Την αποπομπή ακροδεξιού καθηγητή ζητά η Ένωση Φοιτητών στο πανεπιστήμιο της Βιέννης

Η πρυτανεία ένιψε τας χείρας της και υποστήριξε πως, ναι μεν παρακολουθεί στενά τον Χέμπελτς, αλλά πως εκείνος δεν υπερβαίνει τα όρια που θα επέτρεπαν την απόλυσή του

Εδώ και βδομάδες διαμαρτύρονται φοιτητές ενάντια στις διαλέξεις του Λόταρ Χέμπελτς, καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ένωση Φοιτητών εκφράζει τη δυσαρέσκειά της ενάντια στον ακροδεξιό καθηγητή, που διδάσκει στην ίδια θέση τα τελευταία 25 χρόνια. τους τελευταίους μήνες ωστόσο, ενθαρρυμένος από την ανοχή των ακαδημαϊκών αρχών, ο Χέμπελτς προχωράει πλέον σε ανοιχτή φιλοναζιστική προπαγάνδα. Αποκορύφωμα ήταν μια πρόσφατη διάλεξή του με τον εύγλωττο τίτλο “Η απογερμανοποίηση (sic) της Αυστρίας και της Γερμανίας μετά το 1945”, εννοώντας δηλαδή την περίοδο μετά την ήττα των ναζί και την επανασυγκρότηση της Αυστρίας ως ανεξάρτητο κράτος. Διοργανωτές της διάλεξης ήταν η δεξιών προσανατολισμών “Ελεύθερη Ένωση Ακαδημαϊκών Στάιερμαρκ” και το Ινστιτούτο κρατικής πολιτικής. 

Αλλά και στη διάρκεια των τακτικών του μαθημάτων, ο Χέμπελτς με δυσκολία κρύβει τη συμπάθειά του για το ναζιστικό παρελθόν. Σε αυτά, όπως αναφέρουν φοιτητές, δε δίστασε να παρομοιάσει τα Βάφεν Ες-Ες με τη σοσιαλδημοκρατική οργάνωση “Kinderfreunden” που ιδρύθηκε το 1908 στην Αυστρία και ασχολούνταν με ζητήματα της ζωής των παιδιών και οικογενειών. Σε άλλες περιπτώσεις έχει επικρίνει τον αυστριακό νόμο που απαγορεύει την εθνικοσοσιαλιστική πολιτική δράση, ενώ έχει αναφερθεί με θετικό τρόπο σε τσιτάτα του αρχιναζί Γκαίρινγκ. Επιπλέον, παλιότερα συμμετείχε με άρθρο του σε τιμητικό τόμο για τον David Irving, έναν από τους διασημότερους αναθεωρητές της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αρνητή του Ολοκαυτώματος. Συμμετέχει επίσης τακτικά με αρθρογραφία στο φίλα προσκείμενο προς το  ακροδεξιό κόμμα FPÖ (πρώην κυβερνητικό εταίρο που αποπέμφθηκε μετά το διαβόητο σκάνδαλο που ενέπλεξε τον τότε αντικαγκελάριο και ηγέτη του κόμματος Χάιντς – Κρίστιαν Στράχε) περιοδικό Aula όπως και στο ακροδεξιό εβδομαδιαίο έντυπο Νέα Ελευθερία. Στη διάρκεια της επίμαχης διάλεξης εμφανίστηκαν επίσης 40 ως 50 ακροδεξιοί “σωματοφύλακες”, προκειμένου να τον “προστατέψουν” από διαμαρτυρόμενους φοιτητές, ανταποκρινόμενοι σε διαδικτυακό κάλεσμα του γνωστού ακροδεξιού Μάρτιν Ζέλντερ. Η Ένωση Φοιτητών απευθύνθηκε στις αρχές του πανεπιστημίου, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο της παρουσίας των ακροδεξιών. Αυτές με τη σειρά τους εμφανίστηκαν καθησυχαστικές, λέγοντας πως η αστυνομία είναι ενήμερη. Τη μέρα της διάλεξης υπήρχαν σεκιούριτι σε όλες τις εισόδους του πανεπιστημίου και των αιθουσών, όπως επίσης αστυνομικοί με πολιτικά και άτομα από την υπηρεσία προστασίας του Συντάγματος. Σύμφωνα με τους φοιτητές όμως, έδιναν την αίσθηση ότι βρίσκονται εκεί μάλλον για να προστατέψουν το Χέμπελτς και τους ακροδεξιούς φίλους του από αντιφασίστες φοιτητές στην αίθουσα. 

Πριν από μια εβδομάδα, υπήρξε συνάντηση της πρυτανείας με την Ένωση Φοιτητών του Πανεπιστημίου της Βιέννης, που ζητά την απομάκρυνση του Χέμπελτς από τα διδακτικά του καθήκοντα. Ωστόσο η πρυτανεία ένιψε τας χείρας της και υποστήριξε πως, ναι μεν παρακολουθεί στενά τον Χέμπελτς, αλλά πως εκείνος δεν υπερβαίνει τα όρια που θα επέτρεπαν την απόλυσή του. Κινείται στα όρια της νομιμότητας, αλλά στο βαθμό που δεν παραβιάζει την αυστριακή νομοθεσία είναι αδύνατον να κάνουν κάτι εναντίον του.

Οι φοιτητές, χωρίς να υπαναχωρούν από το αίτημα της απόλυσης του φιλοναζί καθηγητή, ζητούν τουλάχιστον να απαγορευθεί στο Χέμπελτς η ενασχόληση με τη σύγχρονη ιστορία, δεδομένου μάλιστα ότι το θέμα της διατριβής του δεν έχει καμία σχέση με αυτή, αφού αφορά τον τριακονταετή πόλεμο (1618-1648), θέμα σαφώς λιγότερο φορτισμένο πολιτικά.

Η Ένωση Φοιτητών εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα της και δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει κάθε αντιφασιστική διαμαρτυρία ενάντια στη διαστρέβλωση της ιστορίας και την ωραιοποίηση του ναζισμού και της ακροδεξιάς που επιχειρεί από καθέδρας ο Χέμπελτς, υπό την ευμενή ουδετερότητα των πανεπιστημιακών αρχών.

 Με πληροφορίες από jungewelt.de

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: