Κούβα αντιμετώπισε την πανδημία του COVID-19, σημείωσε πως «στην Κούβα, η εφαρμογή του του Εθνικού Σχεδίου για την πρόληψη και τον έλεγχο του νέου κορονοϊού, από κοινού με τα υγειονομικά μας πρωτόκολλα και τη συσσωρευμένη εμπειρία, επέτρεψαν την ανάρρωση άνω του 94% όσων ασθένησαν, γεγονός το οποίο μας τοποθετεί μεταξύ εκείνων των χωρών με τους υψηλότερους δείκτες σε αυτόν τον τομέα».

Πρόσθεσε πως η Κούβα έχει αναπτύξει 5 υποψήφια εμβόλια με τα οποία κατέστη δυνατή η ανοσία για την τεράστια πλειονότητα του πληθυσμού από το δεύτερο έτος της ηλικίας κι άνω, συμπεριλαμβανομένης και μίας ενισχυτικής δόσης σε ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό των πολιτών.

Στην ομιλία του, ο Γιώργος Μητσιάκος στάθηκε μεταξύ άλλων στη διεθνιστική διάσταση των επιτευγμάτων του Κουβανικού Συστήματος Υγείας. «Η Κούβα από τον θρίαμβο της επανάστασης», είπε, «διακρίθηκε για το πνεύμα της αλληλεγγύης και του διεθνισμού και έκτοτε οι επαγγελματίες της υγείας τη παραμένουν ένας πυλώνας διεθνούς αλληλεγγύης, διακρινόμενοι για τον αλτρουισμό τους και τον ηρωισμό τους, που ανατρέπουν και αποδομούν όλες τις συκοφαντίες των εκστρατειών που γίνονται για την υποβάθμιση του έργου τους.

Η Κούβα ήταν και θα είναι παρούσα σε κάθε δύσκολη κατάσταση, όχι μόνο σε εκείνα τα έθνη με τις πιο δυσμενείς οικονομικές συνθήκες άλλα σε κάθε γωνιά του κόσμου, σε κάθε ήπειρο, είτε Αμερική, είτε Ευρώπη, είτε Ασία, είτε Αφρική».

Ο ίδιος ανέφερε πως η διεθνής αλληλεγγύη της Κούβας ξεκίνησε ήδη από το 1960 με την πρώτη μπριγάδα που στάλθηκε στη Χιλή για την βοήθεια προς το λαό της εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού. Έκτοτε δεκάδες είναι οι αποστολές – μπριγάδες της Κούβας προς τις χώρες που πλήγηκαν από σεισμό, (Χιλή 1960, Περού 1970, Χιλή 1971, Νικαράγουα 1972, Μεξικό 1985, Ελ Σαλβαδόρ 1986, Εκουαδόρ 1987, Κολομβία 1999, Ελ Σαλβαδόρ 2001).

Σημαντικό βήμα υπήρξε η ίδρυση το 2005 της διεθνούς οργάνωσης γιατρών «που θα είναι ικανή να καταπολεμήσει το θάνατο», του Διεθνούς Τάγματος Ειδικευμένων Ιατρών σε καταστάσεις Καταστροφών και Σοβαρών Επιδημιών, η μπριγάδα «Henry Reeve». «Η τεράστια προσφορά της Κούβας αποτυπώνεται ακόμα και στα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου έχει καταγράφει πως η Κούβα από το 1960 έχει στείλει περισσότερους από 400.000 επαγγελματίες υγείας σε 164 χώρες και είναι πάντα παρούσα στις σοβαρότερες κρίσεις υγείας» σημείωσε ο Γιώργος Μητσιάκος, και τόνισε πως «Αποδεικνύεται περίτρανα πως πράγματι, η Κούβα, η απομονωμένη από όλη τη Δύση, στέλνει ιατρικό προσωπικό και όχι στρατό, σπέρνει ζωή και όχι θάνατο που σκορπούν οι βόμβες των ιμπεριαλιστών σε όλο τον πλανήτη!!».

Μιλώντας για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη Κούβα, ο Γιώργος Μητσιάκος ανέφερε:

«Η καταγραφή αυτών των αποτελεσμάτων (περιορισμένο αριθμό θανάτων – πάντοτε συγκριτικά) αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία διότι συμβαίνει εν μέσω απαράδεκτων αποκλεισμών και δεκαετιών εμπάργκο, εν μέσω πανδημίας που αποδιοργάνωσε όλα τα συστήματα υγείας του κόσμου και ελλείψεων ακόμη και σε βασικά αγαθά, και η Κούβα έχει καταφέρει όχι μόνο να υπερασπιστεί την υγεία του λαού της, αλλά και να δώσει στήριξη σε συστήματα Υγείας καπιταλιστικών χωρών που κατέρρεαν.

Που όμως αποδίδεται αυτό το αποτέλεσμα; Απέναντι στην πανδημία της COVID-19, η Κούβα ενεργοποίησε το δωρεάν σύστημα Υγείας σε όλα τα επίπεδα και κινητοποίησε το εθνικό επιστημονικό δυναμικό της και τη βιοφαρμακευτική βιομηχανία της, διαθέτοντας τη στήριξη του λαού.

Η Κούβα από τον Ιανουάριο του 2020, πριν ακόμα ο ΠΟΥ κηρύξει την λοίμωξη SARS-Cov 2 ως πανδημία, προβλέποντας τις εξελίξεις προετοιμάζει το σύστημα υγείας για την αντιμετώπιση της νόσου, και δημιουργεί την Εθνική Ομάδα Εργασίας για την Καταπολέμηση του COVID-19 κινητοποιώντας την απαραίτητη επιστημονική, επαγγελματική και τεχνολογική υποδομή της χώρα

Ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας που συνέβαλε στην αντιμετώπιση της πανδημίας αποτέλεσε η ταχύτατη ανάπτυξη των εμβολίων και των φαρμάκων από την κουβανική φαρμακευτική βιομηχανία. Η ανάπτυξη των εμβολίων έναντι της Covid 19 στηρίχτηκε στην μακροχρόνια προσπάθεια της κουβανικής κυβέρνησης να δημιουργήσει και να αναπτύξει τον τομέα βιοτεχνολογίας, προσπάθεια η οποία ξεκίνησε το 1981.

Σ’αυτό το λαό οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει έναν απάνθρωπο οικονομικό και όχι μόνο αποκλεισμό και οι δυσκολίες και τα εμπόδια που απορρέουν από αυτόν, ειδικά στον τομέα υγείας, φανερώνουν την υποκρισία αυτών που μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα, τη στιγμή που ωθούν ένα έθνος στην πείνα και την ασθένεια. Σε αυτήν τη χρονική συγκυρία, γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό και αναγκαίο το αίτημα για τον τερματισμό του απαράδεκτου εθνοκτόνου και γενοκτόνου οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει στην Κούβα εδώ και 60 χρόνια.

Παρ όλα αυτά η Κούβα ξέρει να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες, όσο μεγάλες και αν είναι. Ο κουβανικός λαός συνεχίζει τον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια που συνδέθηκε άρρηκτα με την προσπάθεια δημιουργίας μιας δίκαιης σοσιαλιστικής κοινωνίας. Χρέος μας, χρέος κάθε ανθρώπου με συνείδηση είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε, όπως μπορεί ο καθένας, τον αγώνα αυτόν που είναι και δικός μας».

Εκφράζουμε τη διεθνική μας αλληλεγγύη στο λαό της Κούβας σημείωσε χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης σημειώνοντας ότι «επιβεβαιώθηκε από τα όσα ακούσαμε η ανωτερότητα του Σοσιαλισμού, που παρόλες τις προσπάθειες του καπιταλισμού δεν μπορεί να την σκεπάσει. Επιβεβαιώνει επίσης το καθήκον μας ως κομμουνιστές ότι δεν θα κάνουμε οικονομία σε όσες θυσίες και να χρειαστούν για να γκρεμοτσακιστεί το σάπιο σύστημα που δεν έχει τίποτα άλλο να δώσει στον άνθρωπο εκτός από φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά»

Στην αρνητική και σε διαμετρικά αντίθετη εμπειρία που έζησαν οι υγειονομικοί στα Ελληνικά Νοσοκομεία στην διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού στάθηκε στην παρέμβαση της η Ελένη Μπακιρλή, υγειονομικός μέλος του ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ και της ΑΔΕΔΥ.

Αναφέρθηκε στην ζοφερή κατάσταση που έζησε η Θεσσαλονίκη και συνολικά η Βόρεια Ελλάδα όπου τα δημόσια νοσοκομεία μετατράπηκαν σε νοσοκομεία μιας νόσου , ασθενείς άλλων νόσων αποκλείστηκαν, με εξαντλημένο προσωπικό. Και όσα μέτρα πάρθηκαν προστασίας των ίδιων και του λαού της περιοχής πάρθηκαν κάτω από την πίεση αγωνιστικών κινητοποιήσεων του υγειονομικού κινήματος, συνδικάτων και μαζικών φορέων . Σταθήκαμε, είπε, με κάθε τρόπο δίπλα στους ασθενείς μας έχοντας απέναντι μας ένα εχθρικό κράτος που δεν βάζει σε προτεραιότητα τον άνθρωπο και υγεία του αλλά κινείται με βάση την «ατομική ευθύνη» και όχι την «κοινωνική ευθύνη». Ο λαός της Κούβας είναι παράδειγμα για όλους μας».

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: