Πρωταθλήτρια σε τεστ για τον κορονοϊό η Βενεζουέλα στη Λατινική Αμερική

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να τονιστεί ότι τα τεστ αυτά γίνονται δωρεάν στους πολίτες.

Όταν ξεκίνησε η επέκταση της πανδημίας στη Λατινική Αμερική, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που χαιρέκακα ανέμεναν την κατάρρευση του συστήματος υγείας της Βενεζουέλας, προσβλέποντας προφανώς σε μια συνεπακόλουθη κοινωνικοπολιτική αναταραχή που θα διευκόλυνα τα σχέδια των επίδοξων πραξικοπηματιών να πετύχουν σε αυτό που συστηματικά αποτυγχάνουν τόσον καιρό.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, όχι απλά δεν τους έχει γίνει η χάρη, αλλά αντίθετα η Βενεζουέλα έχει να επιδείξει όχι απλώς τους χαμηλότερους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων στην περιοχή, αλλά παράλληλα είναι και η πρώτη χώρα σε διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Επικοινωνιών και Πληροφοριών Χόρχε Ροντρίγκες: “Η Βενεζουέλα είναι η χώρα της Λ. Αμερικής και της Καραϊβικής που έχει διεξαγάγει τα περισσότερα τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκους. Σήμερα είμαστε πάνω από τα 15500 τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκους”. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή ο αντίστοιχος αριθμός ανέρχεται σε 6700, δηλαδή στο μισό της Βενεζουέλας, έχοντας εκκινήσει από ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Από τα πρώτα κρούσματα που ανακοινώθηκαν στη χώρα, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας εφάρμοσε μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και καραντίνας σε εθνικό επίπεδο, μέτρα ακόμα πιο επώδυνα σε μια χώρα που υφίσταται οικονομικό στραγγαλισμό της ΗΠΑ και επηρεάζεται όσο λίγες χώρες από την κατρακύλα των διεθνών τιμών πετρελαίου. Μέχρι στιγμής πάντως τα μέτρα δείχνουν αποτελεσματικά, αφού καταγράφονται 329 κρούσματα και 10 θάνατοι. Προφανώς υπάρχει όπως σε όλο τον κόσμο, υποκαταγραφή των κρουσμάτων, μικρότερη ωστόσο απ’ ό,τι σε πολλές άλλες χώρες, όχι μόνο της ευρύτερης περιοχής, αλλά και διεθνώς.

Ο Ροντρίγκες μάλιστα είπε ότι χωρίς την έγκαιρη λήψη μέτρων, τα κρούσματα θα ανέρχονταν ως και τις 30000 και οι θάνατοι σε 5000. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να τονιστεί ότι τα τεστ αυτά γίνονται δωρεάν στους πολίτες, σε αντίθεση με χώρες όπως η Χιλή και το Εκουαδόρ (όπου τα φέρετρα έχουν γεμίσει τους δρόμους), αλλά και τη Βολιβία, που εξαναγκάζει τους εγκλωβισμένους στην Αργεντινή πολίτες της να πληρώσουν μόνοι τους τεστ πριν μπορέσουν να επαναπατριστούν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, στόχος της κυβέρνησης είναι στην επόμενη φάση συγκράτησης του ιού να διεξαχθούν 10 εκ. τεστ και να ενισχυθεί ο επιδημιολογικός έλεγχος.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: