Πρώτος ο Σάντσεθ στην Ισπανία, πανωλεθρία Λαϊκού Κόμματος – Σε διψήφια ποσοστά η ακροδεξιά

Κυβέρνηση συνεργασίας τουλάχιστον τριών κομμάτων υποδεικνύουν τα έξιτ πολ στην Ισπανία.

Νικητής, αλλά με χαμηλότερη δύναμη από το δημοσκοπικά αναμενόμενο, αναδεικνύεται, τουλάχιστον σύμφωνα με τα πρώτα έξιτ πολ, ο νυν πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, στη σημερινή αναμέτρηση στη χώρα της Ιβηρικής.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα ως τώρα στοιχεία, που μένει να επιβεβαιωθούν μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή των πραγματικών αποτελεσμάτων της κάλπης, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του οποίου ηγείται ο Σάντσεθ λαμβάνει μεταξύ 116-121 εδρών. Αν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για ένα αποτέλεσμα κάπως χαμηλότερου του προσδοκώμενου, πιθανότατα λόγω τοπικών απωλειών του κυβερνώντος κόμματος προς το καταλονικό πασοκικό ERC (Δημοκρατική Καταλανική Αριστερά), του φυλακισμένου από το 2017 οπαδού της ανεξαρτησίας Οριόλ Ζουκέρας, που έκανε προεκλογικές εμφανίσεις με ειδική άδεια των ισπανικών αρχών.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το κεντροδεξιό και πολυτραυματισμένο από υποθέσεις διαφθοράς και σκανδάλων Λαϊκό Κόμμα με 69-73 έδρες, σε ελεύθερη πτώση σε σχέση με τις εκλογές του 2016, όταν είχε 137 έδρες, ενώ οι  αποδυναμωμένοι”τσιπρικοί” Ποδέμος και οι ελαφρά ενισχυμένοι δεξιοί ποταμίσιοι Θιουδαδάνος διαγκωνίζονται για την τρίτη θέση με προβλεπόμενες έδρες μεταξύ 42-45 και 48-49 αντίστοιχα.

Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις σε ό,τι αφορά τη δυναμική του ρατσιστικού και αντιμεταναστευτικού μορφώματος VOX, που αν και πέμπτο κόμμα, κατακτά διψήφιο ποσοστό, πιθανόν περί το 12% και 36-38 έδρες. Συνεχίζοντας την τάση που καταγράφηκε πρώτη φορά στις τοπικές εκλογές της Ανδαλουσίας πριν λίγους μήνες, οι βουλευτές του VOX θα είναι οι πρώτοι που θα εκπροσωπήσουν αμιγώς ακροδεξιό κόμμα σε εθνικό επίπεδο μετά την πτώση της δικτατορίας του Φράνκο στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Αξίζει να σημειωθεί πως το κόμμα αυτό, που προασπίζεται τον ισπανικό εθνικισμό και την ενίσχυση του κρατικού συγκεντρωτισμού έναντι της διερυμένης σήμερα αυτονομίας των επιμέρους κοινοτήτων, έλαβε 0% στις κυριαρχούμενες από Βάσκους κοινότητες της Βασκωνίας και της Ναβάρας.

Σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, είναι αδύνατος ο σχηματισμός κυβέρνησης με λιγότερα από τρία κόμματα, ενώ αριθμητικά αδύνατος φαίνεται να είναι ο συνδυασμός των τριών κομμάτων της δεξιάς (Λαϊκό Κόμμα, Θιουδαδάνος και VOX), καθώς με τα ως τώρα στοιχεία ένα τέτοιο σενάριο δε βγάζει πάνω από 150 έδρες έναντι των 176 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία. Ρόλο ρυθμιστή φαίνεται να λαμβάνουν οι Βάσκοι και Καταλανοί αυτονομιστές, τους οποίους έχει ανάγκη ο Σάντσεθ για να συνεχίσει να κυβερνάει.

Σημαντικά ενισχυμένη φαίνεται πάντως πως υπήρξε η συμμετοχή των εκλογέων στην αναμέτρηση, δεδομένου βέβαια πως στις προηγούμενες εκλογές του 2016 είχε καταγραφεί η χαμηλότερη συμμετοχή από την αποκατάσταση της δημοκρατίας και μετά.

Mε πληροφορίες από elpais.com και Myron Anagnostakis

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: