Στους 2800 οι τραυματίες στη Χιλή – Δεν υποχωρούν οι διαδηλωτές

Μόλις την Τρίτη εκατοντάδες χιλιάδες κατέβηκαν ξανά στο δρόμο, στα πλαίσια γενικής απεργίας στη χώρα.

Πέντε βδομάδες μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης Πινιέρα στη Χιλή, ο αγώνας δε λέει να κοπάσει. Αυτό που ξεκίνησε ως διαμαρτυρία ενάντια στις αυξήσεις των εισιτηρίων στο μετρό, έχει μετατραπεί σε ένα γενικευμένο κίνημα κατά της κοινωνικής αδικίας και ενός θεσμικού πλαισίου σε μεγάλο βαθμό απαράλλαχτο από την εποχή του δικτάτορα Πινοτσέτ. Μόλις την Τρίτη εκατοντάδες χιλιάδες κατέβηκαν ξανά στο δρόμο, στα πλαίσια γενικής απεργίας στη χώρα. Σημαντικές οδικές αρτηρίες της χώρας μπλοκαρίστηκαν από διαδηλωτές, με τις δυνάμεις καταστολής να επιχειρούν εναντίον τους με αντλίες νερού και δακρυγόνα.

Σύμφωνα με τον γγ του συνδικάτου CUT, Νολμπέρτο Ντίας, η απεργία στρέφεται ενάντια στην άρνηση της κυβέρνησης να μιλήσει με τα κοινωνικά κινήματα και να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Το ηγετικό στέλεχος της CUT, Μπάρμπαρα Φιγκερόα, πρόσθεσε επίσης την απροθυμία της κυβέρνησης να συγκαλέσει μια πραγματικά δημοκρατική συντακτική εθνοσυνέλευση ως ένα από τα βασικά ζητούμενα της απεργίας. Μπορεί στις 15 Νοέμβρη να υπήρξε συμφωνία του Πινιέρα με μια σειρά κομμάτων της αντιπολίτευσης, που προβλέπει σειρά δημοψηφισμάτων για το ισχύον σύνταγμα, αρκετές δυνάμεις ωστόσο, ανάμεσά τους το ΚΚ Χιλής, θεωρούν ότι η διαδικασία της σύνταξης νέου καταστατικού χάρτη γίνεται με αντιδημοκρατικό τρόπο.

Ο Πινιέρα, που βλέπει τη δημοτικότητά του να κατρακυλά στο μόλις 12%, ένα ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών για πρόεδρο της Χιλής, προσπαθεί να συσπειρώσει το ακροατήριό τους και τις δυσαρεστημένες από τις συνέπειες των απεργιών και των διαδηλώσεων ομάδες με επικλήσεις στην “τάξη” και τη “δημόσια ασφάλεια”. Για το λόγο αυτό, εξήγγειλε τη Δευτέρα από το προεδρικό μέγαρο της χώρας, πως θα φέρει νομοσχέδιο στη βουλή, σύμφωνα με το οποίο θα είναι ευκολότερο στο μέλλον να παρατάσσεται στρατός στους δρόμους “για την προστασία σημαντικών υποδομών”. Μετά την πτώση της χούντας, η δημόσια παρουσία στρατού επιτρεπόταν μόνο εφόσον είχε προηγηθεί κήρυξη κατάστασης πολιορκίας στη χώρα.

Ένα τέτοιο μέτρο είναι σαφές ότι θα όξυνε την καταστολή στη χώρα, που ήδη μετρά χιλιάδες θύματα της αστυνομικής βίας. Τουλάχιστον 2808 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, είτε από πραγματικά πυρά, είτε από πλαστικές σφαίρες, ενώ 232 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στο μάτι, αφού καταγγέλλεται ότι αστυνομικοί σημαδεύουν συνειδητά διαδηλωτές σε αυτό το σημείο. Εικάζεται ότι ο πραγματικός αριθμός είναι ακόμα μεγαλύτερος, αφού δεν περιλαμβάνει όσους τραυματίες δεν αναζήτησην ιατρική βοήθεια σε νοσοκομείο.

Με πληροφορίες από jungewelt.de

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

2 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: