Τελικά τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Βενεζουέλα;

Δεν υπάρχει πραξικόπημα. Δεν υπάρχει ξένη επέμβαση. Υπάρχει μόνο «πόλωση». Που λύνεται με τον «πολιτικό διάλογο». Γι’ αυτό κανένας ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ μέχρι τώρα δεν έχει πει τις λέξεις “Νόμιμη κυβέρνηση”, “πραξικόπημα”, “ΗΠΑ”, “Πετρέλαιο”, μιλώντας για τη Βενεζουέλα. Γιατί είναι λέξεις «τοξικές» που τορπιλίζουν το «διάλογο», επειδή δεν αρέσουν στο Γκουαϊδό, στον Τραμπ και στην ΕΕ.

Υποτίθεται εδώ και χρόνια ότι “ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται ιδεολογικά και συναισθηματικά με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Μαδούρο και τον μέντορά του Ούγκο Τσάβες”. Κι υποτίθεται ότι αυτό ψιλοϊσχύει και σήμερα. Όταν π.χ. πήγε ο Σκουρλέτης στην πρεσβεία της Βενεζουέλας προ ημερών δήλωσε ότι:

“Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αμέριστη στήριξη και την αλληλεγγύη του στον νόμιμο Πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ύστερα από τη χθεσινή ενέργεια του ηγέτη της αντιπολίτευσης και προέδρου της Εθνικής Συνέλευσης της χώρας Χουάν Γκουάιδο, να ανακηρύξει τον εαυτό του προσωρινό Πρόεδρο της χώρας, αμφισβητώντας με αυτό τον τρόπο, η αντιπολίτευση, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του περασμένου Μαΐου”.

Ας δεχτούμε ότι αυτό είναι αλληλεγγύη στη νόμιμη κυβέρνηση, παρόλο που ούτε αυτές τις δυο λέξεις είπε, ούτε τη λέξη πραξικόπημα.

Μετά όμως, βγήκε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι κι ανακοίνωσε, εξ ονόματος των 28, ότι:

«Η ΕΕ απευθύνει έκκληση για την επείγουσα διεξαγωγή ελεύθερων, διάφανων και αξιόπιστων προεδρικών εκλογών σύμφωνα με τα διεθνώς δημοκρατικά πρότυπα και τη συνταγματική τάξη της Βενεζουέλας.

Ελλείψει ανακοίνωσης τις επόμενες μέρες για την οργάνωση νέων εκλογών με τις απαραίτητες εγγυήσεις, η ΕΕ θα προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης της ηγεσίας της χώρας σύμφωνα με το άρθρο 233 του Συντάγματος της Βενεζουέλας».

Όλα τα ΜΜΕ το ονόμασαν “τελεσίγραφο της ΕΕ στο Μαδούρο”.

Σύμφωνα με κάποιες “πληροφορίες”, η κυβέρνηση της Ελλάδας, “απέτρεψε την άμεση αναγνώριση του Γουαϊδό, σ’ αυτήν την ανακοίνωση”. Αλλά όμως προσυπέγραψε το τελεσίγραφο. Δηλαδή δεν αναγνωρίζει ούτε την εγκυρότητα των προεδρικών εκλογών του 2017, ούτε τον πρόεδρο Μαδούρο, ούτε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Αλλά αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό.

Αυτό ακριβώς λέει η Μογκερίνι. Κι αυτό λέει ότι κατάλαβε κι ο Γκουαϊδό, που δηλώνει ικανοποιημένος από το τελεσίγραφο της ΕΕ.

Κι αν ακόμα κάποιος δεν πείθεται, στις 29/1 ήρθε στην Ελλάδα ο επίτροπος απασχόλησης της ΕΕ, Γίρκι Κατάινεν, ο οποίος μίλησε  στη Βουλή κι είπε:

“Η κυρία Μογκερίνι, πριν λίγες ημέρες, είπε πως οι τελευταίες εκλογές δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε αξιόπιστες και δε νομιμοποιούνται δημοκρατικά. Η ΕΕ στηρίζει τη σημερινή Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας που εκπροσωπεί τη χώρα δημοκρατικά. Πρέπει σύντομα να γίνουν αξιόπιστες και δημοκρατικές εκλογές”.

Η κυβέρνηση δεν τόλμησε μέσα στη βουλή να πει ούτε… κιχ. Ότι π.χ. “δεν μας εκφράζει απόλυτα”. Ή ότι “έχουμε επιφυλάξεις”. Ούτε ο πρόεδρος της Βουλής. Μάλλον γιατί “επέλεξε να μη σπάσει την ομοφωνία των κρατών-μελών”. Ούτε γάτα ούτε ζημιά με την ΕΕ και την Αμερικάνικη εντολή.

Αλλά πάντα υπάρχει και το εσωτερικό μέτωπο… είπαμε: “ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται ιδεολογικά και συναισθηματικά με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Μαδούρο και τον μέντορά του Ούγκο Τσάβες”.

Οπότε, αρχίζει η επιχείρηση “ουγκαγκαμπούγκιγκι” (Χάρη Κλυνν).

Ο υπουργός Εξωτερικών Κατρούγκαλος στις 30/1, έκανε μια δήλωση στην οποία λέει ότι:

«Η Ελλάδα είναι αλληλέγγυα προς στο λαό της Βενεζουέλας, στηρίζει τη δημοκρατία και επιδιώκει την αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης σε μια πολύ πολωμένη κοινωνία, σ’ ένα πολύ πολωμένο πολιτικό σύστημα. Και πιστεύουμε πάγια ότι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορούν να ξεπεραστούν αυτές οι διαφορές είναι ο πολιτικός διάλογος”.

Δεν υπάρχει πραξικόπημα. Δεν υπάρχει ξένη επέμβαση. Υπάρχει μόνο «πόλωση». Που λύνεται με τον «πολιτικό διάλογο». Γι’ αυτό κιόλας κανένας ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ μέχρι τώρα δεν έχει πει τις λέξεις “Νόμιμη κυβέρνηση”, “πραξικόπημα”, “ΗΠΑ”, “Πετρέλαιο”, μιλώντας για τη Βενεζουέλα. Γιατί είναι λέξεις «τοξικές» που τορπιλίζουν το «διάλογο», επειδή δεν αρέσουν στο Γκουαϊδό, στον Τραμπ και στην ΕΕ.

“Η Ελλάδα προωθεί την ιδέα μιας ομάδας κρατών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που για ιστορικούς λόγους έχουν ιδιαίτερη επιρροή στην περιοχή, να αναλάβουν αυτόν τον μεσολαβητικό ρόλο”… είπε.

Δηλαδή “μακριά από τον δικό μας… κι όπου θέλει ας μπει”… Ως άλλος Πόντιος Πιλάτος. Ή αλλιώς “όποιος έχει οικονομικά συμφέροντα ας κόψει το δικό του”.

Θεωρούμε βασικό θέμα, πρώτον η ΕΕ να έχει ενιαία θέση“… Αλίμονο. Ας καεί ο κόσμος, αρκεί η ΕΕ να έχει ενιαία θέση. Το κύριο είναι αυτό. Που καθιστά το πραξικόπημα, την ξένη επέμβαση και την απειλή πολεμικής ανάφλεξης, ασήμαντα.

Και άλλα τέτοια λόγια ν’ αγαπιόμαστε.

Τώρα όμως έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Σήμερα κι αύριο γίνεται η άτυπη σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Περιμένετε να δείτε τι θα τους βάλουν να υπογράψουν. Περιμένετε να δείτε σε τι θα σας βάλουν να πανηγυρίζετε σαν επιτυχία … αγαπητέ μου κ. Συριζόπουλε. Περιμένετε να δείτε πόσο άχυρο θα ξοδευτεί πάλι.

Μάνος Δούκας

Υ.Γ. Πάντως αν ήμουν στη θέση του Κατρούγκαλου δε θα πήγαινα. Θα έλεγα ότι έχασα το αεροπλάνο. Ή ότι έχω … δέκατα (όπως έλεγε ο Σημίτης τη βραδιά των Ιμίων.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: